Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Usamljeni jahači'

Političkim solo igračima topi se politička snaga

kolaž
Foto: Patrik Macek/Marko Jurinec/Damir Špehar/Davor Javorović/PIXSELL
29.03.2015.
u 16:10

Biračko tijelo podijeljeno je između SDP-a i HDZ-a. To znači da jedno mjesto može odlučiti. Solo igrači mogu igrati ogromno značenja ako dobiju tri mjesta.

Visoka funkcija daje karizmu političaru. To se može najbolje vidjeti na primjeru bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je u samo dva mjesece prošao put od političkog raja do predvorja pakla. Još do jučer je bio okružen medijima, simpatizerima i laskavcima svih vrsta, a sada se njegovi istupi nerijetko dočekuju s podsmijehom. Josipović nikako nije jedini političar koji je gotovo preko noći izgubio moć pa sada kao usamljeni strijelac plovi po vrlo nestabilnom hrvatskom političkom nebu. Kolika je danas snaga bivšeg predsjednika, bivše premijerke Jadranka Kosor, bivšeg ministra financija Slavka Linića, bivšeg zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa i bivše “gradonačelnica Zagreba” Sandra Švaljek?

Previše se kockao

Mogu li oni kao solo igrači, bez obzira na svoju prepoznatljivost i popularnost, opet postati “utjecajni i slavni” ili se njihov kapital istopio. Analitičar dr. Žarko Puhovski smatra da oni imaju stanovite izglede kada je riječ o kandidaturi za načelnika, gradonačelnika pa čak i predsjednika, ali da im za parlamentarne izbore treba nešto više. Treba im dobra stranačka organizacija, a to u ovom trenutku nema nitko od ovih pet “usamljenih jahača”.

– Imaju izglede ako izbori budu oko Nove godine i ako se do tada vežu ili stvore neke organizacije. Ali i tada će moći računati na uspjeh samo u nekim izbornim jedinicama – kaže dr. Puhovski, dodajući da Linić može osvojiti mandat ili dva u “svojoj” izbornoj jedinici koja pokriva Rijeku i Istru. Ako se, pak, počne ponašati kao nacionalni igrač, onda se takva ambicija može pretvoriti u onu paradigmu o mrlji ulja koja postaje sve tanja što je površina veća.

– Nitko od njih ne može stvoriti nacionalnu organizaciju – kategoričan je Puhovski.

Najveći je gubitnik Ivo Josipović koji je do jučer imao sve, a sada može ostati bez ičega. Puhovski smatra da se previše kockao kada je onako naprasno izišao iz SDP-a. Josipović može politički preživjeti kao nositelj nekakve koalicije kojom bi se ponavljala logika iz 2000., kada su bile dvije protuhadezeovske koalicije. Anđelko Milardović slaže se s tvrdnjom da Josipović nije iskoristio svoj politički kapital.

– Imao je sve, medije, stranke, novac, stare i nove obavještajne službe i opet je izgubio izbore. On bi imao svijetlu budućnost samo ako bi pokazao odlučnost – ističe Milardović, dodajući da se Josipovićeva politička snaga rastače kako vrijeme protječe. – Topi se kao sladoled na jarkom kolovoškom suncu u Baškoj Vodi – kaže Milardović. Dr. Dražen Lalić smatra da je Josipović išao iz greške u grešku nakon što je izgubio “dobivene” predsjedničke izbore. Trebao je samo reći da se vraća u SDP, zašutjeti i početi čitati debele knjige. Računica je vrlo jasna. Na sljedećim izborima Milanović gubi od HDZ-a, dolazi do unutarstranačkih izbor u SDP-u, a onda se Josipović nameće kao jedini pravi izazivač. Usamljeni jahači ipak bi mogli igrati značaju ulogu nakon parlamentarnih izbora zato što je biračko tijelo podijeljeno između SDP-a i HDZ-a.

– To znači da jedno mjesto može odlučiti. Oni mogu igrati ogromno značenja ako dobiju tri mjesta – kaže Puhovski. Nikako im ne bi koristilo da se ujedini njih petero ili neka slična kombinacija. Puhovski ističe da Josipović ima šanse samo kao lijevi centar, a Prgomet kao desni centar. Ako bi se udružili, onda bi izgubili obojica.

Stranački zagrljaj važan

Dražen Lalić smatra da su neki od “usamljenih jahača” već politički mrtvi, ali im to još nije rekao. Među te političke mrtvace Lalić nikako ne ubraja Sandru Švaljek za koju kaže da ima “veliku budućnost”. I on smatra da usamljeni jahači moraju uspostaviti organizaciju ako žele igrati neku ozbiljniju ulogu u političkom životu. Za uspjeh nikako nije dovoljno imati samo zvučno ime. Stoga nije uvjeren da će Drago Prgomet nastaviti uspješnu političku karijeru nakon što je otišao iz HDZ-a. Ne bi bilo prvi put da se neka politička zvijezda naglo ugasi nakon odlaska iz stranačkog zagrljaja.

>> Sandra Švaljek podnijela ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika Zagreb

Komentara 32

DU
Deleted user
16:20 29.03.2015.

Ova gospoda sa slike nikada nisu imala nikakvu snagu niti znanje, a moć su crpili iz "čopora". Sad su nebitni.

DR
drugPlenky
16:19 29.03.2015.

Sve gubitnik do gubitnika, panika u partiji zovu se trećepozivci

DR
drugPlenky
16:27 29.03.2015.

Bliži se kraj životu na naš račun, recimo Jadranka će biti obična umirovljenica, penzija visoka ali gle vraga njoj još nije dosta, ona bi još naših peneza, e nebu išlo drugarice, ne više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije