Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezni stručnjaci analizirali optužbe uskok-a:

Pozajmice su zakonite, ali vidljiv je sukob interesa

Zdravko Mamić i Zoran Mamić dovedeni u Oranice
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
05.07.2015.
u 22:56

Porezni stručnjaci kažu da će biti teško dokazati djela na sudu, osim utaje poreza od 12,6 milijuna kuna i davanje mita

Mamićima će vlasti morati pronaći neku dlaku u jajetu da bi ih i osudili za gospodarski kriminal koji je doveo do toga da je Dinamo oštećen za 118 milijuna kuna, kako USKOK tvrdi, jer, kažu porezni stručnjaci s kojima smo razgovarali, transakcije koje su provodili radili su unutar zakonskih okvira.

Drže da se lakše može dokazati utaja poreza, a ističu i da je sukob interesa evidentan i da u tome treba tražiti dokazni materijal. Za kazneni progon bit će ključan sesvetski poreznik Milan Pernar, koji može posvjedočiti djelo davanja mita jedino inkriminirajući sebe.

Problematične uplate

Tijek novca u slučaju koji je opisao USKOK nameće zaključak da su poduzete radnje kako bi se stekla protupravna korist, kazao nam je jedan od poreznih stručnjaka, ali pojedinačne su transakcije zakonite. Podsjetimo, Zoran Mamić dobio je tijekom dvije godine 24,03 milijuna kuna vrijedne pozajmice od Dinama. Po zakonu, svaka tvrtka ili udruga ima pravo davati pozajmice, osim, kako nam pojašnjavaju stručnjaci, ako Statut udruge ne ograniči visinu pozajmice, svejedno je jesu li posuđene dvije kune ili 24 milijuna kuna.

Mamić nije vratio pozajmicu pa se porezno ta pozajmica počela tretirati kao prihod na koji je trebao platiti najvišu poreznu stopu i prirez u ukupnom iznosu od 12,65 milijuna kuna. Kako bi to izbjegao, prema tvrdnjama USKOK-a, poduzimaju se radnje kojima se novac izvlači iz Dinama. Prvo Dinamo diže kredit od 4,4 milijuna eura i mijenja ugovor s jednim od igrača kako bi se stvorila obveza od 26 milijuna kuna prema tom igraču. Ako u ugovoru stoji da se uvjeti mogu mijenjati, kažu nam pravnici, aneks ugovora nije problematičan. Novac koji je primio na račun taj nogometaš prosljeđuje Zoranu Mamiću koji njime vraća pozajmicu.

Pravnici ističu da svatko ima zakonsko pravo posuđivati svoj novac i poklanjati ga. Ipak, porezni stručnjaci kažu da je djelo utaje poreza nastalo kad Zoran Mamić nije platio porez na dohodak na primljenih 26 milijuna kuna jer zapravo nema porijeklo imovine za taj novac. Dakle, iako su sve transakacije pojedinačno zakonite, njihovo povezivanje, odnosno kada bi Mamić tvrdio da mu je nogometaš poklonio 26 milijuna kuna, otvorilo bi podlogu za sukob interesa.

Dodatna šteta

– Komentirajući uz ogradu da imam ograničene informacije, moram reći da bih se jako iznenadio da su Mamići radili išta bez poreznih, financijskih i pravnih savjetnika koristeći se pritom nedostatnim zakonskim okvirima. Ipak, u činjenici da su Mamići mogli kreirati obvezu za Dinamo koja će im donijeti direktnu imovinsku korist vidim sukob interesa i velik problem – kazao nam je konzultant Andrej Grubišić. A ta kreirana obveza, poput spomenute isplate transfera od 26 milijuna kuna, donijela je i dodatnu štetu Dinamu veću od pet milijuna kuna u obliku plaćanja poreza i ostalih obveza pa je od Mamićeve eventualne utaje poreza korist djelomično imala država. Djelo davanja mita najlakše je dokazati jer poreznik može potvrditi da je primio novac kao naknadu za pomoć kod skrivanja poreza i smanjivanja poreznih obveza.

>>Ostaju u istražnom pritvoru? Braća Mamić danas bi trebali pred suca

>>Najteži dani prvog čovjeka Dinama i najmoćnijega čovjeka hr-nogometa

Komentara 148

DR
drugPlenky
23:14 05.07.2015.

Šta su Mamići završili u buksi zbog sukoba imteresa, majko mila lude držabe

SV
svzabec
23:53 05.07.2015.

Mamići nisu ništa radili bez poreznih, financijskih i pravnih savjetnika. USKOK izopačeno tumači svoje sumnje, uhićuje i ponižava, isto kao i u slučaju Bandić. Te uskokove fore na sudu koji je nezavisan ne prolaze, ali do suda se treba čekatii još najmanje dvije godine da bi se Mamić i Bandić oprali od uskok-ovih optužbi koji u predistražnim radnjama mogu raditi i tvrditi što hoće.Do suženja će se u međuvremenu bombastičnim istagama, uhićenjima, razbacivanjima s milijunskim ciframa, medijskim natpisima i napadima stvarat percepcija da je nešto mutno i to je i cilj Milanovića, taj Milanović kojem je djed rođen u selu Bila kod Livna patološki mrzi svoje porjeklo te Hrvate bih porjekla i činjenica je da si je taj Milanović odlučio izbornu kampanju stvarati na mržnji prema Hercegovcima i Bosancima odnosno Hrvatima BiH porjekla, za to mu služe Mamić i Bandić. To se glasno ne govori, ali svatko tko ima mozak vidi o čemu se radi, dovoljno je pogledati šovinističke komentare o Bosancima i Hercegovcima po portalima i tko ih piše, pušu ih dežurni komentatori sdp-a. Žalosno je da jedan iskusni sdp-ovac i Hercegovac poput Josipa Leke daje potporu takvoj Milanovićevoj šovinističkoj politici koji koristi represivni aparat da bi potvrdio percepciju koju jedan dio biračkog tijela sdp-a ima o Hrvatima BiH porjekla. Ovo je specijalni rat na dijelu koji ima za cilj totalno razjediniti hrvatski nacionalni korpus, a što je najgore u tome sudjeluju Hrvat BiH porjekla iz redova sdp-a poput Leke, Dubravka Bilića, Ive Jelušića, Melite Mulić, Marina Knezovića, Joze Radoša itd.

BA
barbaizamerike
23:35 05.07.2015.

ako je tako onda je ovo politicki proces jer su pizajmice zakonske I ovo sad mirise na diktaturu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije