Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan neovisnosti

Svečani prijem u Saboru, Leko poručio: Budimo ljudima ljudi!

Svečani prijem u Saboru Dan neovisnosti
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/17
08.10.2015.
u 13:43

U Hrvatskom saboru organiziran je svečani prijem za državni vrh i diplomatski kor.

Državni vrh, predstavnici sudske vlasti, vjerskih zajednica, akadmske zajednice... i ostali uzvanici svečano su danas u Hrvatskom saboru obilježili 24. obljetnicu Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da je na današnji dan 1991. godine ujedinjena Hrvatska donijela i zadnju važnu ustavno-pravnu odluku na putu prema njenoj punoj samostalnosti i neovisnosti, raskidanjem svih državno-pravnih veza s republikama i pokrajinama koje su tvorile dotadašnju SFRJ.

- Hrvatski je sabor tada, morao zasjedati u podrumskim prostorijama INE u Šubićevoj ulici, jer je samo dan ranije agresorsko ratno zrakoplovstvo raketiralo Banske dvore u suludom i očajničkom pokušaju da eliminacijom najvišeg hrvatskog državnog vrha spriječi neminovni tijek povijesti – podsjetio je Leko. Hrvatsko najjače oružje bili su, naglašava Leko, snažna volja, jedinstvo i zajedništvo svih domoljuba bez obzira na političku pripadnost, vjeru i nacionalnost, kao i nepokolebljiva želja za ostvarenjem života u slobodi samostalne, neovisne, demokratske europske Hrvatske.

- Danas, riječi zahvale upućujem prije svega svim hrvatskim braniteljima koji nisu oklijevali uključiti se u pravedni i legitimni, obrambeni Domovinski rat. Njihove žrtve, kao i stradanja svih nedužnih civila, mučenih i proganjanih, ostat će upisani zlatnim slovima u povijest hrvatske države. Želim naglasiti mudrost i ustrajnost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, čije su nas strateške odluke vodile u svim prijelomnim trenucima borbe za neovisnost – zahvalio je Leko.

Danas, kaže, Hrvatska može biti zadovoljna jer uspješno surađuje na političkom, vojnom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom području sa svim svojim susjedima i drugim državama, a izrazio je želju i da se ostale zemlje regije što prije priključe EU.

- Kao mediteranska zemlja u interesu nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključivši zemlje na sjeveru afričkog kontinenta. Prije svega u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas. Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje koji su trenutno aktualni, a to je veliki val izbjeglica i migranata. Tu imam poruku za Hrvatsku, ali i Europu – Budimo ljudima ljudi! - poručio je Leko.

Osvrnuo se i na predstojeće parlamentarne izbore, te ustvrdio kako se na dan svatko mora nositi s vlastitom savješću i vlastitom odgovornošću.

– Ne samo mi saborski zastupnici, nego i birači koji svojim glasovima odlučuju o smjeru kojim će Hrvatska nastaviti dalje. I dalje se beskompromisno moramo boriti s korupcijom i organiziranim kriminalom, jer oni ne samo da truju naše društvo, nego i izjedaju zdrave gospodarske temelje. Duga i mukotrpna borba s ekonomskom krizom iscrpila je našu zemlju. Upornošću i radom ove Vlade na savladavanju krize konačno su vidljivi rezultati pozitivnih promjena i nadam se da će uskoro biti još bolje – zaključio je Leko i svim građanima čestitao Dan nevisnosti.

>>Dragi čitatelji, sretan hrvatski Dan neovisnosti!

Komentara 19

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:11 08.10.2015.

"Budimo ljudima ljudi",...upravo to i nista vise od vas i nas, trazimo.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
14:36 08.10.2015.

leko ima medena usta, ali je definitivno bio najljigaviji stari partijaš u Saboru... odvratan čovjek bez morala... naslikava se tobože po misama, zna se i prekrižiti, što je još gore i čini ga još većim licemjerom... bljuje mi se od takvog ljudskog otpada

Avatar MK
MK
14:19 08.10.2015.

...znači nije više "drugovima drugovi" - nego je "ljudima ljudi" - ko kaze da se čovjek u godinama više ništa nemoze naučiti?! ...Neka o tome razmisle trojka Matić-Glavašević-Nad kada pored "ljudi", za koje su resorno odgovorni, prolaze kao pored praznih kanata na svoj posao (a za koga ako ne za njih?!). ...Neka o tome razmisle Stazić i Jovanović kada govorom mrznje svoje političke protivnike dehumaniziraju. ...Neka o tome razmisli i sam Leko - kada drugi put bude dopustio izglasavanje o Lex-Perković u Saboru - jer i Stjepan Durekovi i Stanko Nizić i svi oni koji još uvijek čekaju pravdu za njihovo ubojstvo po naredbi partije, oni su isto LJUDI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije