Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG POSLODAVCA U ZDRAVSTVU

Poskupljenjem cigareta od 5 kuna punio bi se Zdravi fond

Cigarete
Foto: Shutterstock
12.01.2017.
u 23:09

Zakonskom izmjenom bi se, umjesto sadašnjih 32% od trošarina, u Zdravi fond usmjerio prihod od skupljih cigareta i to 1,8 mlrd. u 2019.

Poskupljenje cigareta i drugih po zdravlje štetnih proizvoda, od čega bi se prihod transferirao izravno u HZZO u tzv. zdravi fond, prijedlog je Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) koji su iznijeli jučer.

Izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, umjesto sadašnjih 32 posto od trošarina na duhanske proizvode, što je 1,2 milijarde kuna godišnje a koje država ionako ne uplaćuje u cijelosti, za zdravstvenu zaštitu građana uplaćivao bi se iznos od poskupljenja cigareta.

U UPUZ-u su izračunali da bi tri kune skuplje cigarete ove godine u Zdravi fond donijele milijardu i 150 milijuna kuna, a dodatna poskupljenja od po kunu sljedeće dvije godine u 2019. donijela bi čak 1,8 milijardi kuna.

Šef UPUZ-a Dražen Jurković podsjeća da je država i ove godine zanemarila svoje zakonske obveze i umjesto 4,1 milijardu kuna, koliko bi trebala proslijediti za zdravstvenu zaštitu zaštićenih skupina građana tj. onih koji ne plaćaju doprinose, predvidjela tek 2,5 milijarde.

– Time bi se rasteretio državni proračun, a istovremeno uprihodilo u zdravstveni proračun i smanjio broj konzumentata duhanskih proizvoda – ustvrdio je Jurković, potkrijepivši podacima kako svako poskupljenje cigareta smanji broj pušača, primjerice, u SAD-u poskupljenje od 0,84 dolara po kutiji znači osam milijuna manje ljudi koji puše.

Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj broj pušača, osobito žena, raste, a u 20 godina cigarete su poskupjele dva eura, dok ih je, npr. Francuska poskupila za više od pet eura. KUZ se zalaže za poskupljenje grickalica, slatkiša i nezdrave hrane, također za Zdravi fond

>> Šokantno izvješće: Pušenje košta bilijun dolara

Komentara 22

Avatar istina007
istina007
23:47 12.01.2017.

U srbiju oduvek Hrvatske cigarete su jeftinije nego u Hrvatsku.Tako da mnogi Hrvate u srbiju kupe cigaretu i prenose preko granice. Svaka država od prodaje cigare ima najveći prihod od poreza. A to niko ne kaže da je to samoo prvo poskupjenja a čeka se još jedan.

Avatar Hazl113
Hazl113
08:12 13.01.2017.

Nisam pušač, ali ovo definitivno nije u redu. Bit će šverca koliko hoćeš. Bilo bi onda pametnije zabranit duhan i proglasit ga drogom kao marihuanu, ali se onda ne bi punio državni proračun. Neka država nađe negdje drugdje izvore punjenja, a ne preko cigareta, alkohola, goriva. Ukinuti općine i Županije. Stvoriti regije i eto ti uštede od par milijardi kuna godišnje.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
10:53 13.01.2017.

Svi smo mi vec popusili sa politicarima koji su pokrali ovu drzavu. Tim novcem smo mogli cak obezbijediti besplatno zdravstveno osiguranje svima ali lakse je uzeti sitnima i pricati price o zdravlju jer danas je sve otrov ; ljekovi, hrana pa cak i zrak. Vec placamo kisnicu pa jos malo i zrak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije