Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patroliraju Jadranom

Policajci iz inozemstva: Čim nas vide, strani turisti su kao doma

policija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
30.07.2014.
u 22:00

Projekt “Sigurna turistička sezona” jedinstven je model policijske suradnje u Europi koji u srpnju i kolovozu već šestu godinu u Hrvatsku dovodi “plavce” iz Slovačke, Češke, Mađarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Italije

I ovoga ljeta u turističkim mjestima duž Jadrana u ophodnjama su, uz domaće policajce, i njihovi kolege iz inozemstva, iz zemalja iz kojih stiže najviše gostiju.

Ponekad poput vodiča

Projekt “Sigurna turistička sezona” jedinstven je model policijske suradnje u Europi koji u srpnju i kolovozu već šestu godinu u Hrvatsku dovodi “plavce” iz Slovačke, Češke, Mađarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Italije. Sigurnost je jedan od brendova našeg turizma, a policajci iz inozemstva za svoje su sunarodnjake dodatno jamstvo bezbrižnog odmora. Hrvatskim su kolegama, pak, od velike pomoći u komunikaciji sa stranim turistima pa za ove mješovite timove nema nerješivih problema.

Iz Nitre i Žiline u Slovačkoj u Crikvenicu su stigli Kristina Holecova i Igor Dedik, policajci s višegodišnjim stažem i izvrsnim znanjem hrvatskog jezika.

I dok ga je Igor svladao u međunarodnoj misiji u susjednoj BiH, Kristina je hrvatski jezik naučila sama. Drugo ljeto su u Crikvenici, a Igor je četiri sezone bio slovački policajac u Makarskoj. Teren su im i Novi Vinodolski i Selce, a “skoče” i do Krka.

Osim slovačkih, često im se za pomoć obraćaju i turisti iz Češke.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

– Kad nas vide, kažu da se osjećaju sigurnima i da im je kao da su kod kuće, a i mi se ovdje osjećamo kao doma – kaže Igor. Pitaju ih, nastavlja, sve i svašta: gdje parkirati i kako platiti parking mobitelom, kako pronaći apartman, gdje skrenuti, čak i gdje se dobro jede, pa su ponekad, dodaje Kristina, kao turistički vodiči. No, rješavaju i niz drugih problema i neugodnosti svojih sunarodnjaka uz pomoć hrvatskih kolega, a i crikvenički su šefovi izuzetno zadovoljni policajcima iz Slovačke.

Bez kašnjenja na posao

– Izgube naši i isprave, kartice, čak i putovnicu, pa nas zbog toga zovu. Neki pitaju što da rade jer su uhvaćeni u prebrzoj vožnji, a ja im kažem: “Platite kaznu” – govori Kristina. Slovački turisti i prije dolaska na Jadran znaju da su oni ovdje, dostupni su im njihovi brojevi mobitela pa zovu s cijelog Jadrana za informacije, upute ili savjete.

Neki i pretjeraju. Zvao me jednom moj Slovak usred noći jer mu ne radi klima u apartmanu. Rekao sam mu, evo mene, samo da uzmem alat, prekinuo vezu i nastavio spavati – prepričava zgodu Igor. Oboje su u Crikvenici stekli i prijatelje, a Igor će i ovoga ljeta, kao i lani, nakon što odradi svoj “policijski” mjesec, u Crikvenici biti – slovački turist na odmoru s djevojkom.

– Osim što nas poznaju turisti, znaju nas i domaći, na svakom se koraku osjećamo dobrodošlima, lijepo je ovdje raditi – zaključuju Kristina i Igor, za koje hrvatski kolege otkrivaju da nikad nisu zakasnili na posao.

Dvoje poljskih i trojica mađarskih policajaca, pak, od početka srpnja patroliraju u priobalju i na otocima Zadarske županije. Štoviše, po pozivu naše policije pomažu i u drugim županijama, svuda gdje borave njihovi državljani. Oni su Lajos Magyar, Gergely Kraszlan i Szergely Szavin iz Mađarske te Sylwia Bielecka i Arkadiusz Krol iz Poljske. Svi kažu da su zadovoljni što su baš oni izabrani za odlazak u Hrvatsku, a u šali tvrde da za to nisu imali nikakvu vezu.

– Mađara je na zadarskom području puno, a najviše na Viru, oko 2000. Osjećaju se sigurnije kad nas vide, a ove godine imamo i krim-inspektora – kaže Magyar, hvaleći brzinu hrvatskog pravosuđa u prometnim nesrećama. Ovdje je već treći put, obalom i morem je oduševljen, a jedino se, kaže uz osmijeh, nije “sprijateljio” s hranom. – Ne volim ribu – kaže baš u trenutku dok njegove kolege na mobitel zove Poljak kojemu je automobil stao na autocesti kod Ogulina.

Kad upadaju u nezgode

– Ma nije moguće da traže 1100 eura iz vučne službe za prijevoz od 20 kilometara. Pa toliko potroše za prijevoz od Poljske do Hrvatske i natrag. Rekla sam mu da pošalje račun kako bismo vidjeli je li riječ o prijevari – otkriva nam poljska policajka Sylwia dok njezin kolega Arkadiusz domeće kako, srećom, zasad nemaju puno intervencija.

Češki policajac Darko Stankovič već sedam godina zaredom ljeti patrolira omiškim ulicama i pomaže hrvatskim kolegama u svim situacijama u kojima njegovi sunarodnjaci na godišnjem odmoru dolaze u kontakt s policijom. Najčešće je riječ o izgubljenim dokumentima, žrtvama krađa ili sudionicima prometnih nesreća, ali ima i puno ozbiljnijih situacija. Lani je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetovalo gotovo 238.000 čeških državljana. Zabilježeno je devet smrtnih slučajeva, šest zbog zdravstvenih problema, jedno utapanje i dva nesretna slučaja, a šest Čeha je lakše ozlijeđeno. A čini se da baš Česi zaista znaju biti neoprezni na ljetovanju pa ih HGSS često traži na Biokovu gdje se šetaju u japankama, a Lučka kapetanija kada na madracu krenu preko Bračkog kanala.

– Državljana Češke je na Jadranu jako puno i zbog toga se stječe dojam da samo oni upadaju u nezgode. I drugi se također znaju previše opustiti na odmoru i svašta im se zna dogoditi – uvjerava nas Stankovič, a to potvrđuje i njegov hrvatski kolega Stanko Miljak. – Darko je zadužen i za državljane Slovačke, a kako govori poljski i ruski, tu je i za kontakte s njima. Nama je lakše, a turisti se osjećaju bolje i sigurnije kada se mogu obratiti svom policajcu – otkriva Stanko.

A komunikativni Stankovič izvrsno govori i hrvatski jezik i u Omišu ga doživljavaju kao domaćeg. Svi ga znaju, pozdravljaju, mnogi zastaju kako bi malo proćakulali, zovu ga na mobitel...

>> Pijani muškarci napali policiju, svladala ih interventna

Komentara 6

NA
narod1
22:37 30.07.2014.

to je odlična inicijativa

AN
anton1
22:51 30.07.2014.

Jake snage

Avatar Semper5
Semper5
22:18 30.07.2014.

Lajos Magyar - ovaj je sigurno iz Italije xD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije