Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SUSTAV

Poreznici će odmah znati ako muljate s dnevnicama

operacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
02.01.2014.
u 13:40

Od 2015. građani više 
neće morati ispunjavati porezne prijave

Novi sustav isplate plaća putem jedinstvenog elektroničkog obrasca (JOPPD) koji je na snazi s prvim danom 2014., uz niz prednosti za poslodavce i zaposlenike, sa sobom donosi i novi sustav kontrole financijskog poslovanja. Naime, zbog sustava koji je umrežen s Poreznom upravom i svih podataka koji će se unositi u novi elektronički obrazac bitno će se otežati, ako ne i onemogućiti, izvlačenje gotovog novca iz poduzeća. Budući da će se u novim obrascima vidjeti svi oporezivi, ali i neoporezivi dijelovi plaće, kao što je topli obrok, prijevoz, dnevnice, poslodavcima će biti teško muljati s putnim nalozima, što je bio jedan od učestalijih načina izvlačenja gotovine.

Uvid u sve račune

Porezna uprava imat će uvid u iznos dnevnice koji će se tretirati kao trošak zaposlenika, ali i u hotelske račune, račune avionskih karata ili izdataka za cestarinu i gorivo, što će se tretirati kao trošak poslodavca. Sve te račune Porezna uprava vrlo će jednostavno moći uspoređivati s isplaćenom dnevnicom i ubuduće će biti vrlo teško prikazati da se u jednome danu dvaput išlo iz Zagreba u Split i natrag. Dobra strana uvođenja obrasca JOPPD, koji je uoči Nove godine predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, jest, osim činjenice da će on zamijeniti šest obrazaca koji su se do sada primjenjivali, što će zaposlenicima omogućiti da na jednostavan način kontroliraju uplate poslodavca.

Naime, pozivom na OIB moći će se pristupiti podacima o dohocima i ostalim primicima, a uvid u te podatke omogućit će se i institucijama u kojima građani traže ostvarivanje nekih prava ili prema kojima imaju obaveze, institucijama koje po službenoj dužnosti provode određene postupke te samim građanima koji će moći „zaviriti“ u službene evidencije i provjeriti je li im poslodavac uplatio (i koliko) sve doprinose. Državi će korištenje obrasca JOPPD biti i sredstvo uz pomoć kojega će efikasno moći kontrolirati je li poslodavac uplatio doprinose i ispuniti tako obećanje da neće dopustiti isplate plaća bez doprinosa.

Evidencija svih primitaka

U spomenuti obrazac unosit će se svi oblici novčanih primanja: od nesamostalnog rada, od imovinskih prava, kapitala, osiguranja, drugi dohodak, primici koji se ne smatraju dohotkom, primici na koje se ne plaća porez, primici koji bi bili neoporezivi da ugovorima nije drugačije uređeno, primici na koje se ne plaća predujam poreza – inozemni dohodak te primici po osnovi izravnih plaćanja u poljoprivredi prema posebnim propisima. Primjenom ovoga sustava do 2015. godine građani bi se trebali osloboditi obaveze podnošenja poreznih prijava jer bi se prijave generirale automatski.

Komentara 7

TP
Tihomir Prdež
15:51 02.01.2014.

S obzirom da je sad posao porezne uprave prebačen na poslodavce, a informatizacijom je papira je bitno manje, zanima me za koliko će se broj zaposlenih u PU smanjiti?

PA
pancake
19:32 02.01.2014.

A kad će imovinske kartice i papreni porezi na luksuz? To je nešto što bi nas čak moglo i izvući, ako se dobro izvede.

DE
denis12345
19:20 02.01.2014.

Ovo bi vjerojatno odlično zvučalo kad naše tvrtke ne bi bile toliko opterećene poreznim davanjima da im određene "pogodnosti" ne bi bile nužno potrebne. Naša vlast nikako da shvati da je smisao poslovanja profit, odnosno dobit. S 35% poreza na dobit i pozatvorenim svim "rupama" da se dođe od nekakve gotovine, gubi se smisao poslovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije