Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klub zastupnika HNS-a

'Postavljanje Gospina kipa u školu krši Ustav RH'

Zadar,kip Gospe,osnovna škola
Foto: Frane Šarić
23.09.2014.
u 18:00

– Klub zastupnika HNS-a smatra kako je vjera osobna stvar svakog pojedinca te da vjeru i vjerska obilježja treba maknuti iz obrazovnih institucija, bilo da je riječ o obilježjima Katoličke crkve ili obilježjima bilo koje druge konfesije – dodaju u priopćenju

Klub zastupnika HNS-a oglasio se priopćenjem u kojem navode kako postavljanje kipa Gospe u prostore Osnovne škole Šime Budinića u Zadru smatraju neprihvatljivim. Također su reagirali i na s tim činom  povezanu izjavu ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara koji je, kako navodi Klub zastupnika HNS-a, kazao kako u tome ne vidi problem jer smatra da nije učinjeno ništa protuzakonito. Mornarovu reakciju nazvali su neprimjerenom.

– Kao što bi ministru Mornaru trebalo biti dobro znano, Republika Hrvatska jest sekularna država, što akt postavljanja katoličkoga vjerskoga simbola u javnu školu čini potpuno neprihvatljivim činom. Među ostalim, Ustav RH u svom članku 41 jasno navodi: „Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države“. U nastavku istog tog članka stoji: „Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države“. Iz toga je jasno kako vjerske zajednice u Hrvatskoj svakako imaju dovoljno zakonskog prostora da otvaraju vlastite škole u kojima smiju isticati simbole svoje vjere, ali kako se to ne smije činiti u javnim školama, kojima upravlja država – navode u priopćenju te ministra Mornara i Ivana Čulara, ravnatelja osnovne škole Šime Budinića u Zadru pozivaju da preispitaju svoje mišljenje o postavljanjima vjerskih simbola u javne škole i postupe u skladu s pozitivnim propisima koji su na snazi u RH.

– Klub zastupnika HNS-a smatra kako je vjera osobna stvar svakog pojedinca te da vjeru i vjerska obilježja treba maknuti iz obrazovnih institucija, bilo da je riječ o obilježjima Katoličke crkve ili obilježjima bilo koje druge vjerske konfesije – dodaju u priopćenju.

>> 'Kip Gospe u zadarskoj školi nije problem'

Komentara 52

Avatar Feniks
Feniks
19:00 23.09.2014.

Zato nitko više ni ne želi glasovati za ovakav HNS.

BA
bakulušić
18:58 23.09.2014.

Još malo pa će gospoda iz HNS-a svoje prijedlige moći iznositi samo na Cvjetnom trgu, zajedno sa ovima koji su gospođi Ružici Ćavar razbili nos i slomili ruku. Naravno, uz policijsko dopuštenje i jako osiguranje da ne nastradaju slučajni prolaznici. Nadam se da će Hrvati i hrvatski građani biti dovoljno mudri da ovi ljudi nikada više ne uđu u hrvatski Sabor. I, na kraju, kada će glavni tajnik HNS-a na odsluženje zatvorske kazne i kada će državi vratiti oko dva milijuna kuna, prema sudskoj presudi.

Avatar imotska115
imotska115
21:25 23.09.2014.

Sve oni mrze sto je sveto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije