Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLASTI

Svi Mostovi ministri glasali za opoziv Karamarka. Poruka iz vrha HDZ-a: Stranka nikada ne pristaje na ultimatume i ucjene

Tomislav Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
27.05.2016.
u 22:14

Vlada u obrazloženju svoje odluke brani Karamarka navodeći da je neutemeljeno tražiti njegovu političku odgovornost isključivo temeljem netočnih i paušalnih navoda iz SDP-ova prijedloga za smjenu

Vlada je u 16 sati na telefonskoj sjednici odbila prijedlog za pokretanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku i Saboru predlaže da odbije izglasavanje Karamarkova opoziva na prijedlog SDP-a. Svi Mostovi ministri i potpredsjednik Božo Petrov, kao što je čelnik Mosta i najavio, glasali su za pokretanje opoziva, dok su svi HDZ-ovi ministri, premijer Tihomir Orešković i sam Tomislav Karamarko bili protiv izglasavanja nepovjerenja.

Omjer glasova

Omjer  glasova  tako  je  bio 16 prema sedam u korist prvog potpredsjednika Vlade.  Vlada  u  obrazloženju  svoje odluke brani Karamarka navodeći da je neutemeljeno  tražiti  njegovu  političku  odgovornost  isključivo temeljem netočnih  i  paušalnih  navoda  iz  SDP-ova prijedloga za smjenu, a koji su redom autorski uratci dnevnih i tjednih tiskovina. Vlada piše da bi se time suspendirala  načela pravne države. Vlada obrazlaže da se odgovornost svih, pa tako i T. Karamarka, utvrđuje pred nadležnim tijelima, a da se Karamarku neosnovano  imputira  sukob  interesa  prije  nego  što  je Povjerenstvo za odlučivanje  o  sukobu  interesa donijelo svoj “pravorijek”. Vlada osporava navode  SDP-a  da  je  tvrtka  Drmia  u  vlasništvu Ane Karamarko obavljala fiktivne  poslove  za  Peritus savjetovanje MOL-ova lobista Joze Petrovića. Vlada  brani  i  Anu  Karamarko  osporavajući  SDP-ove  tvrdnje da ona nema referencije   za   poslove   koje  je  Drimia  imala  ugovorene  s  Peritus savjetovanjem  jer  se  ona,  piše Vlada u obrazloženju, već 20 godina bavi medijima  i  PR-om  zbog  čega je bila i više nego kvalificirana za poslove navedene  u  ugovoru.  Vlada  navodi  da  je  Karamarko  zatražio mišljenje Povjerenstva  o  svom  slučaju,  međutim  to se odnosi na činjenicu kada je otkriveno  da  je postoji ugovor Drimije i Peritus savjetovanja, a ne da je tražio  mišljenje  prije  sklapanja  tog  ugovora. Vlada navodi da je dosad donijela  samo jednu odluku o Ini i to 28. travnja kojom je dana suglasnost ministru  gospodarstva  za sklapanje ugovora o zastupanju. Na karaju, Vlada je  ustvrdila  da  se  Karamarko  u  svom poslu ponaša odgovorno i sukladno svojim   ovlastima.   Premijer  Orešković  Karamarka  je  podržao  i  prije telefonske  sjednice poslavši poruku s Dana oružanih snaga da Karamarko ima njegovu  podršku  i  da  se  nada  da će razum pobijediti, što je išlo Božu Petrova.

-  Petrov  ima svoj stav, moj stav je drugačiji - rekao je Orešković. Afera Konzultantica  prva  je situacija u kojoj su Orešković i Karamarko na istoj strani,  a  na  onoj drugoj, gdje je obično Karamarko, sada je Petrov. Uoči izbornog  Sabora  HDZ-a sutra u Lisinskom, HDZ je danas održao posljednju sjednicu  Predsjedništva  stranke u ovom sastavu. Tomislav Karamarko kratko se  obratio medijima, dodatna pitanja novinara nisu bila dopuštena, jer će, kako  je  Karamarko  rekao,  više  pričati sutra na saboru stranke. Ključna poruka  je  da se ne planira povući s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, iako su njegovi partneri u Vladi podržali njegov opoziv.

-  HDZ  će se svom svojom snagom i energijom zalagati da ova Vlada opstane. Ni  Most  ni  Božo  Petrov,  bez obzira u kojem scenariju sudjelovali, neće uspjeti srušiti Vladu. Svi scenariji koji su usmjereni na uništenje HDZ-a i demoralizaciju  neće  uspjeti  -  kazao je Karamarko okružen svim članovima predsjedništva  HDZ-a.  Izglasavanje nepovjerenja Karamarku mora se održati do  18.  lipnja,  a  u  HDZ-u se trenutačno računa na dvije stvari. Prvo, u HDZ-u,  potvrđeno  nam je u vrhu stranke, rade na tome da Karamarko preživi izglasavanje  o  nepovjerenju u Saboru. Što znači da prebrojavaju mostovce, ali  i  ostale  zastupnike,  pokušavaju prekrojiti većinu i na svoju stranu dobiti  Mostove, ali i neke druge zastupnike. Ti zastupnici ne moraju nužno biti uz Karamarka, mogu biti i suzdržani, ali važno da SDP i Most ne sakupe 76  glasova  za  opoziv. U HDZ-u su uvjereni da su mostovci svjesni da, ako sada  izgube vlast i funkcije, takav uspjeh na parlamentarnim izborima više neće ostvariti.

Drugo,  u  HDZ-u  smatraju  da  do  18.  lipnja  ima  podosta vremena da se zastupnici  Mosta “ohlade” i procijene kako im je ipak bolje sačuvati vlast nego  ići  na  nove  izbore,  koji ne odgovaraju ni Mostu ni HDZ-u. Rušenje Karamarka  u  Saboru, naime, podrazumijeva i pad Vlade i nove parlamentarne izbore.

Nema ucjena

Da  je  vrijeme  odlučujući  faktor,  shvatio je i premijer Orešković pa je danas svojom  porukom  o  podršci  Karamarku pokušao promijeniti stav Bože Petrova  apelirajući da bi to bila loša poruka investitorima i da bi izbori zakočili  sve  predviđene projekte i reforme. S druge strane Mostov zahtjev za smjenu Karamarka sada učvršćuje njegovu poziciju u stranci i struje koje su  protiv  aktualnog  predsjednika  na  neki se način konsolidiraju protiv zajedničkog neprijatelja Mosta.

–  Stranka nikada ne pristaje na ultimatume i ucjene – poruka je iz vrha HDZ-a, od jednog od najmoćnijih HDZ-ovih ljudi.

Komentara 141

AN
Anton95
22:39 27.05.2016.

Ne radi se o ucjeni i ultimatumu već o korupciji

BU
Bulaba
22:33 27.05.2016.

Krivo, krivo, krivo, više ne smije biti nikakve suradnje s udbaškim ćuprijašima na čelu sa sumanutim psihijatrom koji je istovremeno i vlast i oporba, a htio bi bili premijer, prvi i drugi podpredsjednik i šef vrhovne moralno-političke komisije. Priča nema što doći do Sabora, priča je stala na vladi protiv koje su se izjasnili svi ćuprijaški ministri, koji više nisu dio parlamentarne većine i koji nakon ovog više nemaju podršku premijera, prvog podpredsjednika, većine ministara i većinskog partnera u vladi. Sad se treba inzistirati na ostavkama ćuprijaša koji su se sami poslali u oporbu. Bolje novi izbori nego ikakva daljnja suradnja s ovim luđacima koji ne prezaju ni od čega.

AU
aurelia
22:52 27.05.2016.

Idealna situacija da se HDZ riješi ovog bilmeza, a oni ga još brane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije