Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji za ulaganja

Potencijalni investitori već šalju pisma namjere, zanima ih turizam

Solin
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
04.05.2015.
u 23:00

Grad Solin dobio prestižnu nagradu prema ocjeni Europskog poduzetničkog zbora

Vjerovali ili ne, Solin dobio je nagradu kao najbolja poslovna destinacija (The Prime Business Destinations) prema ocjeni Europskog poduzetničkog zbora (EBA)! I dok nam se državni dužnosnici za neuspjehe opravdavaju svjetskom krizom Solin je, unatoč nepovoljnom ekonomskom okruženju, u konkurenciji nekoliko stotina europskih gradova dobio nagradu kao grad velikog potencijala za ulaganje i našao se u društvu mađarske Budimpešte, rumunjskog Temišvara, portugalske Brage te tri poljska od ukupno 12 nagrađenih gradova.

– Nismo ni znali da smo nominirani! – iznenađen je bio i sam gradonačelnik Blaženko Boban, koji je prije desetak dana prestižnu nagradu primio u Londonu, nakon čega u Solin iz svijeta već stižu pisma namjere potencijalnih investitora.

Dvogodišnje opservacije

– Zainteresirani su za ulaganje u turizam, ali i za izgradnju manjih tvorničkih kapaciteta koji su također oslonjeni na turističku ponudu. Ne mogu vam ništa konkretnije reći. Ono čemu su me u Londonu naučili jest da ne iznosim u javnost nikakve poslovne planove dok se ugovori ne potpišu – kaže Boban.

Dvije godine trajale su opservacije koje je uz stručnjake EBA-e obavljalo i Sveučilište u Oxfordu. Kriteriji na kojima je Solin dobio najviše bodova jesu geostrateški položaj, vitalnost, politička stabilnost, sigurnost, ali i ažurnost gradske administracije.

– Imamo fantastičan položaj, najmlađi smo grad u Hrvatskoj, članica smo EFUS-a, europske asocijacije sigurnih gradova, a što se tiče gradske administracije, trudimo se biti učinkoviti, brzi i na usluzi svima koji posluju s Gradom – kaže Boban.

– Od velike pomoći na predstavljanju na EBA forumu bilo nam je veleposlanstvo RH, veleposlanik Ivan Grdešić i glavna tajnica Davorka Dražić Žanić. Investitorima, građevinskim poduzetnicima, arhitektima i poslovnim ljudima predstavili smo svoje projekte i programe, a s EBA-om smo potpisali memorandum o stalnoj suradnji – kaže Boban.

Memorandumom se Grad Solin obvezao osigurati podatke o investicijskim projektima i zanimljivim područjima, a EBA će provesti iscrpnu analizu investicijskog potencijala Solina, primijeniti mjere za povećanje investicijskih mogućnosti i pomoći u privlačenju ulagača.

Poželjan za život

Na svojim web-stranicama objavit će mogućnosti za ulaganja u grad, trenutačne programe i postrojenja. I to nije kraj dobrih vijesti iz Solina. Prije nekoliko dana objavljena je Forbesova lista gradova najpoželjnijih za život. Solin je na četvrtom mjestu. Čestitamo!

>>EVN u Dalmaciju dovodi plin

>>Ćiro ne preuzima Solin: To su divni ljudi, ali uvjeti su loši

Komentara 1

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:45 05.05.2015.

Only in Croatia: "– Nismo ni znali da smo nominirani! – iznenađen je bio i sam gradonačelnik Blaženko Boban" - pipl mast trast as.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije