Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
visoka dva metra

Ministar Orepić potvrdio: Ograda na GP Batina postavljena je zbog jačeg priljeva migranata

GP Batina
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/10
30.06.2016.
u 14:05

Ovo je prvi puta da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj susjednoj državi.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova stiglo je objašnjenje za postavljanje ograde na graničnom prijelazu Batina sa Srbijom. – U cilju sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza – stoji u priopćenju.

Da se ograda diže zbog migranata, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

– Primijetili smo da se svakodnevno pojačao broj ljudi, odnosno migranata koji prelaze iz Srbije u Mađarsku. Iz čistog opreza poduzeli smo tehničke radnje kako bismo mogli spriječiti sve one kojima bi palo na pamet da uđu u Hrvatsku. Dakle ne radi se o nikakvom zatvaranju granice, već o jednostavnoj predradnji da bismo u slučaju potrebe mogli brzo reagirati – rekao je Orepić za 24sata.

U prvom izbjegličkom valu ograda je bila postavljena na prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, ali s mađarske strane. Ovo je prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj susjednoj državi.

Nakon što je sinoć bio zatvoren granični prijelaz Batina policija je jutros bila potvrdila da se na tom mjestu postavlja ograda.

– Možemo samo reći da se na graničnom prijelazu Batina postavlja ograda, prijelaz je zbog toga bio zatvoren u srijedu navečer – potvrdili su nam jutros u PU osječko-baranjskoj, no nisu željeli komentirati ima li to ikakve veze s informacijom da su s druge strane granice pristigle stotine izbjeglica.

Ne radi se o nikakvom zatvaranju granice, već o jednostavnoj predradnji da bi u slučaju potrebe mogli brzo reagirati

Vlaho Orepić

Kako doznajemo, ograda će biti gotova i u funkciji danas popodne, a promet se odvija normalno još od noćas kada je granični prijelaz ponovno otvoren nakon zatvaranja. Ograda koja se postavlja na granici Hrvatske i Srbije nije žičana, nego poput metalne ploče, a visine preko dva metra. "Niče" negdje prije sredine batinskog mosta, na hrvatskoj strani. Postavljaju je radnici jedne tvrtke, a uz njih dežura hrvatska policija. Nitko se ne smije zaustavljati na mostu, a promet normalno teče.

Čim je zatvoren prijelaz, počele su kolati informacije među građanima kako se podiže ograda, ali iz HAK-a su priopćili kako su u tijeku radovi, ne preciziravši o kakvim radovima je riječ. To je dodatno unijelo sumnju da se podiže ograda.

Također, doznajemo da još od sinoć s mađarske strane granice kamionima patrolira vojska s oružjem.

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Unatoč našim upornim pozivima, službenim pismenim upitima i SMS porukama, nitko iz Ravnateljstva policije i MUP-a nije nam još odgovorio na upit, pa ni uopće na poziv vezan za situaciju u Batini.

S druge strane granice, u Vojvodini je, pak, prilično mirno, a novi valovi izbjeglica ondje se uopće ne spominju.

PU vukovarsko-srijemska: 'Nemamo dojava o podizanju ograda ili dolasku migrantskog vala'

Prema riječima Maje Barbarić iz Odjela za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske na graničnim prijelazima prema Srbiji na području ove županije ne podižu se nikakve ograde.

– Zasad nemamo nikakvih dojava o podizanju ograda niti naznaka dolaska nekog migrantskog vala. Promet se preko graničnih prijelaza odvija normalno – rekla je Barbarić.

>> Iznenada bio zatvoren granični prijelaz Batina: 'Nitko nam ništa nije govorio, šokirani smo'

Komentara 120

CU
cungalunga
09:52 30.06.2016.

bravo

DA
Darko22
10:04 30.06.2016.

Ajd, barem jednom korist od policije

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
10:16 30.06.2016.

A kad se samo sjetim naših naprednih političara kako su ismijavali orbana, kako su se kunili svojim majkama kako neće biti ograde u Hrvatskoj, a vidi vraga ograda se ipak podiže. Nikad nismo imali pravog političara koji zna kako voditi zemlju. Kratkovidni bedaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije