navigacija Hrvatska 11
Današnji Večernji donosi

Poslodavci apeliraju: Dopustite nam uvoz konobara, kuhara...

Poslodavci su objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara te tvrde da im se javljaju tek rijetki i uglavnom oni koji nisu obrazovani za te poslove.

Foto: Vecernji.hr

Konobar, kuhar, kuhinjski radnik, prodavač, čistačica, vozač... samo su neka od zanimanja koja su bila među najtraženijima u veljači na Zavodu za zapošljavanje (HZZ). Za očekivati je takvu potražnju uoči turističke sezone. A ova sezona poseban je izazov za poslodavce – žale se da ne mogu naći kvalificirane radnike!

Paradoksalna situacija

Poslodavci su objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara te tvrde da im se javljaju tek rijetki i uglavnom oni koji nisu obrazovani za te poslove. Zato apeliraju da im se dozvoli uvoz radne snage. Ali to onemogućuje velik broj nezaposlenih u toj struci što situaciju čini paradoksalnom. Naime, HZZ broji čak 11.629 nezaposlenih konobara i 9567 nezaposlenih kuhara. U brojku su vjerojatno ušli i đaci koji su lani izašli iz srednjih škola. Školovanje je u 2015. završilo 1567 kuhara i 853 konobara što bi trebalo biti dovoljno da popune prazna mjesta. A u školama je još 4233 kuhara i 2318 konobara koji će na tržište u iduće tri godine.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem Večernjem listu ili prolistajte e-izdanje.

Neke od tema koje donosimo u današnjem Večernjerm:

- Besplatno zdravstvo i školstvo idu u povijest!

- HDZ traži smjenu vrha policije, Most ne želi čuti

- Hrvatsko tržište preplavit će jeftini proizvodi

- Luku Rijeka izoliraju Mađari i Slovenci, jedini spas su Kinezi

- Naše igračke osvajaju cijeli svijet - imaju čak i kineske kopije

- Novi feljton: Tri hrvatska pisma

- Skuhala ih televizijska slava pa napustili poslove u restoranima

>> Premium i Pickbox nude vam povoljan pristup kvalitetnom online sadržaju

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (2 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

49
Registracija
  • kinez14 kinez14

    28.02.2016 u 21:16h

    Ni slucajno dozvoliti uvoz radne snage. Pa nasi ljudi konobare na zapadu jer ih nasi pohlepni poslodavci ne zele platiti. Pristojna plaća za posten rad i kraj price
    28 82% 6
  • mr.sc.Vaso

    28.02.2016 u 21:10h

    Naši vrli dalmatinski poslodavci bi platili kuhara 3500KN za 14 satno radno vrijeme i onda se čude kako nitko ne želi raditi...
    26 76% 8
  • mark5 mark5

    28.02.2016 u 21:17h

    Tako je i u IT-u, stalno pričaju kako je teško naći kvalitetne ljude. Pa jeste, teško je naći kvalitetne ljude za bezvezne novce. Ljudi ima, samo ih treba adekvatno platiti.
    23 82% 5
  • navijeke navijeke

    29.02.2016 u 12:42h

    Rješenje je jednostavno. Tko nema novca za plaćanje kvalitetnog osoblja, ne bi se smio baviti tim poslom.
    1 100% 0
  • negrito negrito

    29.02.2016 u 09:00h

    Jelovnik u mnogim Hr restoranima:cevapi raznjici(pola pola),prasac ili ovca nabijen na razanj,sis cevap,leskovacka pljeskavica,tripice(punjene)lose oprane,kupus sa mesom,meso bez kupusa.kupus bez mesa,ima dvije vrste bureka burek sa mesom i burek bez mesa (bez mesa je sa sirom) za pice zna se litra i litra.Uslast.
    2 100% 0
  • ovcalila ovcalila

    29.02.2016 u 08:11h

    Pa naravno da ih nema otišli slavonci iz države,u dalmaciji nema konobara ni kuhara isto kao da u slavoniji nema poljoprivrednika, neće dalmoš raditi.Treba im uvesti radnu snagu da im rade za 2600 Hrk a ostalo na ruke bez PDV_a a on svake sezone novi BMW.
    2 100% 0
Pregledaj sve komentare