Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.09.2014. u 14:00

Hrvatska je svoje rijeke sabila u korita, a kanali su postali tempirane bombe, pa se u tome skriva odgovor zašto su u nas poplave postale tako razorne

Poplave koje posljednjih nekoliko dana doslovce preplavljuju udarne informativne emisije svojom razornošću, odronima i klizištima, očajem ljudi i njihovom nevjerojatnom voljom, učinile su to i sinoć, preplavivši sve druge informacije. Gotovo polovica svih dnevnika posvetila im je pažnju, ali samo se HRT-­ov Dnevnik usudio upitati, kao i većina pred tv­ekranima, kako je moguće da se to baš tako događa? Odnosno, jesu li u pitanju samo goleme količine kiše ili nešto drugo?

Odgovor je, preko HTV-­ova Dnevnika, stigao iz Beča, gdje su posljednjih 20­-ak godina razmišljali kako doskočiti Dunavu i Dravi i odlučili da je najbolje da ih vrate u njihovom prirodnom toku. Naime, Hrvatska je, kako je objašnjeno u prilogu, svoje rijeke sabila u korita i poremetila im prirodne tokove, a za kanale se ustvrdilo da su – tempirane bombe! Nasipi pucaju i stari i novi, jer ih, kako je rečeno, treba održavati... EU je, doznali smo, svojim rijekama vratili njihovu dinamiku i to sustavom retencija, pa ovakvih poplava više nemaju.

Dakako, taj odgovor ne može zadovoljiti poplavljene, koji sigurno nisu mogli gledati taj prilog, jer su u vodi do koljena i ne radi im nijedan uređaj na električnu energiju. I nitko ih ne može utješiti. Ni premijer Milanović ni njegovi ministri koji su se i ovoga puta razletjeli po poplavljenim područjima, tek kako bi utvrdili da se dogodilo ono što se dogodilo, bezuspješno sliježući ramenima i pokušavajući neutješnim ljudima objasniti neumitnost prirodnih nepogoda. Odnosno, konstatirati brutalnu hrvatsku istinu, tj. da poplavama ne možemo doskočiti. Upravo ono što i jedan poplavljeni Mišo poručio: "Vidimo se na sljedećoj poplavi". Barem dok, kao u EU, rijekama ne vratimo njihovu dinamiku.

PLUS

Prijenos Čilićeva dolaska u Međugorje pokazao je da je dočekan kao kralj, dok je on Kraljici Mira izmolio krunicu, bio na misi i završio čitanje s "riječ Gospodnja". Bogu hvala!

MINUS

Poplavljene su i Plitvice, pa su cijene ulaznica prepolovljene, jer su najbolje staze zatvorene, pa je sve moglo biti i besplatno ovih par dana, zar ne.

>> Nataša Kraljević Kolbas uzaludno vrtjela udžbenik da iz njega ispadne DVD

Komentara 2

ST
Stipeprof
08:43 18.09.2014.

Samo kad se sjetim onog mračnog doba kad su komunisti gradili nasipe na mjestima na kojima su se događale poplave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije