Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj brenda no. 1

Pokopali Generalturist: Imovina Pećarevićevih pod hipotekama

\'05.02.2010. Zagreb - Zoran Pecarevic, predsjednik Uprave Generalturista  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
19.02.2012.
u 15:15

Više nema bankara ni potencijalnog partnera koji bi stao iza prezaduženog Generalturista i uhvatio se u koštac s pedesetak milijuna duga hotelijerima i zaposlenicima, te s najmanje još toliko financijskih obaveza prema bankama.

Predsjednik uprave Generalturista Zoran Pećarević, koji je prije nekoliko godina svoju neuspjelu kandidaturu za prvog čovjeka Udruge hrvatskih putničkih agencija samouvjereno “podebljavao” riječima kako to treba biti čovjek koji otvara sva vrata, ona najvažnija, vrata za opstanak svoje agencije, nije uspio otvoriti. Više nema bankara ni potencijalnog partnera koji bi stao iza prezaduženog Generalturista i uhvatio se u koštac s pedesetak milijuna duga prema hotelijerima i drugim partnerima, dobavljačima i zaposlenicima te s najmanje još toliko financijskih obaveza prema bankama. Iscrpljeni su i svi izvori i mogućnosti da vlasnici privatnim novcem i osobnim jamstvima Generalturistu produlje život, tvrdi GT-ova uprava u svojem posljednjem priopćenju.

Kao da smo na Costa Concordiji

Sinonim za agencijski biznis u nas, brend kojem se vjerovalo i za koji se zna daleko izvan hrvatskih granica, svoju gotovo 90-ogodišnju povijest završava zahtjevom Trgovačkom sudu, ispisanim prije nekoliko dana, za – pokretanje stečaja. Rijetkim zaposlenicima u preostalih sedam Generalturistovih poslovnica (dviju u Zagrebu te po jedne u Varaždinu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Splitu), koji su o tome doznali iz novina, (pre)ostao je smisao za crni humor.

– Kao da smo na Costa Concordiji, nitko nam ništa ne govori... Nekad nas je ovdje radilo stotinjak, a sada nas nema više od desetak. I mi se polako pakiramo. Od obitelji vlasnika posljednjih dana viđamo samo gospodina Pećarevića... – rezignirano su prošlog tjedna govorili naši sugovornici iz Generalturistove poslovnice u zgradi na zagrebačkoj adresi Pile 1, gdje su i uredi uprave.

Moderna, nova šesterokatnica, u kojoj je veći dio zauzimao upravo GT, bila je simbol uspjeha obitelji Pećarević i samo djelić vrijedne imovine koja je uglavnom, kako otkrivaju zemljišne knjige, zalog hipotekarnim kreditima ili je već pred ovrhom. I zgrada u kojoj je donedavno stolovala uprava GT-a dijeli tu sudbinu. I Ministarstvo financija je, među ostalima, upisalo založno pravo nad Generalturistovih otprilike 1500 kvadrata u Pilama. I to na ime poreznog duga od 2,1 milijun kuna. Pod hipotekom su i poslovni prostori u zagrebačkoj Praškoj ulici (otprilike 2000 kvadrata) te poslovnice u drugim gradovima, zemljište od oko 8500 kvadrata u Kaštel Gomilici pokraj Splita, oranice od 5600 kvadrata u zagrebačkom Travarskom te 4500 kvadrata u Demerju. Tri zagrebačka stana Pećarevićevih, na Krugama od stotinjak kvadrata te u Gradićevoj i Ulici svetog Mateja, od po četrdesetak kvadrata, također su opterećena hipotekama, a četvrti od 160 kvadrata u Starim Gračanima pred ovrhom je zbog duga tvrtki Šesni Škoj.

Jedna od bogatijih hrvatskih obitelji, barem kako su slovili jedno desetljeće, zasad u vlasništvu ima samo prije nekoliko godina sagrađenu trokatnicu s liftom i bazenom od 240 kvadrata na zagrebačkom Ksaveru, gdje i žive, te kuću od 110 četvornih metara na Visu. Iako, i te su dvije nekretnine prije nepunih godinu dana, za potvrdu da obitelj Pećarević već duže vrijeme računa i s najcrnjim poslovnim scenarijem, formalno promijenile vlasnike. Vlasnici GT-a, Maja i Zoran Pećarević, svoj su zagrebački dom darovnim ugovorom u travnju prošle godine prebacili na djecu, Petru i Marka, a vikendica na Visu postala je Petrina. “Velikodušnim” roditeljima darovnim je ugovorom uknjiženo pravo doživotnog stanovanja. Čisto je, bez hipoteka i ikakvih drugih opterećenja, i vlasničko pravo Zorana Pećarevića u šest vinograda na Visu od otprilike 20.000 kvadrata, od čega mu pripada polovica. Drugim riječima, ako ne postoje podeblji bankovni računi, moglo bi se reći da su supružnici Pećarević zamalo pa bez krova nad glavom.

Iako zemljišne knjige ne bilježe da na zagrebačkom ili splitskom području imaju još kakve vrijedne i neopterećene imovine, razočarani Generalturistovi zaposlenici ne vjeruju da se njihovi dojučerašnji poslodavci nisu dobro pobrinuli za sebe. Činjenica da su Pećarevići prošlih godina osnovali više tvrtki sličnog imena (Generalturist Nekretnine, Generalturist Razvoj, Genturist Mreža, Monsun), u kojima je završila i neka izvorno GT-ova imovina, jedan je od povoda da zaposlenici u pismu javnosti upute “pozivnicu” i Državnom odvjetništvu. Je li se ono eventualno odazvalo u DORH-u niti potvrđuju niti opovrgavaju.

Posao se prepolovio

A da je šutnja zlato misli i predsjednik uprave Generalturista Zoran Pećarević, koji umjesto odgovora na naša pitanja upućuje na svoje priopćenje otprije nekoliko dana. U njemu tročlana GT-ova uprava, koju su uz predsjednika Zorana Pećarevića činile supruga Maja te kći Petra, recesiju i krizu adresiraju kao glavne krivce za propast tvrtke. Činjenica jest da se poslovanje Generalturista, koje se u najboljim godinama novije povijesti mogao pohvaliti sa 150.000 putnika godišnje, najvećim dijelom temeljilo na putovanju domaćih putnika i kompanija u inozemstvo i da je taj segment osjetno pao. Posao se i više nego prepolovio, a Generalturist je od negdašnjih 500 milijuna kuna prometa godišnje u 2010. pao na samo 197 milijuna. No, na sve neki domaći turistički menadžeri, koji su za razliku od Pećarevićevih uspjeli naći odgovor na krizu, imaju za reći samo jedno: “Ako tvrtke propadne, glavni krivac je uvijek jedan jedini: vlasnik ili uprava”. Kad je riječ o Generalturistu, odgovor je još jednostavniji. Vlasnik i uprava su jedno i nema nikakve sumnje da je obitelj ključne odluke donosile isključivo obiteljski. Očito je da su Pećarevići najviše vjerovali sebi; osim što su sva tri člana GT-ove uprave nosila prezime Pećarević, i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora je iz obitelji, sin Marko, a jedan od članova NO-a je Petrin suprug Leo Dolezil. Kćerku, pak, članice NO-a Vanje Mladineo (koja također otklanja razgovor o Generalturistu) znanci obitelji povezuju s Markom Pećarevićem.

– Cijela je obitelj bila u tom poslu, ali ovo sve sigurno najteže podnosi Maja. Ona je bila motor svega i uz to što se zadnjih godina povukla s mjesta predsjednice uprave. Ne zaboravite, ona je 2003. izišla iz Dinersa kao stopostotni vlasnik Generalturista nakon što je svoj udjel u toj kartičnoj kući mijenjala sa Žarkom Kraljevićem za njegov dio u GT-u. Njoj jest obitelj na prvom mjestu, ne pati od pozicija i guranja u prvi plan, ali ovo sigurno duboko proživljava – kazuje poznanik, koji se s obitelji Pećarević intenzivnije družio kada su živjeli u peterosobnom stanu na Radićevom šetalištu i dok su još bili “viši srednji sloj”.

– S druge strane, Zoran sigurno nije toliko emotivno vezan za Generalturist. Njemu je jedrenje jedina velika, istinska strast. A djeca su dovoljno mlada da nađu svoj put. Uostalom, startna im je pozicija i uz krah roditeljskog biznisa svejedno visoka: Petra je u Engleskoj diplomirala za dizajnericu keramike, a naknadno se obrazovala i za biznis. Sin Marko je biolog i neko je vrijeme živio u New Yorku. Istine radi, ni roditelji nisu kretali od nule. I Zoran i Maja su iz dobrostojećih obitelji, pripadali su uglednim zagrebačkim krugovima. Maja je, recimo, bila u bliskom srodstvu s Mikom Tripalom – priča naš sugovornik.

Malo tko bi se kladio na GT

Kako bilo, danas su Pećarevići suočeni s porazom, koji je potresao cijelu turističku javnost. Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba reći će da sa “žaljenjem prati otvaranje stečaja nad jednim od najjačih brednova u hrvatskom turizmu i da se nada kako će kroz stečajni postupak doći do nastavka poslovanja Generalturista.” Na to bi se, međutim, trenutačno malo tko kladio. Generalturist je ozbiljno počeo posrtati prije više godina. Samo u posljednje četiri, godišnje gomila po 14, 15 milijuna kuna novih dugova. A sunovrat je počeo još u dobra vremena, pričaju bivši zaposlenici te tvrtke, kad su se vlasnici dali zavesti nekim zvučnim imenima iz drugih branši. Namještali su ih uz sjajne plaće, a brzo ispraćali uz još bolje otpremnine.

– Nažalost, Pećarevići su više puta na dobro plaćene pozicije zapošljavali ljude koji su dotad radili u industrijama s velikim maržama, iz bankarskog sektora, retaila i slično. Da to su bile plaće od puno desetaka tisuća kuna. No, ubrzo bi se pokazalo da takvi ljudi niti su dorasli agencijskom poslu, niti ih je on zanimao. Male marže u agencijskom poslu nisu bile nešto na što bi ti veliki menadžeri ozbiljno grizi – osvrće se na svoju bivšu tvrtku jedan od negdašnjih zaposlenika.

Kako bilo, ni postojanje, a ni kraj ove velike, ugledne agencije nije za sve isti. Dok dio zaposlenika koji su GT-u ostali vjerni do posljednjeg dana ne zna čime kupiti kruh, oni koji su još za svojim šalterima otkrivaju kako neki članovi najuže obitelji Pećarević ovih dana – skijaju na Kronplatzu.

Ključne riječi

Komentara 34

CH
chemica
15:36 19.02.2012.

Kako došlo, tako ošlo. Ne možeš od slugu i kmetova napraviti dobre gospodare. Baš lijepo i iznad svega moralno da su dio imovine prebacili na djecu pa su na taj način \"digli na foru\" vjerovnike. Bilo bi uistinu \"nehumano\" da se moraju preseliti u iznajmljen stan negdje u Sesvetama ili u Dubravi i to bez LIFTA. Iskilavili bi se hodajući po stepenicama. Jadna naša komunistička buržoazija.

MR
mravac8
16:29 19.02.2012.

chemica Ne brini ni kapitalistička buržuazija nije ništa drugačija. Uosalom naša je sve poteze upravo od njih naučila.

SN
snovakor
08:14 21.02.2012.

Kao što je otvarao vrata sada će ih na veliko zatvarati !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije