Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenja se pravilnik

Poticaji samo uz potpis vlasnika

poljoprivreda
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
24.10.2016.
u 22:30

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izbacit će svjedoke iz pravilnika kako se više ne bi moglo prijavljivati na tuđu parcelu

Sporni pravilnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, prema kojem bilo tko, bez znanja vlasnika zemljišta, može upisati zemljište u sustav potpora ARKOD i tako primati poticaje, bit će izmijenjen do kraja ovog tjedna, najavio je danas ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Prema tom pravilniku koji je na snazi od svibnja prošle godine, Agencija je omogućila korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed, i to tako da se bilo tko kod javnog bilježnika uz potpis dvaju svjedoka može prijaviti na tuđu parcelu.

Nije u redu i nije legitimno

Tolušić smatra da tako nešto nije u redu ni legitimno.

– A je li zakonito, o tom potom. Pozivam sve vlasnike zemljišta, ako imaju sumnje, da se jave Agenciji – poručio je Tolušić. U novom pravilniku koji bi trebao biti donesen do petka za upis u ARKOD bit će potrebni potpis i suglasnost vlasnika zemljišta.

Tolušić je kazao i da će stručne službe pročešljati sve upise u ARKOD na osnovi potpisa svjedoka, a radi se o 32.000 hektara zemljišta i 6347 poljoprivrednih gospodarstava. Oni za koje se utvrde nepravilnosti bit će izbačeni iz sustava, a policija i državno odvjetništvo bavit će se eventualnim nezakonitostima.

Nijedna lipa poticaja nije isplaćena, isplata avansa tek slijedi pa nitko nije ni oštećen. Vjerujem da nema puno nepravilnosti – poručio je Tolušić. On smatra da je sporni pravilnik donesen vjerojatno u dobroj namjeri, ali je i poručio da neće dopustiti mešetarenje poljoprivrednim poticajima. Poticaji pak iznose od 1800 kuna naviše po hektaru. U Agenciju se danas, dan nakon što je u javnost izašla priča o spornim upisima u ARKOD, javilo 89 korisnika kako bi provjerili svoj status u tom sustavu potpora.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić za sporne odredbe pravilnika o svjedocima kaže da se time pokušalo olakšati upis u ARKOD jer su prije oni koji su obrađivali, a nisu bili vlasnici zemljišta morali dostaviti ugovore s vlasnicima tog zemljišta.

Zakonom regulirati

S obzirom na to da Hrvatska ima najviše neobrađenog zemljišta u EU, on smatra da bi se trebalo donijeti zakon kojim bi se to zemljište stavilo u funkciju. Tim bi se zakonom poticalo vlasnike da obrađuju zemljište ili ga daju u zakup, a prekršajno bi se kažnjavalo one čije je zemljište neobrađeno i zapušteno.

>> Ministar Tolušić: Hitno promijenite uredbu. To nije moralno i nije normalno

Komentara 10

Avatar megatronman
megatronman
06:41 25.10.2016.

Nakaradna država. Taj pravilnik je aktivan od 5/2015. Milanovićev saziv. Imena i prezimena gamadi koja je digla ruku za ovo. Ovo je protivno svakom zdravom razumu i osnovama prava. Ovo je gore nego soc realizam.

SC
Schlosser
08:57 25.10.2016.

Poticaji se mogu isplacivati samo na osnovu proizvedene poljoprivredne kulture a sve ostali je pogodovanje kriminalcima.Znamo da prigoda cini lopova a nasi politicari donosenjem nakaradnih zakona pogoduju lopovima.

MV
Mijat vrdoljak
06:41 25.10.2016.

Poticaji samo za vlasnike, ne uz potpis vlasnika, i samo za proizvedenu hranu a ne za neobrađene i u korov zarasle oranice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije