Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni izvidi

Policija u Dardi istražuje ratne zločine - istražitelji sumnjaju da pod zgradom općine postoje bunari

policija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
10.03.2017.
u 10:05

Povod novih izvida mogao bi biti Milenko Marić koji je u siječnju izručen Hrvatskoj iz Londona temeljem europskog uhidbenog naloga

Policajci s fotoaparatima u rukama raširili su se u srijedu po zgradi baranjske Općine Darda. Istražuju, kako smo doznali, ratne zločine. Pod zgradom, sumnjaju istražitelji, postoje “navodno neki bunari”. Fotografirali su i evidentirali doslovce svaku prostoriju, a mjerili su čak i prozore. Sve je obavijeno velom tajne jer su tajni i izvidi. Poznato je kako je na toj adresi prije rata i za okupacije Baranje bila zgrada tadašnje milicije, a u podrumu zatvor.

– Najveća je to ludost koju sam jutros čuo, da dolazi policija mjeriti prostorije u kojima su nekad bili zatvorenici. Nikada prije nisu bili s tim povodom. Nestalo je 65 osoba u Dardi za rata, ništa se o njima ne zna, a oni dođu 2017., što reći? – začuđen je, pa i ljutit bio Anto Vukoja, načelnik Darde koji je na tom radnom mjestu još od 2005. Ne postoje, uvjeren je on, nikakvi bunari.

– Prije rata tu je bila milicija, ja sam 1989. bio u rezervnom sastavu. Gdje su bunari, nemam pojma! – nastavlja on.

Prošlo je, dodaje, 26 godina od početka rata pa su “mnogi počinitelji ratnih zločina već i pomrli”. Što se točno istražuje u općinskoj zgradi, nismo službeno mogli saznati ni u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku ni u PU osječko-baranjskoj. Poručeno nam je samo kako je riječ o “starim predmetima za koje se rade nove provjere”.

Inače, za zločine u okupiranoj Baranji podignuta je još 2004. optužnica protiv čak 58 osoba. Teretilo ih se za nezakonita privođenja, zlostavljanja i premlaćivanja Hrvata i Mađara, zbog čega ih je nekolicina izgubila i život. Pojedincima se za ta zvjerstva sudilo i u Republici Srbiji, dok su nekima optužbe za ratni zločin prekvalificirane u oružanu pobunu. U toj je optužnici bilo i ime Milenka Marića, koji je u siječnju izručen Hrvatskoj iz Londona temeljem europskog uhidbenog naloga i nalazi se u zatvoru u Osijeku. Upravo bi njegovo izručenje, neslužbeno doznajemo, moglo biti povod novih izvida. Ostaje pak nejasno koja je poveznica s bivšom zgradom milicije u Dardi s obzirom na to da se njega tereti za zlostavljanja u stanici milicije u Belom Manastiru.

>> Dogovoreno 3 milijuna eura za razminiranje iz fondova Europske unije

Komentara 7

MM
m.muharremi
10:29 10.03.2017.

Kosovska komisija za nestale ustvrdila je nakon kopanja na više mjesta po srbiji da , nad masovne grobnice izgradjene su višekatnice i autoputevi, podvoznjaci ili nadvoznjaci ili slične gradjevinske konstrukcije kako bi iztraziteljima onomogucavalo detaljno istraživanje nestalih civila

DU
Deleted user
13:47 10.03.2017.

Zašto je drug iz bivšeg rezervnog sastava milicije, a sadašnji načelnik Darde nervozan?Meni baš čudno.

Avatar Francek007
Francek007
11:33 10.03.2017.

Vukoja bože u čemu je problem, pa ti bi trebao biti prvi koji bi bio za to da se otkriju grobnice naših suboraca i sugrađana??? Ako postoji i malo indicije da nešto ima pa nek se kopa svaki pedalj zemlje. Znaš kako je majkama i očevima koji su izgubil nekoga....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije