Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK

Polaganje kamena temeljca za islamski centar bit će 12. studenoga

Sastanak župana i efendije
Foto: Večernji list
28.09.2016.
u 13:22

- Vrijednost izgradnje Islamskog kulturnog centra s džamijom u Sisku je 5,7 milijuna eura i bit će to jedan od najvažnijih događaja za muslimane od kada žive na ovim prostorima - rekao je efendija Hasanović

Svečanost polaganja kamena temeljca Islamskog kulturnog centra u Sisku bit će 12. studenoga, rečeno je to u Sisku na sastanku predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza ef. Hasanovića te sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.  

- Vrijednost izgradnje Islamskog kulturnog centra s džamijom u Sisku je 5,7 milijuna eura  i bit će to jedan od najvažnijih događaja za muslimane od kada žive na ovim prostorima - rekao je efendija Hasanović.

Dugogodišnji je to projekt za kojeg se zalagao Medžlis Islamske zajednice u Sisku koji je utemeljen 1967. godine. Od 1974. godine se Medžlis nalazi u obiteljskoj kući u sisačkom predgrađu i koja je pretvorena u molitveni prostor, premalen za vjersku službu i društveni život koji se tamo odvija.

- Kulturni centar objedinjuje vjersku, kulturnu, društvenu i edukativnu komponentu te će svojim položajem i izgledom doprinijeti u formiranju identiteta grada kao što će oplemeniti i obogatiti duhovni mozaik grada i županije. Građevina je arhitektonski, prostorno i ambijentalno izvrsno uklopljena u podneblje grada Siska. Pored molitvenog prostora, IKC Sisak će ponuditi Omladinski klub, Knjižnicu s čitaonicom, Kongresnu dvoranu, restoran i čajdžinicu te prostorije za različite tečajeve. Građani našeg grada i županije će imati privilegiju da u jednom objektu dožive, osjete i nauče sve što se tiče vjere, kulture i tradicije njihovih sugrađana - kazuje sisački imam Alem ef. Crnkić, rođeni Siščanin. 

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području Siska živi 2442 pripadnika islamske vjere što je 5 % od ukupnog stanovništva dok na prostoru Sisačko-moslavačke županije živi 4140 Muslimana (2,4 % stanovništva).

>> Erdogan: Hrvatska je primjer vjerskog suživota

Komentara 14

PU
paul-umpe
14:50 28.09.2016.

Svi koji ovaj projek podrzavaju zelim da im se muslimani zahvale kao sto su se zahvalili katolicima u srednjoj Bosni.

DU
Deleted user
15:39 28.09.2016.

Ok....čestitam. Samo se nadam da to nije na tragu razmišljanja i djelovanja turskog predsjednika Erdogana, koji je vjerojatno popularniji među Turcima u Njemačkoj, nego u svojoj vlastitoj zemlji, gdje se narod itekako bunio protiv njegovog režima. Erdogan je svojedobno citirao jednu pjesmu koju je napisao Ziya Gökalp, pant-turski aktivist s početka 20. stoljeća. Pjesma u prijevodu glasi ovako: „Džamije su naše barake, kupole naši šljemovi, minareti su naši bajuneti, a vjernici naši vojnici…“ Saudijska Arabija je ponudila gradnju 200 „baraka-đamija" za "800 000 vojnika" u Njemačkoj. Ali ta ista Saudijska arabija ne trga se primiti "izbjeglice" iz Sirije i Iraka....čudno!? Ponavljam čestitam muslimanskim vjernicima koji žive generacijama u Hrvatskoj...ostalim želim brzi povratak u matične zemlje.

DU
Deleted user
15:03 28.09.2016.

A kada cemo mi konacno smijeti izgraditi jednu lijepu , veliku i predivnu crkvu na njihovom podrucju, pa mislim vjerojatno nikad ali bitno da im mi ovdje i u Evropi gradimo dzamije a pazi ovo oni nam nase ruse dok mi njima ovdje gradimo e to stvarno nerazumijem..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije