Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje UNICEF-a

Porazni rezultati o siromaštvu djece u Hrvatskoj: 'Ovo je poziv na akciju'

dječja igra, dijete
Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
30.09.2014.
u 20:05

Gospodarska kriza jest uteg, ali ulaganje u djecu ujedno je i ulaganje u oporavak od krize – rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić

Rezultati istraživanja „Siromaštvo i materijalna dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj„ koje je za UNICEF 2013. proveo tim stručnjaka na čelu s dr. Zoranom Šućurom sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu, danas su predstavljeni na tematskoj sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Ive Josipovića.

– Nalazi ovog istraživanja prije svega potiču na akciju. Gospodarska kriza jest uteg, ali ulaganje u djecu ujedno je i ulaganje u oporavak od krize. Samo o nama ovisi hoće li danas siromašna djeca postati siromašni roditelji još siromašnije djece ovisne o humanitarnim akcijama i socijalnoj pomoći ili će danas siromašna djeca postati osnaženi, produktivni građani jednog ravnopravnijeg društva. Kriza ne može staviti dječje živote na čekanje. Kriza testira humanost društva i prioritete koje biramo. Želimo li živjeti u humanijem i pravednijem društvu, ranjiva djeca trebaju biti prva na listi prioriteta čitavog sustava – kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini – istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Cilj ovog sveobuhvatnog istraživanja bio je dobiti pouzdane podatke o siromaštvu i dobrobiti predškolske djece kako bi se predložile mjere za poboljšanje njihova blagostanja. Stoga su istraženi ključni pokazatelji dohodovnog siromaštva predškolske djece u Hrvatskoj te detaljnije analizirani pokazatelji materijalne dobrobiti one predškolske djece koja su u najlošijoj materijalnoj situaciji, a to su djeca čije obitelji koriste naknade socijalne pomoći.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih. Nalazi istraživanja upućuju na potrebu cijelog društva da se uključi u suzbijanje siromaštva djece koje nije samo materijalna deprivacija, već i stanje koje znatno narušava slobodu i dostojanstvo siromašnih osoba. Naime, siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegova potencijala.

>> Hrvati su od Švicaraca siromašniji 20 puta, a 10 puta bogatiji od Srba

>> Biljana bi htjela studirati, ali nikad nije ni upoznala Romkinju s fakultetom

Komentara 24

NT
nije_to_samobor
20:25 30.09.2014.

Teška glupost i mlaćenje prazne slame. Djeca su eto siromašna pa im treba kupiti lizaljku zajedničkim snagama? Tako funkcionira UNICEF da bi prikrio kako zapravo ne radi ništa a puno troši. Rješenja za siromašnu djecu su jednostavna. Zaposliti im roditelje!

DU
Deleted user
20:23 30.09.2014.

Razumijem da ljudi nemaju posla, da nemaju za hranu i slično jer je takva situacija u gospodarstvu. Ono što ne razumijem je da djeca sa teškoćama u razvoju nemaju sve što im je potrebno. Molim lijepo da se ukinu milioni kuna davanja raznoraznim udrugama i usmjere toj djeci.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:25 30.09.2014.

Podaci su zastrašujući, no još su strašnije kilaže neke od prisutnih na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu kod Josipovića. I onda oni o gladnima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije