Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
operacija "TRITON"

Posada broda Hrvatske ratne mornarice spasila 37 migranata

brod Andrija Mohorovičić imigranti migranti
Foto: MORH
1/7
02.08.2015.
u 22:00

Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u operaciji raspoređivanjem svog osoblja i tehničke opreme.

Posada broda Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić", koji se od jučer nalazi u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije "Triton", već je danas, 2. kolovoza u popodnevnim satima spasila je 37 osoba.

Trenutno se provodi postupak evidentiranja i liječnički pregled, a nakon toga migranti će biti prevezeni na otok Siciliju u luku koju odredi zapovjedništvo zajedničke operacije Europske unije "Triton", priopćili su iz MORH-a.

Inače, bod Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić" isplovio je s 49 pripadnika Oružanih snaga, pet pripadnika Granične policije MUP-a, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, iz splitske luke Lore prema Sredozemnom moru, gdje će obavljati svoje zadaće naredna tri mjeseca,  od početka kolovoza do kraja listopada ove godine, kada će pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju imigranata u području Sredozemnog mora.

Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u operaciji raspoređivanjem svog osoblja i tehničke opreme. Brod „Andrija Mohorovičić“  školski je brod klase Moma izgrađen u brodogradilištu Stocznia Północna, Gdansk, Poljska, 1971. godine. U službi je od  1972., a u Hrvatskoj ratnoj mornarici od 1991. godine. Brod je  dužine 73,3 m, širine 10,8 m, gaza 3,9 m. Istisnina broda  standardna je 1.260 t, puna 1.538 t, a brzina koju postiže 17 čvorova. Naoružan je dvama brodskim topovima PZO 20 mm.

>> Sjevernjaci se čude: Zar Sredozemlje nije grobnica za imigrante

>> Izbjeglice stižu u Hrvatsku u rujnu, kvota ostaje 550 ljudi: 'Spremni smo'

Komentara 31

HR
hromcan
23:24 02.08.2015.

Dovest čemo si ISILOVCE jer među tim migrantima je bar 10% ISILOVACA......

CH
chemica
22:28 02.08.2015.

Imaju se s čim pohvaliti...Ajde, bar topove nisu razmontirali. Trebat će im, samo je pitanje vremena.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
22:24 02.08.2015.

kakvo spasavanje? Nije li njihova zadaca zastita Europskih granica od najezde crnaca i muslimana? Tko ce nase potomke spasiti od ovih kad se razmnoze tu i pocnu uvoditi svoje vjere i obicaje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije