Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetni ugovor

Pokrenuta istraga protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska Dinka Pintarića

Dinko Pintarić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
01.09.2015.
u 17:50

Sumnja se da je tim štetnim ugovorom Grad Sisak oštećen za 96,829.756,63 kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku pokrenulo je istragu protiv bivšeg HDZ-ova  gradonačelnika Siska Dinka Pintarića (55)  zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora u 2008. godini vezano uz gradnju sportske dvorane koja još nije sagrađena. Sumnja se da je tim štetnim ugovorom Grad Sisak oštećen za 96,829.756,63 kuna.

Odvjetništvo sumnja kako je ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku potpisao iako je unaprijed znao da je projekt nepotpun i da će ugovoreni iznos od 161 milijun kuna biti nedostatan za izgradnju cijele dvorane.

Naime, iako je izgradnja sportske dvorane planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada, koje se prije početka gradnje mora odvesti, troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane nisu obuhvaćali odvoz otpada i projekt pilotiranja. Također je, sumnjaju u Odvjetništvu, gradonačelnik Pintarić znao da su ponude za izbor investitora radova rađene na temelju manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove. Znao je, tvrdi odvjetništvo, i da nije napravljen investicijski projekt s financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta.

Osnovano se sumnja da se potpisanim ugovorom izvršitelj, a riječ je o tvrtki Epsilon građenje u vlasništvu Hypo banke, obvezao kako će vlastitim sredstvima na zemljištu u vlasništvu grada, u roku od 18 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole na njegovo ime, izgraditi sportsku dvoranu prema prihvaćenoj ponudi za iznos od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a, koja će biti njegovo vlasništvo i koju će nakon izgradnje dati gradu ili trgovačkom društvu u njegovu stopostotnom vlasništvu u zakup na rok od 15 godina, uz mjesečne zakupnine u iznosu od 717.719,00 kuna bez PDV-a, te po proteku zakupa ponuditi građevinu na otkup uz otkupnu cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane. U konačnici, prvotna cijena sportske dvorane je iznosila 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

Gradonačelnik Dinko Pintarić je, osnovano se sumnja, znao da dvorana za ugovoreni iznos novca neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove. Nakon što je Epsilon građenje započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada gradonačelnik je, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane omogućio Epsilonu da odveze otpad s parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske radove umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane.

Cijeli prvotni planiran iznos cijene dvorane tako je potrošen na pripremne radove, uključujući odvoz otpada, i samo dio ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane.

Nakon toga Grad Sisak je pokušao progurati i ugovor o drugoj fazi radova na sportskoj dvorani koji je trebao koštati dodatnih 225 milijuna kuna, bez PDV-a, no kako se zbog pritiska javnosti od toga odustalo, daljnji radovi na izgradnji dvorane su obustavljeni te je i ostala nedovršena. Epsilon građenje iz Zagreba je raskinulo ugovor za koji Grad ništa do danas nije platio te je u tijeku sudski proces.

"Odvjetništvo sumnja da je okrivljenik sklapanjem ugovora za koji je unaprijed znao da neće moći biti izvršen za ugovoreni iznos novca te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, za koje je znao da grad nema osigurana sredstva, za grad preuzeo obvezu da plati trošak izvođenja zamjenskih radova za koje u proračunu grada nije bilo sredstava. Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je Dinko Pintarić na opisani način oštetio grad za 96,829.756,63 kuna", objavilo je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.

>>Pintarić za kupnju stana od poduzetnika posudio 50.000 eura

Komentara 25

DU
Deleted user
18:57 01.09.2015.

Pa onda bi i Lale trebao već davno kartati sa Sanaderom. Svake godine donosi proračun za koji se zna da ga neće moći izvršiti i onda se zadužuje za 16 milijardi kuna za "dodatne radove"....

LE
LeonardS
18:27 01.09.2015.

Uporno izbjegavate Istru

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
21:45 01.09.2015.

Nije li to onaj lik na kojeg se Sanader izgalamio tijekom posjeta Sisku? Ili nije dovoljno uplaćivao u stranačku blagajnu, ili je počeo raditi kao i ostali. Bože dragi, ima li koji političar da radi išta za državu? Ne mislim pri tome na lijepljenje pločica, vožnje kombajna i traktora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije