navigacija Hrvatska 64
Ključne stavke

Gospodarski program HDZ-a: Porez na dobit smanjiti s 20 na 18%, uvode se CROkartice

Ako poslodavac zaposli nekog od 29 godina, taj će povlasticu (ne plaća doprinose 5 godina) imati sve do njegove 34. godine

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gospodarski program HDZ-a bit će predstavljen hrvatskoj javnosti za dan ili dva, ekipa koju vodi potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dorađuju zadnje detalje, no već se sada zna da su se tvorci programa potrudili da program sadrži što više konkretnih mjera, a ne tek uobičajena predizborna obećanja. Već je do sada Ivana Maletić otkrila da će se, pobjedi li na izborima HDZ i njegova opcija, nova Vlada u drugoj godini mandata smanjiti PDV s 25 na 24%, a do kraja mandata za još jedan postotni bod, na 23%.

Model uspješan u Mađarskoj

No, Večernji list saznaje da HDZ namjerava u svom programu istaknuti ključnu promjenu, od koje su sve dosadašnje vlade zazirale, a to je – snižavanje opće stope poreza na dobit. Tom mjerom namjeravaju olakšati poslovanje cijelom gospodarstvu i vrlo je konkretna i mjerljiva jer tu stopu HDZ planira smanjiti sa sadašnjih 20% na 18%. Saznaje se da HDZ planira tu stopu poreza na dobit za male i srednje tvrtke smanjiti i na još niži postotak.

Nadalje, u programu koji potpisuje ekipa I. Maletić, a koji će predstaviti novi šef HDZ-a Andrej Plenković, navodi se i da se osobni odbitak povećava s 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do trenutačnog porasta primanja zaposlenika.

Što se poslovanja manjih i srednjih gospodarstvenika tiče, i za njih se priprema novost, jer će se pomaknuti granica ulaska u krug PDV obveznika na 300.000 kn godišnjih prihoda. Novost su i neke nove mjere za zapošljavanje, a važna je ona kojom poslodavac, zaposli li mlade zaposlenike (do 30 godina starosti), ne plaća za njih doprinose državi na razdoblje od 5 godina, a ta se pogodnost sada odnosi na sve struke, ne tek deficitarne. Nadalje, ta povlastica vrijedi 5 godina, a ne do 30. npr, što znači da će poslodavac, zaposli li nekog od 29 godina, povlasticu imati do njegove 34.

Gospodarski program HDZ-a sadržavat će i mjeru koja se naziva “WorkIN”, a odnosi se na one koji su nezaposleni ili imaju mirovinski dodatak, a pronađu li posao s minimalnim primanjima (tipa sezonsko konobarenje i sl.), više ne gube pravo na naknadu za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovinski dodatak, nego će ih i dalje primati. U programu se nalaze i tzv. CROkartice, kojima će poslodavcima biti omogućeno da im se priznaju isplate regresa kroz spomenute kartice, a kojima zaposlenici mogu plaćati dio smještajnih i ugostiteljskih usluga na domaćim turističkim destinacijama. Tu je riječ o primjeni modificiranog modela koji je s uspjehom isproban u, primjerice, Mađarskoj.

Proširivanje poreznih razreda

Osim ovih novih mjera, Ivana Maletić je već u najavama prezentacije programa navela da HDZ planira, do kraja mandata, osvoji li ga, ostvariti stopu zaposlenosti u Hrvatskoj od 68 posto.

– S obzirom na to da smo sada na 60 posto, to znači 180 tisuća novih radnih mjesta – najavila je. Kao i to da je plan da se do kraja mandata i mirovine povećaju za 5 posto. Osim što će građani profitirati zbog osjetnog povećanja granice osobnog odbitka, Maletić predviđa proširivanje poreznih razreda i uvođenje snižene stope PDV-a na isporuku električne energije, repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, na dječju hranu, pomagala.

HDZ najavljuje i institut nacionalne mirovine za osobe koje nisu samostalno sposobne privređivati i raditi.

>> Tko bi bio najbolji? Milanović i Plenković na vrhu, iznenađenje za mnoge kandidat na trećem mjestu!

Porezi, odbitak i doprinosi kao ključne stavke

Porezi, odbitak i doprinosi kao ključne stavke

HDZ planira smanjiti porez na dobit sa sadašnjih 20% na 18%. Tu stopu za male i srednje tvrtke smanjit će i na još niži postotak

Osobni odbitak povećava s 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do trenutačnog porasta primanja zaposlenika

Što se poslovanja manjih i srednjih gospodarstvenika tiče, njima će se pomaknuti granica ulaska u krug PDV-a na 300.000 kn prihoda

Poslodavac, zaposli li mlade zaposlenike (do 30 godina starosti), ne plaća za njih doprinose državi u razdoblju od 5 godina

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (42 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

130
Registracija
 • lvan12

  08.08.2016 u 14:09h

  Ajte vi maknite Linićev namet od poreza na dohodak od dobiti, gdje se dobit na kraju oporezuje sa 31,5 % a ne 20% kako svi navode... Ako samo to maknu već su puno napravili.
  39 83% 8
 • mikrogrizzly mikrogrizzly

  08.08.2016 u 13:57h

  Predizborne vabilice koje su po naravi slične onoj slavonskoj izreci (do vjenčanja joj se svašta obećava, a nakon vjenčanja - uz šporet i dojit). Istina, nije sve tako jezgrovito posloženo kao Plan 21 (u plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače itd. itd.) i to je malo viši nivo - ali obećanje ludom radovanje je ime žanra...
  38 76% 12
 • Neugodnjak Neugodnjak

  08.08.2016 u 14:09h

  Ljudi još nisu potrošili ni onih 1000 € za novorođeno dijete a več nove povlastice...Super će nam biti
  33 58% 24
 • tamaris tamaris

  10.08.2016 u 11:58h

  Odlične mjere. Bravo za program. A ne dosadašnje rekla-kazala.
  1 100% 0
 • Božidar1111 Božidar1111

  09.08.2016 u 21:58h

  Vi bi trebali razmisliti kako zaposliti ljude koji će imati pristojna primanja, a kamate trebate, izračunati lopovima.
  0 0% 0
 • istina_boli istina_boli

  09.08.2016 u 19:10h

  KrADeZe zna samo za jedan program i to su do sada jedino u praksi pokazali. Tko im vjeruje da ce ucinit nesto posteno, taj je blago receno naivan (citaj g l u p ko stup).
  0 0% 1
Pregledaj sve komentare