Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentar

Poruka sa sjevera: Italijo, snalazi se kako znaš!

imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL
25.04.2015.
u 12:00

Neka RH primi par stotina nesretnika: Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet

Iako je od 2011. do konca 2014. u potonuću prekrcanih ruzinavih brodica, pa i gumenjaka život u Sredozemnom moru izgubilo najmanje 6000 nesretnika, koji su bježali od bijede i pokušavali spasiti goli život od ratnog vihora koji nemilosrdno guta živote u njihovim raspadnutim državama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, lideri članica EU sastali su se tek nakon što je njihova javnost (dakle, njihovi birači) ostala šokirana prizorima posljednje havarije u kojoj je Sredozemno more progutalo najmanje 900 ljudskih života. I što sad?

Europski lideri, ponajprije sjevernih članica EU, bojeći se sve jačih protuuseljeničkih pokreta i stranaka, odlučili su se za “NIMBY strategiju” (ne u mojem dvorištu, nap. a.). Iako to ne bi priznali ni da ih muče, svjesno puštaju Italiju da se sama gomba s tisućama imigranata koji svakodnevno pristižu na njezine obale. U četvrtak na summitu dogovorili su se da će EU izdvojiti 120 milijuna eura godišnje za operacije traganja i spašavanja na moru. Neke zemlje poslat će i ratne brodove koji će uništavati krijumčarske brodove koji služe za prijevoz imigranata.

U pravu je talijanski premijer Matteo Renzi kada kaže: “Nevjerojatno je da u takvoj tragediji ne postoji osjećaj solidarnosti koji je Europa pokazivala u drugim primjerima”. U pravu je i naš premijer Zoran Milanović kada kaže kako misli da postoje države u Europi koje mogu podnijeti malo veći teret od nas te da je veliki problem to što nisu sve države EU jednako izložene imigrantskom pritisku: “Na najvećem su udaru južne države, nisu svi pod istim pritiskom, koji nije ni blizu ravnomjerno raspoređen”. Dodao je kako je Hrvatska osjetila kako je to kad trebaš pomoć jer i sami smo bili žrtve rata. Iako je Hrvatska mala i siromašna, baš zbog tog iskustva rata trebali smo napraviti više od slanja jednog broda za akcije spašavanja. Gestom udomljavanja nekoliko stotina imigranata iz prekrcanih talijanskih kampova možda bismo i bogatije države potaknuli da učine isto. Stara je mudrost: “Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet”.

>> Premijeri i predsjednici EU na hitnom summitu nisu riješili problem migranata

Komentara 36

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:04 25.04.2015.

i ovo što imamo azilanata đepare po tramvajima, siluju..

ST
Stipeprof
13:10 25.04.2015.

Izbjegličku krizu je stvorila Europa rušenjem Gadafija. Sad neka plaća smještaj izbjeglica.

ST
Stillill
12:28 25.04.2015.

Da mi uzmemo par stotina izbjeglica drugima za primjer? Sta Vi mislite da ce onda i drugi postupiti isto?? Kao vidi oni su u bijedi, pred bankrotom, ako mogu oni, mozemo i mi... Hahha, dajte molim Vas, pa ovakav clanak me nebi iznenadio da sam ga procitao u Modroj Lasti, iz pera nekog neiskvarenog osnovnoskolca koji nema veze sa svijetom. Ali od Vas.... A gdje su oni bili kad smo mi patili, di je onda bila europa, nisu se htjeli mjesat nebi li rat dosao slucajno do njihovih granica, di je bila europa kad je Vukovar pao, samo jedan francuz je bio uz nas. Oni su muzli iz tih zemalja e pa sad nek se backaju s njima, mislim da je hr. u proteklim godinama pokazala veliko i preveliko srce kad su izbjeglice u pitanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije