Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E-SIGURNOST

Policijska uprava splitsko-dalmatinska započela s projektom E-policija

policija
Foto: PU splitsko-dalmatinska
1/4
09.10.2015.
u 21:35

Građani će moći anonimno prijaviti događaje putem aplikacije za mobilne telefone

Operativno komunikacijski centar policije PU splitsko-dalmatinske započeo je s radom u novouređenim prostorijama, opremljenim potpuno novom i suvremenom informacijskom opremom i tehnologijom. Novi programi i oprema omogućuju veću operativnost policijskih službenika, brži dolazak na mjesto događaja od trenutka zaprimanja dojave, te poduzimanja potrebnih radnji.Upravo radi standardizacije rada i postizanja veće operativnosti policijskih službenika - bržeg i kvalitetnijeg rada, te racionalizacije troškova, započela je i primjena projekta E-policija, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Policijski službenici na terenu, službena vozila i policijske postaje opremljeni su mobilnim uređajima, koji policijskim službenicima omogućuju stalan pristup Informacijskom sustavu MUP-a, radi unosa i korištenja podataka. Operativno komunikacijski centar policije ili Operativna dežurstva policijskih postaja, prilikom primopredaje službe, u elektronskom obliku automatski šalju operativno interesantne događaje na mobilne uređaje policijskih službenika, odnosno policijskih ophodnji. Policijskim službenicima se na isti način šalju radni nalozi i raspored službe. Prilikom zatvaranja radnih naloga, taj dokument postaje njihovo službeno izvješće, te se na taj način izbjegava do sada potreban odlazak u policijske postaje radi izrade izvješća o postupanju, čime se ujedno omogućuje veći boravak na terenu i dostupnost policije građanima. Operativna dežurstva, odnosno Operativno komunikacijski centar policije u svakom trenutku znaju položaj policijskih ophodnji i policijskih službenika, kao i statuse njihovih radnih naloga, što je važno radi učinkovitog upravljanja službenicima na terenu.

Osim mobilnim uređajima, policijski službenici su opremljeni kamerama, radi audio-vizualnog snimanja  policijskog postupanja. Kamere se mogu nositi na dijelovima službene odore, a također se mogu koristiti i u službenim vozilima. Osnovni cilj korištenja kamera, odnosno snimanja policijskih postupanja, jest zaštita policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana čime se stvara negativna slika policije u javnosti, iako je postupanje obavljeno u skladu s važećim propisima i pravilima struke, ali isto tako i zaštita građana od eventualnih pogrešnih i protupravnih postupanja policijskih službenika. Snimke se kasnije mogu koristiti u kaznenim i prekršajnim postupcima, uz uvjet da su osobe koje se snima u određenim situacijama, o tome prethodno obaviještene.

U odnosu na zaprimanje dojava, građani će moći anonimno prijaviti događaje putem aplikacije za mobilne telefone. Prijavi će se priložiti slika s kamere ili memorije mobilnog uređaja, uz koju će se moći dodati detaljni opis prijave. Ukoliko je na mobilnom uređaju dostupna lokacija, i taj podatak će se slati zajedno s prijavom na centralni portal u MUP-u, odakle se prosljeđuje na postupanje nadležnoj ustrojstvenoj jedinici. Navedenu aplikaciju će moći besplatno preuzeti svaki građanin, ovisno o vrsti pametnog telefona koji posjeduje, a za njeno korištenje, odnosno slanje prijave, potreban je pristup internetu. Napominjemo kako će za žurne intervencije građani i dalje moći pozvati broj 192.   

>> Policajci dobili kamere na odorama, morat će snimati sva postupanja

>> Policija: “Ovo je izvanredna situacija, nema više upozorenja, odmah kazne!”

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar imotska115
imotska115
21:47 09.10.2015.

Danas vise nemozes biti anoniman, pa tako ina ovom projektu. Gdi god krenes na internetu znaju tko si, uvjek ostavis svoj foot print IP.

Avatar imotska115
imotska115
21:51 09.10.2015.

Za vrijeme yuge to su radili susjedi clanovi KPJ, a sada bi to ovi isto tako ali lazu narodu nisi anoniman sve znaju o tebi, pazite se ove znije. Bolje Vam je poslat pismo gdje nema IP aderse.

BR
Branitelj1349
08:25 10.10.2015.

Da je bilo pameti ovakav sustav odavno bi bio kudikamo korisniji od nezrelih srednjoškolaca primljenih u MUP koji misle da su bogom dani. Pa tako devedeset posto (policajaca) koristi fejs dok su na radnom mjestu,70 posto ih uopće ne znaa kulturno se predstaviti i na zahtjev pokazati uz značku i službenu iskaznicu, devedeset posto prometnih policajaca koristi partizanske metode (iz zasjede, prikriveno) pri mjerenju brzine vozila u prometu iako zakon kaže da moraju "jasno, bez dvojbe, na siguran način, za na to predviđenom mjestu". Isto tako ovo će biti dobro ukoliko neki nadobudni glumci u policiji ne budu frizirali i obrađivali onaj dio snimaka koji je njima u prilog a iz iskustva znamo da su za to sposobni jer laže onaj koji kaže da u policiji nema lopova ,pijanica, svodnika i prevaranata. Lažu jer dokaza je puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije