Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reorganizacija MUP-a

Policijski USKOK zamjenjuje uredske činovnike operativcima

Marko Srdarević
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
10.12.2016.
u 22:30

Preustroj unutar policijskog USKOK-a uvod je u početak reorganizacije MUP-a, odnosno reorganizacija prije reorganizacije

Prije no što je i službeno započela najavljivana – po jednima nužna, a po drugima kritizirana – reorganizacija Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije započelo je s reorganizacijom Uprave kriminalističke policije čiji će fokus rada biti usmjeren ponajviše na razotkrivanje i suzbijanje korupcije.

Prvi korak poduzet u toj reorganizaciji prije reorganizacije jest preustroj i jačanje kapaciteta Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a) stvaranjem jakih istražnih timova za suzbijanje organiziranog, gospodarskog i kriminaliteta droga te korupcije.

Glavna poluga u radu

Policijskom USKOK-u, kojemu je odnedavna na čelu Svjetlana Harambašić, reorganizacijom će se, uvjereni su u Ravnateljstvu policije, ojačati operativni dio. To zapravo znači da će se povećati broj ljudi na terenu, a smanjiti administracija i šefovi koji su na neki način gušili rad operativaca. – Puno je rukovoditelja, a malo izvršitelja. Operativni dio je ispod potreba – objašnjavaju u Ravnateljstvu nužnost reorganizacije policije koja započinje preustrojem PNUSKOK-a, glavne poluge u policijskom radu.

Naime, prema postojećem ustroju, PNUSKOK je podijeljen na strateško i operativno krilo i ta je podjela, tumače u Ravnateljstvu, “dovela do administrativnog opterećenja i odvojenosti jednog tijela”.

– Današnji kriminalitet je brz, mobilan i fleksibilan, često mijenja pojavne oblike, a takav bi trebao biti i odgovor policije: brz, mobilan i fleksibilan. Spajanjem strateških i operativnih dijelova PNUSKOK-a omogućit će se kvalitetan odgovor na izazove u rješavanju svih oblika korupcije i organiziranog kriminaliteta. PNUSKOK će se rasteretiti administriranja te će se iz njega izdvojiti službe koje izravno ne provode kriminalistička istraživanja, a pružaju potporu u provođenju kriminalističkih istraživanja – kažu u policiji. Izlazak iz ureda na teren neće, naglašavaju, sadašnjim rukovoditeljima utjecati na plaće, niti će biti otkaza. Namjera je da se reorganizacijom što više policajaca pošalje na ulice, među ljude, da pokušaju vratiti, svjesni su u policiji, poljuljano povjerenje građana.

Glas “običnih” policajaca

Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević proteklih je mjeseci “snimio” boljke postojećeg sustava.

Ovih je dana krenuo na teren, u obilazak policijskih uprava, kako bi i na “nižim razinama” doznao od policajaca što su stvarni problemi s kojima se suočavaju u radu. Ako je vjerovati najavama iz Ravnateljstva policije, i glas običnih policajaca uzet će se u obzir tijekom konačne reorganizacije MUP-a. Na temu preustroja policijskog sustava sljedeći tjedan glavni ravnatelj započet će razgovore sa sindikatima koji djeluju unutar MUP-a.

>>Tko je Marko Srdarević? Apolitični profesionalac koji je u MUP-u prošao sve stepenice

>>Marko Srdarević novi glavni ravnatelj policije

Komentara 1

SK
skypilot
08:23 11.12.2016.

Samo sve Ostojićeve gangstere koji koče cijeli sustav treba maknuti iz policije i odmah će ostali početi raditi kako im stoji u zakonu i pravilnicima, bez muljanja, stvaranja unutarnjih neprijatelja i crtanja svastika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije