Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POS U NAJAM

'Ovo je za nas koji ne možemo do kredita'

04.03.2015. Ulica grada Koblenza, Varazdin, Gradonacelnik Goran Habus podijelio je kljuceve prvim najmoprimcima stanova u objektu B1. Obitelj Heric Photo:
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
05.03.2015.
u 22:30

Novac koji plate ne odlazi u vjetar, nego se priznaje

– Za mlade obitelji koje si u ovo krizno vrijeme ne mogu priuštiti ni kredit, najam stana jedino je rješenje, a ovaj model najma s mogućnošću otkupa trenutačno je najpovoljniji. Barem za nas – kaže Edina Pajazetović dok pregledava stan od 63 četvorna metra u zgradi u Ulici grada Koblenza u Varaždinu. Sve joj, kaže, miriše na novo, a veseli se i novom početku u stanu u koji će se ovih dana useliti sa suprugom Fikretom i osmogodišnjom kćeri Elom.

Povoljna cijena

Obitelj Pajazetović među novim je stanarima zgrade B1 građene prema programu poticane stanogradnje (POS), koji u Hrvatskoj nije ništa novo, no Grad Varaždin prvi je stanove ponudio u najam. Gradnju je financirala Javna ustanova Gradski stanovi, a jučer je gradonačelnik Goran Habuš ključeve podijelio obiteljima koje su unajmile stanove za koje će plaćati najamninu u visini od tri posto procijenjene vrijednosti. Nudi im se i mogućnost otkupa, s time da im se priznaje veći dio najamnine koju su do tada platili. U tome je, uz povoljnu cijenu najma, i najveća prednost tzv. varaždinskog modela POS-a. U slučaju da u roku od tri godine odluče otkupiti stan, cijena će im se umanjiti za 80 posto plaćene najamnine u prvoj godini, 60 posto u drugoj i 40 posto u trećoj.

– I dosad smo bili podstanari u stanu u centru Varaždina, za koji smo plaćali 1200 kuna mjesečno, a bio je desetak kvadrata manji od ovog i nalazio se u staroj, vlažnoj zgradi. Ovo je sve novo, a plaćat ćemo 157 eura! Imamo tri godine za razmišljanje hoćemo li ga otkupiti – dodaje Edina, inače medicinska sestra.

Ključeve je jučer preuzela i učiteljica Tanja Herić, koja će se, zajedno sa suprugom Robertom i trogodišnjom kćeri Hanom, do kraja tjedna useliti u stan.

– Dosad smo također bili podstanari, a za dvosobni stan od 50 kvadrata plaćali smo 1600 kuna. Ovaj ima 77 kvadrata i stajat će nas 1460 kuna mjesečno. Novac koji smo dosad plaćali otišao je takoreći u vjetar, a ovdje će nam se priznati ako se odlučimo za otkup. Tri godine nitko nas ne može izbaciti iz stana – kaže uzbuđeno T. Herić i dodaje da stan planiraju u dogledno vrijeme i kupiti. Ugovor o najmu po isteku tri godine mogu produljiti ako se ne pojavi kupac. Imaju i pravo prvokupa.

Grad Varaždin prvi je u Hrvatskoj POS-ove stanove dao u najam 2012. godine, kad je Habuš podijelio prvih 13 ključeva u zgradi u Hrašćici. Zbog problema s financiranjem buknula je i velika afera oko zgrada POS-a u Ulici Vilka Novaka koje su se počele graditi nedugo prije ostavke i privođenja bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, no ipak je pronađen novac da se dio njih, s debelim kašnjenjem, i dovrši.

Još osam slobodnih

Natječaj za kupnju i najam stanova u zgradi B1 još je otvoren. Za iznajmljivanje su predviđena 23 stana, a još ih je osam slobodno. No, Habuš najavljuje mogućnost da se i 17 stanova namijenjenih prodaji također ponudi u najam.

>> Uz prodaju, POS-ovi stanovi idu i u najam za 20 kuna po kvadratu

Komentara 1

Avatar Neron
Neron
11:32 06.03.2015.

Ovo mi se čini izvrsnim rješenjem. Pitanje je samo financijske konstrukcije, da li država iznajmljivanjem može pokriti cjenu proizvodnje stana? Ako može, palac gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije