Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca i internet

Polovica učenika koji imaju Facebook-profil na satu provjerava statuse

škola,nastava,internet
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
10.02.2014.
u 14:41

Član Odbora za obrazovanje Gvozden Srećko Flego kazao je da Hrvatska debelo zaostaje u medijskoj pismenosti i da će, ne počnemo li raditi na medijskom odgoju i obrazovanju, iz naših škola izlaziti medijski nepismeni ljudi.

U vrijeme kad su djeca od najranije dobi "uronjena" u svijet medija i interneta i kad u većini slučajeva nisu svjesni rizika koje taj svijet nosi, potrebno je na svim razinama odgojno-obrazovnog sustava uvesti medijski odgoj i obrazovanje, poruka je današnje tematske sjednice "Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta" u organizaciji tri saborska odbora – za medije, za obrazovanje te za obitelj, mlade i sport.

Raznim programima medijske pismenosti djeci treba omogućiti razumijevanje načina funkcioniranja medija, razvoja kritičkog pristupa medijskim sadržajima, stjecanje vještina digitalne pismenosti te osposobljavanje za korištenje te vlastito stvaranje pozitivnih sadržaja na internetu i u drugim medijima. 

– Dostupnost i sigurnost u korištenju medija danas najviše ovise o obitelji, izuzetno vrijedan posao rade pojedine škole i učitelji, no da bi se djeca zaštitila dugoročno i djelotvorno, nužno je da medijski odgoj dospije do svakog djeteta, a za to treba stručno utemeljen nastavni program ili kurikulum te osposobljeni učitelji – rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na čiju je inicijativu održana ova tematska sjednica u Saboru.

Član Odbora za obrazovanje Gvozden Srećko Flego kazao je da Hrvatska debelo zaostaje u medijskoj pismenosti i, ako ne počnemo raditi na medijskom odgoju i obrazovanju, iz naših će škola izlaziti medijski nepismeni ljudi. 

Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti upozorio je da čak 93 posto djece u dobi od 11 do 18 godina ima profil na Facebooku, a gotovo ih polovica za vrijeme nastave pregledava statuse. Svako peto dijete primalo je uvredljive poruke ili komentare putem Facebooka, 18 posto djece navodi da bi se možda pristalo naći s nepoznatom osobom koju su upoznali na internetu, a 23,8 posto djece smatra da je zabavno slati anonimne uznemiravajuće poruke. 

Ono što je opasno jest da s druge strane djeca o medijskoj kulturi uče samo 45 minuta mjesečno na satu hrvatskog jezika, a tome ih podučavaju profesori od kojih dio ni sam nije dovoljno educiran, primijetio je Kanižaj. Značajna poruka politici treba biti činjenica da 62 posto građana smatra da medijski odgoj treba uvrstiti u obrazovni sustav, dodao je Kanižaj te zaključio kako cijelo Hrvatsko društvo može profitirati od medijske pismenosti. Profesorica Lidija Kralj iz Osnovne škole Veliki Bukovec predstavila je projekt pet osnovnih škola kojem je cilj razviti školski kurikulum za osnovne škole zahvaljujući kojem bi se podigla razina svijesti učenika o svijetu medija i interneta te o njihovim nedostacima i mogućnostima.

>> Djeca ignoriraju dobna ograničenja, a čak 43 posto dopisuje se s nepoznatima

Ključne riječi

Komentara 3

CH
chemica
14:59 10.02.2014.

Super. Ajmo djeci uvaliti još jedan besmislen predmet, kao da ih već nema puno previše. Ne mrze dovoljno školu? Zdravstveni odgoj, građanski odgoj, ova besmislica...Bolje da djecu naučite kako prepoznati psihopatu. To će im više koristiti u životu nego ove sve tri budalaštine zajedno.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
15:14 10.02.2014.

Našla se ekipa prodavatelja magle na jednom mjestu i ajmo sad pametovati o veeeelikom problemu faceboka, a što je najgore njihova informatička pismenost se svodi na nevjerojatno znanje slanja e-maila te provjeru istog. Koliko nas koštaju svi ti silni edukatoriri poput Flege, Jelavićke i ostalih čiji opis "posla" nikada mi neće biti jasan. Predlažem neka educiraju prvo sve nas o tome što zapravo rade po cijele dane.

ZV
za.vukovar
20:41 10.02.2014.

Da li slučajno ta sva djeca imaju roditelje? Ili su možda iz epruvete? Koliko vremena dnevno djeca provedu u školi a koliko doma, pod roditeljskom paskom? Da li cijenjena gospođa pravobraniteljica zna da, po podacima Facebook-a, Hrvatska ima 60000 djeca starije od 13 gona VIŠE nego što ih stvarno ima? Dajte, molim vas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije