Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon u Hrvatskoj

Pogledajte sastavljanje MiG-ova koji su stigli iz Ukrajine!

Mig MORH
Foto: MORH
1/12
16.04.2014.
u 17:02

Planira se da će MiG-ovi biti sastavljeni u roku od tjedan dana, potom slijedi završni pregled, a zatim će probni piloti odraditi najvažnije – inspekciju letnih sposobnosti zrakoplova

Nakon što je u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na zagrebačkom Plesu stigao i drugi remontirani MiG-21 iz Odese, odmah je počeo postupak sastavljanja zrakoplova. Kao što je ugovorom predviđeno, avione će sastaviti poseban tim od 11 inženjera i tehničara, koji su iz Ukrajine stigli u utorak.

Naši tehničari bit će također uključeni u postupak. Planira se da će MiG-ovi biti sastavljeni u roku od tjedan dana, potom slijedi završni pregled, a zatim će probni piloti odraditi najvažnije – inspekciju letnih sposobnosti zrakoplova. Brigadir Ivan Selak, koji je zbog kašnjenja i problema s ugradnjom navigacijsko-komunikacijske opreme u Ukrajini proveo mnogo tjedana i obavio više od 20-tak probnih letova, imat će i u Zagrebu zadnju riječ kada je u pitanju preuzimanje i potom plaćanje remonta. Po avionu naši će probni piloti obaviti barem dva do tri probna leta. Tek nakon tog testiranja slijedi završni prijam i primopredaja. Treći zrakoplov, kažu u MORH-u, kreće iz Ukrajine za Hrvatsku krajem tjedna, a nakon njega, svakih nekoliko dana i preostala dva od prvih pet dokupljenih i remontiranih zrakoplova tipa MIG 21 BIS.

Premda su se iz Odese u RH vratila naša dva probna pilota i voditelj projekta pukovnik Željko Šimić, u Odesi ostaju četiri pripadnika OS RH, koji nadziru transport i kvalitetu remonta preostalih 7 MiG-ova. Probni piloti HRZ-a, tvrde u MORH-u, ponovno će u Ukrajinu kada sljedeći zrakoplov bude spreman za probne letove i tek nakon što se provedu završna testiranja u zraku prvih pet zrakoplova koji se isporučuju MORH-u.

>>U ovim kamionima je prvi MIG-21 koji je vraćen s remonta u Ukrajini!

>>MORH: Uspješno završeni testni letovi na 2 MiG-a u Ukrajini

Komentara 21

MA
matan91
17:22 16.04.2014.

Dajte pogledajte Slovence što imaju od avijacije pa onda pljujte po MIG-ovima

Avatar Imoteph
Imoteph
17:26 16.04.2014.

Ma sposobni su oni još svašta učinit. Dobri su za naše potrebe. Ako želiš imati nešto konkurentno onda bi mogli cijeli proračun potrošiti za par Eurofightera ili nešto slično.

BS
bstrabi2
17:33 16.04.2014.

Pa šta će Slovencima MIG?Nemaju tako veliku pistu.Kako će se dić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije