Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAGREBAČKI MITROPOLIT

Porfirije Perić: Zagreb i ja voljet ćemo se javno!

Vladika Porfirije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/14
13.07.2014.
u 12:35

Mitropolit Porfirije u svom prvom zagrebačkom nastupu ostavio je dojam skromnog i samozatajnog pastira, jer je rekao kako nije dostojan svojih velikih i svetih prethodnika te poručio kako će se zalagati za dijalog s Katoličkom crkvom i svim ostalim vjerskim zajednicama

– Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ustoličio je danas prije podne novoga mitropolita zagrebačko­ljubljanskog Porfirija (Perića).

Na arhijereijskoj liturgiji u hramu sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba, osim episkopa SPC bili su i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić s nekolicinom biskupa, predstavnici protestanstkih crkava židovske i islamske zajednice, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predstavnici političkog vrha Hrvatske.

- ­ Dolazite na upražnjeni tron mitroplita Jovana, koji je na ovom tronu bio više od 30 godina, koji ostavio traga u životu ove eparhije, koji je nastavio put svojih prethodnika, kao što i od vas očekujemo da nastavite sveti put svojih prethodnika. On je taj put trasirao dobrom trasom i ostaje vam da olakšano nastavite taj put, kako je on upravljao eparhijom. Dolazite u eparhiju, koja je, kako u bližoj tako i daljoj prošlosti, prošla težak i trnovit put, put stradanja. Ova Crkva očekuje da se na tome putu prihvatite metode evanđelja, a to znači metode ljubavi Božje, koju je Gospod pokazao svima nama – rekao je patrijarh Irinej novom mitropolitu zagrebačkom predajući mu pastirsko žezlo.

­ - Dolazite u eparhiju i u narod s kojima dijelimo istoriju i sudbinu. Nažalost prošlost nam nije mnogo slavna, ali smo pozvani svi Kristovom ljubavlju da nadilazimo ono što je naše i ljudsko i da u svemu pokažemo prisutnog Gospoda, koji je svojim učenicima i svima nama rekao: ja sam svama u sve dane do svršteka svijeta. Crkva koja vas je izabrala, želi da se u svome radu držite metoda ljubavi evanđelja. To je najbolji put i način da se nadiđu svi problemi koji postoje među ljudima. Imajući u vidu vaše karaktetrne osobine, da ste čovjek dijaloga, koji umije voditi razgovore, koji u svakom čovjeku gleda ono što je bitno, nadamo se da ćete na ovom mjestu pokazati te osobine i učiniti ono što je potrebno i našoj Crkvi i našoj braći rimokatolicma da zajedničkim silama i snagama nadiđemo mnoge stvari iz naše neslavne prošlosti i da danas budemo od što veće biti od koristi prije svega Crkvi kojoj pripadamo. Naša i Rimokatolička Crkva bili smo jedna crkva i pozvani smo da činimo sve da ponovno dođemo do željenog i veoma potrebnog jedinstva. Taj put je dug, ali ako ne bude prvoga koraka, neće biti ni stotog ni tisućitog, a nadamo se da su učininjeni prvi koraci u našem zbližvanju – rekao je patrijarh Irinej.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Mitropolit Porfirije u svom prvom zagrebačkom nastupu ostavio je dojam skromnog i samozatajnog pastira, jer je rekao kako nije dostojan svojih velikih i svetih prethodnika te poručio kako će se zalagati za dijalog s Katoličkom crkvom i svim ostalim vjerskim zajednicama te sudjelovati u javnom životu Hrvatske. ­ Ja jesam Srbin, ali sam prije svega kršćanin, to je univerzalna vrijednost, pa ću zato to svjedočiti do raspinjanja i smrti poput samoga Krista. Volim svoj narod, ali volim sve druge i voljet ću sve druge narode, svakog čovjeka kao ikonu Božju, zar je moguće drugačije! – rekao je mitropolit Porfirije, citirajući sv. Pavla da „nema više Židova i Rimljana, slobodnih i robova... jer su svi jeda čovjek u Kristu Isusu“.

- ­ Uvijek ću biti spreman uz izgrađivanju mostova izmešu ljudi i naroda, svjestan da ima onih koji će i s jedne i druge strane obale bacati kamenja na mostograditelje. Na to se neću osvratati, jer na tome obvzuje sam Gospod koji je u svom sinu premostio

nepremostivo, jaz između Boga i čovjeka – rekao je Porfirije, naglasivši simboliku zagrebačkog Trga Petra Preradovića (gdje je pravoslavni hram), jer je pjesnik Preradović „svojim životom spajao hrvatski i srpski narod“ te sebe usporedio s Preradovićem.

­ Njegova obitelj potekla je iz stare Srbije, doselila u Bačku i završila u Hrvatskoj, gdje se on rodio. Ja sam zamonašen u Dečanima u staroj Srbiji, stavsavo u Bačkoj i Bog me doveo u Hrvatsku. Neće mi biti teško da i ovaj „beli Zagreb grad“ volim, ne tajno, kao što se vole iz zavađenih podrodica kao što pjeva Arsen Dedić, koji čini čast hrvatskoj i srpskoj kulturi, nego javno i transparentno, ljubavlju Kristovom, istom ljubavlju kojom ću voljeti i Ljubljanu – rekao je mitropolit Porfirije.

>>Novi mitropolit Porfirije liječio ovisnike i borio se protiv sekti

>>Vladika Porfirije na Fejsu propovijeda evanđelje

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar ukurtapash
ukurtapash
13:40 13.07.2014.

iz ociju mu ljubav izvire...

LP
Lebron Petrovic
15:57 13.07.2014.

Sad bu lik visil stalno u Pepermintu !

WC
wolf_cro
18:49 13.07.2014.

Vrijeme će pokazati kakav će biti, ali s ovakvim pogledom i činjenicom da ga je ustoličio Irinej, koji je radikalniji od svog prethodnika, nekako sumnjam da će biti nekih značajnijih promjena. Po starom - mir i dobro javno, a obnavljanje propalih mitova u potaji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije