Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija iz bajke

Pošaljite svoje crteže i tako uljepšajte dane bolesnoj djeci

18.05.2015., Zagreb - Klaiceva bolnica, odjel djecje onkologije seli se na novu lokaciju u Ilicu 197. Djecak Ante Mucic sa svojo majkom. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
22.05.2015.
u 22:00

Djeca i 50-ak liječnika i sestara u novi, triput veći prostor u Ilici prelaze 1. lipnja

– Odlično je, samo da ne propadne – pokazujući palac gore, komentirao je 15-godišnji Ante Mučić iz Šibenika vijest o preseljenju dječje hematoonkologije iz Klaićeve u Ilicu.

Smireni i nasmijani

Ne sumnja Ante u svoje doktore i sestre, daleko od toga, samo ga je život naučio da uvijek i u svemu valja biti oprezan pa taj oprez pretače u svojevrsnu poštapalicu. Upotrijebio ju je i dok smo razgovarali s njim u bolničkoj sobi onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. Ondje školsku godinu privodi kraju, uspješno završava osmi razred nižući petice i četvorke, a nastavnici su njime iznimno zadovoljni. Dok razgovaramo, u sobu ulazi bolnički psiholog Ozren Šenator i pozdravljaju se kao stari znanci. Ante nije prvi put u Klaićevoj. Kad je imao deset godina dijagnosticiran mu je tumor na mozgu. Operiran je, prošao kemoterapiju i 32 zračenja. Pet godina poslije tumor se ponovno pojavio i Ante je opet na liječenju.

– Sad je na terapiji, ide na presađivanje matičnih stanica i dobro je. Vjerujem da će sve dobro završiti i molim se za to – govori Antina majka, koja uz svoje jedino dijete u Zagrebu može biti zahvaljujući stanu udruge Krijesnica u kojem boravi. Puna je riječi hvale za liječnike i osoblje odjela.

– Oni rade u tako lošim uvjetima! Sve je tijesno, sobice su male i natrpane, ako roditelj sjedi uz djetetov krevet, sestra ne može proći, ali svi su uvijek, baš uvijek ljubazni, smireni, divim im se. Ova je situacija jako teška, bolest nepredvidiva. Ova su dica anđelići i treba im olakšati – govori Antina majka. Preseljenje Zavoda za hematologiju i onkologiju KDB-a Zagreb iz Klaićeve u Kliniku za onkologiju u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice, u Ilicu 197, pozdravljaju svi – bolesni i zdravi, lijevi i desni. Nakon dvadesetak godina prepucavanja i nemarno izgubljenih milijuna donacija, ipak se našlo rješenje za olakšanje boravka najteže oboljele djece na liječenju.

Supermoći u bojama

Djeca i pedesetak liječnika i medicinskih sestara u novi, triput veći prostor prelaze 1. lipnja, kaže glavna sestra bolnice Milka Valpotić.

A projekt uređenja novih prostora dječje hematologije i onkologije pod nazivom Ordinacija iz bajke vodi zdravstveni portal Večernjeg lista ordinacija.hr u suradnji sa svojim partnerima i uz podršku Ministarstva zdravlja. Djecu pozivaju da bolesnom nepoznatom prijatelju nacrtaju sunce, ljubav, prijateljstvo, supermoći u bojama, koje će im pomoći da ozdrave. Deset najboljih crteža ukrasit će zidove odjela. Crteže šaljite na: Večernji list, P. P. 933 Zagreb, za Ordinaciju iz bajke ili e-mail: sadrzaj-ordinacija@vecernji.net.

>> Nova nada za malene onkološke bolesnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije