Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera s čokoladom

Politiku maknuti s polica

Police
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
11.12.2016.
u 23:15

‘Trgovina omogućuje da vjerujemo i potpunom strancu upravo zato što on slijedi svoje interese’

Čokolada srbijanskog Pionira u poklon-vrećici sa slatkišima koju je predsjednica dijelila učenicima u Dubrovniku izazvala je nepotrebno političko negodovanje jer ekonomija razmišlja drukčije.

Stavljanje priče u politički kontekst loše utječe na domaće izvoznike u Srbiju i one koji tamo imaju najveće akvizicije, a to su Atlantic grupa i Agrokor. Atlantic je preuzeo Štark i Bakinu tajnu pa tako i njihove proizvode poput Smokija, Grand kave, džemove, ajvar...

Agrokor je vlasnik Frikoma i njihovih sladoleda i zamrznutih proizvoda te tvornice Dijamant koja proizvodi ulja i margarin. Vjerojatno mnogi kupujući te proizvode i ne znaju da su im vlasnici Hrvati. Ali podrijetlo i ne bi trebalo biti bitno.

– Danas u slobodnoj ekonomiji tako ne možemo razmišljati, nego se voditi kvalitetom proizvoda – kaže konzultant Boris Teški.

– Na slobodnom tržištu apsolutno nema mjesta diskriminaciji, a mi u HGK uvijek ćemo dati prednost domaćem proizvodu. Raditi senzacionalizam od ovakvih situacija nijednoj strani ne može donijeti ništa dobroga – komentiraju u HGK.

Da poslovni svijet razmišlja drukčije, pokazuje i izjava vlasnika Pionira iz Subotice Miroljuba Aleksića koji je rekao da problem ne vidi i da u njegovoj tvornici radi 20 posto Hrvata i 60 posto Mađara te da i sam dijeli proizvode Kraša ili Zvečeva.

Investitor i ulagač Nenad Bakić ovu situaciju stavlja u kontekst razmišljanja najuglednijeg moralnog filozofa svog doba Adama Smitha. On je posebno slavljen zbog svoje knjige “Teorija moralnih osjećaja”, u kojoj govori kako se moralno odnositi prema bližnjem.

No ostao je najpoznatiji po knjizi “Bogatstvo naroda”, koja je dala teorijske postavke razvoju modernog tržišnog gospodarstva i neslućenom blagostanju čovjeka.

U njoj objašnjava kako se pozitivno odnositi prema strancu. Ključ je, naravno, podjela rada i trgovina. Konceptom “nevidljive ruke” objašnjava zašto se i stranci jedan prema drugom odnose blagonaklono čim trguju.

Trgovina omogućuje da vjerujemo i potpunom strancu, iako nam nije urođeno, upravo zato što znamo da on slijedi svoje interese. Trgovina je stoga veliki pomiritelj i stvaratelj dobrog duha i možda bismo upravo zato, kaže, trebali najviše trgovati baš s onima s kojima se najmanje slažemo.     

>> 'Te čokoladice bit će zabilježene kao čokoladice srama. Nedopustivo i sramotno'

Komentara 7

KO
konstanta
18:01 12.12.2016.

Sve ono što se može kupiti u našim trgovinama ne bi smjelo biti problem. A što se tiče poklonjenih čokolada djeca sigurno ne bi istraživala tko ih je proizveo, jer ih to uopće ne zanima. To je netko drugi primijetioo i od toga učinio problem. Međutim, dubrovčani vrlo često odlaze u Trebinje gdje povoljno kupuju razne artikle a usput se počaste i jeftinom janjetinom. Nije li onda priča o čokoladicama licemjerje.

SN
snajper
23:52 11.12.2016.

Neznam sto je pjesnik htio reci. Zar djeci poginulih branitelja predsjednica treba dijeliti srpske cokoloda. Cokolade onih koji su dosli u hrvatsku i ubili njihove roditelje. Znaci predsjednica treba da kupi cokolade od nasih neprijatelja i to bi kao bilo u redu. Koja je to bolesna logika.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
01:01 12.12.2016.

treba se zapitati kako bi reagirale majke recimo poginulih srpskih vojnika ili milicajaca na kosovu da im dodijele albanske čokolade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije