Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vesna pusić

'Pokušat ćemo dogovoriti neke vrlo radikalne poteze'

Vesna Pusić,Pero Lučin
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
22.04.2014.
u 14:43

Prilikom današnjeg boravka u Rijeci Pusić je, govoreći o najavljenom Vladinu paketu mjera do 2016. godine, najavila i moguće nove poreze na prihodovnoj strani

U Rijeci je danas između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Sveučilišta u Rijeci potpisan Sporazum o suradnji u razvoju obrazovnih i znanstvenih programa. Potpisnici su sporazuma prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Prilikom današnjeg boravka u Rijeci Pusić je, govoreći o najavljenom Vladinu paketu mjera do 2016. godine, pa i mogućim novim porezima na prihodovnoj strani, potvrdila da su predviđeni u toj godini, dodavši kako je svrha svega smanjivanje deficita. Napomenula je kako sve te mjere nemaju smisla bez agresivnog privlačenja investicija, o čemu će se upravo ovoga tjedna razgovarati.

– Pokušat ćemo dogovoriti neke vrlo radikalne poteze koji će olakšati privlačenje investicija i Hrvatsku učiniti zanimljivijom. Kroz investicije zarađujemo više, jača prihodovna strana, a ako kroz to možemo smanjiti deficit, onda mnoge od ovih mjera koje se odnose na rezanje ili na uvođenje novih poreza nisu potrebne. Ako se s investicijama ne uspije, i takve su mjere, naravno, potrebne – kazala je Pusić.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Na pitanje o kakvim je radikalnim potezima riječ, dodala je kako se mnogo toga može preuzeti od nama relevantnih, konkurentnih zemalja u našoj neposrednoj blizini, članica EU, srednje i jugoistočne Europe s kojima se Hrvatska mjeri, a sve kako bi se učinila konkurentnom i privlačnom za investicije.

Nakon već jednog održanog, najavila je još dva sastanka s grupom investitora, na kojima govore o poteškoćama koje imaju prilikom ulaganja u Hrvatsku. Ponovila je kako uspostavljaju tijesnu suradnju, uključujući i imenovanje konkretnih osoba za vezu, da bi se barem teškoće koje proizlaze iz nedovoljno brzog funkcioniranja uprave i neefikasne primjene postojećih zakona mogle odmah ukloniti, a onima strukturalne prirode upravo treba dogovoriti način uklanjanja.

– Ove su mjere u tijesnoj vezi s modelom smanjenja ili kontrole deficita EU, one obavezuju Hrvatsku bez obzira na to tko je u nekom trenutku na vlasti. Ako se ne smanji deficit, to povlači sankcije financijske prirode – odgovorila je Pusić na pitanje o mjerama do 2016. i obavezi neke buduće Vlade da ih se pridržava. Ova vlast pokušava kuću dovesti u red što se tiče smanjenja deficita – kazala je Pusić naglasivši kako je u ovome trenutku apsolutni imperativ povećati prihode kroz investicije.

Na pitanje o tome koliko je zadovoljna radom Vlade, s obzirom na činjenicu da je budući dug narastao na 67 posto BDP-a, odgovorila je da je zadovoljna jer je Vlada vrlo pošteno pristupila raščišćavanju svega što je bilo ispod tepiha, suočavanju sa stvarnom situacijom, problemima koji su trebali prije biti riješeni.

– Vlada je tome pristupila kao netko tko zaista želi kuću dovesti u red, a ne kao netko tko se samo bavi odnosima s javnošću i gleda kako će preko plota uhvatiti još jedan mandat – kazala je Pusić napomenuvši kako drži povijesnim što su Hrvatsku stavili na energetsku kartu Europe. U ovom trenutku cijela regija dodatno dobiva na značaju, kazala je. Na pitanje o mogućem uvođenju poreza na nekretnine od kojega ministar Linić ne odustaje, Pusić je dodala kako ga u ovome mandatu neće biti i nije planiran.

– Sve što će u sljedećem mandatu biti ovisi o tome hoćemo li uspjeti s investicijskom politikom, otvaranjem Hrvatske za investicije. Ako ostanemo tako komplicirani i teški, onda nije dobro. Ako uspijemo napraviti dramatično pozitivniju investicijsku klimu, onda će nam to omogućiti proširenje baze prihoda – zaključila je Pusić.

Komentara 52

CR
CroHR123
15:13 22.04.2014.

Nisu nama potrebni nikakvi radikalni potezi, nego jedan vrlo jednostavan - promjena vlasti. Tko bi ulagao u zemlju koja ima ovakvu vlast? Tko bi ulagao u zemlju u kojoj ministri svako malo najavljuju promjenu poreznog sustava, eksperimentiraju s novim propisima, u kojoj sudovi konstantno ispravljaju ministre i njihove odluke? Politička stabilnost je minimum minimuma koji traže veliki ulagači, a mi s kukurikavcima ne zadovoljavamo ni taj kriterij.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
15:45 22.04.2014.

odi u penziju i ne s... više !

DU
Deleted user
15:35 22.04.2014.

Radikalni zahvati uvijek završavaju otprilike kao revolucije, a one, zna se, jedu svoju djecu. Te zahvate trebali ste napraviti u nakon dobivanja izbora, a vi gospodo ni do danas niste napravili ništa. Niste to bili u stanju, naprosto ste nesposobni prvo kao stručnjaci a onda kao ljudi. Niste bili u stanju osmisliti porezni sustav (kao stručnjaci) i oko njega dobiti konsenzus (kao ljudi) ostalih parlamentarnih stranaka (Vaš se iskompleksirani a narcisoidni šef bojao da će mu se Karamarko smijati - ovo je njegova izjava). Takav porezni sustav bio bi dugoročna okosnica gospodarskog razvoja jer bi investitorima bio garancija elementarnih uvjeta poslovanja. Kad bi se tom fiksnom poreznom sustavu pridodale još neke mjere, kao neoporezivanje većeg djela dobiti, smanjenje birokratskih prepreka ... mislim da ne bi bilo problema s investitorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije