Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državni zavod za statistiku

Pogodite koliko Hrvati popiju vina godišnje

vino
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.12.2016.
u 07:05

Sortna vina u ukupnoj proizvodnji zastupljena su s 5,7%, s 56,6 tisuća hl, a ostala vina s 41%, odnosno s 406,3 tisuće hl

Više kontrola uvoznog vina, pogotovo onoga u rinfuzi, nakon što je ministar Tomislav Tolušić ovih dana donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu pri stavljanju vina u promet, potencirat će i veću domaću potrošnju, nadaju se hrvatski vinari.

Prema podacima koje je ovih dana objavio DZS, ukupna domaća potrošnja vina u Hrvatskoj u tržišnoj godini 2015./2016. iznosila je 1,2 milijuna hektolitara, oko 26 litara vina po glavi stanovnika. Ukupna proizvodnja iznosila je 992 tisuće hektolitara, pri čemu se 529,1 tisuća hektolitara ili 53,3% odnosi na vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Sortna vina u ukupnoj proizvodnji zastupljena su s 5,7%, s 56,6 tisuća hl, a ostala vina s 41%, odnosno s 406,3 tisuće hl.

Najveći udio u ukupnoj domaćoj potrošnji imaju ostala vina, 53% ili 639,9 tisuća hl, sa zaštićenom oznakom izvornosti (504,6 tisuća hl) pa sortna vina (54,2 tisuće hl).

Ukupno je u tržišnoj 2015./2016. uvezeno 304,3 tisuće hl, od čega sortnih vina 16 tisuća hl, a vina sa zaštićenom oznakom izvornosti 18,2 tisuće hl. Iz Hrvatske je izvezeno 44,1 tisuću hl, od čega čak 38,8 tisuća hl sa zaštićenom oznakom izvornosti. 

>> Iz mora do stola – uzgajivač školjaka u kavezima im pridružio butelje vina!

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
08:43 19.12.2016.

Tja, kaj se more. Ako je podatak točan, onda popijemo 0,7 decilitara vina u prosjeku na dan. Gdje su ona zlatna vremena kad je pravi zagorski muž, teško radeći od zore do mraka, znao dobro pojesti i pritom strusiti i i po tri litre vina na dan i nerijetko doživjeti devedestak godina. Zato u današnje vrijeme niti radimo, niti pijemo niti bogzna kako živimo hraneći se uvoznim nazovinamirnicama. Osim toga postali smo bankovno roblje koje sad gorko proklinje dan kad je prvi put stupilo u banku tražeći kredit. Tako smo očito htjeli.

SO
sokreta
07:36 19.12.2016.

26 litara po glavi....pa nije to puno....to je niti casa vina dnevno po glavi

DU
Deleted user
10:27 19.12.2016.

postali ste nemoguci sa vasim paragrafima vec ste pretekli eu sa donosenjem zakona ,u toj kategoriji samo da spomenem da je nasad divlje loze dozvoljen u uniji a vi ste zabranili nor noju ili direktor koji je bio i lijek naroda to sve niste pisali vec samo da je stetno da ima puno metilnog alkohola i da razara mozak .pa neznam sto vam sada razara mozak ,jetru i ostale organe .pa i u vecini malignog oboljenja ,ta propaganda je pogodovala prodaji pesticida ,o zdravlju noje mogo bi vam pisati puno ali cu samo reci da si ja bi radije popio casu noje nego vaseg zlatnog rizlinga jer je zdravije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije