Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje Komisije Hrvatskoj:

Pošaljite podatke o DNK, otiscima prstiju i registraciji vozila

carina, granica
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
01.10.2016.
u 12:30

Neslužbeno se u MUP-u može čuti da ih je packa iz Europe poprilično neugodno iznenadila jer smatraju da sve funkcionira kako treba

Europska komisija uputila je službene opomene Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj i Portugalu jer nisu osigurale automatsku razmjenu podataka o DNK, otiscima prstiju i razmjenu podataka o registraciji vozila, što je nužno u borbi protiv terorizma. Države imaju rok od dva mjeseca da odgovore kada će i kako poboljšati sustav razmjene.

Europska komisija pozvala se na nepoštovanje Prümskih odluka iz 2008. godine kada su uvedeni postupci za brzu i učinkovitu razmjenu podataka među državama članicama u posebnim područjima. U tim se dokumentima utvrđuju pravila kojima se među državama članicama omogućuje uzajamno pretraživanje datoteka za analizu DNK, sustava za identifikaciju otisaka prstiju i baza podataka o registriranim vozilima. Tada je bio dan rok da države članice EU u cijelosti provedu Prümske odluke do kolovoza 2011.

U priopćenju Europske komisije navodi se da je provedba Prümskih odluka važan element Europskog programa sigurnosti donesenog prošle godine za razdoblje do 2020. godine. U tom se programu ističe nužnost bolje suradnje država članica u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i kriminala. Ta nova europska agenda za sigurnost naglasak je stavila na zajedničko djelovanje protiv posebno zabrinjavajućih prijetnji za sigurnost građana Europe – terorizam i radikalizaciju, organizirani kriminal i kibernetički kriminal.

Službeni odgovor iz Ministarstva unutarnjih poslova na pitanje kada će profunkcionirati sustav razmjene zbog kojeg je Hrvatska dobila opomenu jučer nismo dobili. No, neslužbeno se u MUP-u može čuti da ih je packa iz Europe poprilično iznenadila. I to neugodno. Naime, u hrvatskoj policiji smatraju da sve funkcionira onako kako treba i da države članice EU koje zatraže bilo DNK bilo otiske prstiju ili provjeru za neko vozilo te podatke i dobiju. Spominje se jedino da je Hrvatska prestala davati podatke o vlasnicima vozila koji su se negdje u Europi, na primjer, pogrešno parkirali jer su iz inozemstva kazne od naših građana pokušavale naplatiti agencije za utjerivanje dugova koje su koncesionari parkirališta unajmili. Na taj su način, naime, uvid u evidencije o vlasnicima vozila imale i privatne agencije, a ne samo policije zemalja članica EU.     

>> Panika u Srbiji zbog nogometaša-džihadista

>> Merkel: Terorizam nije došao s izbjeglicama, s njim smo bili suočeni prije

Ključne riječi

Komentara 27

SC
santa claus
13:06 01.10.2016.

Ma koji DNK, time se smatra svaki stanovnik potencijalni terorist, DNK je privatna stvar, gamad izmislila terorizam i sad u ime njega hoće totalnu kontrolu nad ljudima, čemu onda registarske pločice i sl. Gamad izopačena

Avatar maxist
maxist
13:01 01.10.2016.

ma kaj cjepidlače ovi naši.? ...Ovi su dreknuli a mi odmah trebali ko u svemu dupe na gotovs....ionako smo kmetovi EU.....Srećom to smo izglasali i pristali na , izlov naše ribe, eksploataciju svih prirodnih resursa, zapravo na kolonijalni odnos po kojem ni u čemu nismo nadležni ni samostalni...(političari su nam zato prikladno nagrađeni)....

BE
beitsche
13:13 01.10.2016.

Hitno posaljite uzorak obrisa i jos neloliko ovakvih novinarskih clanaka ,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije