Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremno za mimohod

Pogledajte najmoćnije oružje Hrvatske vojske!

haubice
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/15
29.07.2015.
u 18:23

Dvije od 12 haubica kupljenih za 41 milijun eura, sudjelovat će u mimohodu za obljetnicu operacije Oluja

Dvije samohodne haubice PzH 2000, od 12 koliko ih je Hrvatska kupila od Njemačke, predstavljene su u Remontnom zavodu Oružanih snaga RH u zagrebačkom Jankomiru.

Riječ je o dvjema haubicama koje su dovezene u Hrvatsku kako bi bile pokazane na svečanom mimohodu 4. kolovoza, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Svih 12 haubica trebalo bi biti u potpunoj operativnoj uporabi, rekao je načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić, najkasnije do početka 2017. godine. Posao nabave haubica ukupno je vrijedan 41 milijun eura, a kako je prilikom potpisivanja ugovora u prosincu prošle godine naglasio ministar obrane Ante Kotromanović, njima Hrvatska dobiva "najmoćnije topničko naoružanje koje će znatno podići razinu vojnih sposobnosti OS RH".

Cijena samih haubica je 12 milijuna eura, a preostalih 29 milijuna cijena je troškova prilagodbe haubica za uporabu u OSRH. Ona uključuje obuku hrvatskih vojnika, servis, opremanje, modernizaciju softvera, odnosno sustava za upravljanje paljbom, bojenje i izmjenu natpisa i slično.

Haubice PzH 2000 suvremeno su samohodno topničko oružje, kalibra 155 mm, a njihovom nabavom ispunit će se jedan od preuzetih ciljeva sposobnosti NATO-a.

– Domet haubice ovisi o streljivu, s plinskim generatorom i raketnim pogonom iznosi do 40 kilometara, a u međuvremenu razvijeni su i projektili koji imaju karakteristike raketnog projektila i s njima se ostvaruju dometi do 80 kilometara – pojasnio je karakteristike novog oružja zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Tomislav Pavičić.

>>Kotromanović i Lovrić na vojnoj vježbi s bojevim gađanjem haubica PzH 2000

>>Ulicama Zagreba prodefilirat će 3000 hrvatskih vojnika

Komentara 151

Avatar NikadRobom
NikadRobom
18:28 29.07.2015.

Jednu u Savudriju,neka se nade za svaki slucaj.

Avatar A-10
A-10
18:46 29.07.2015.

PzH 2000, je trenutno najbolja samohodna haubica na svijetu. Čak je Discovery Channel stavio u dokumentarac future weapons i to u prvoj epizodi.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:48 29.07.2015.

Lijepo za vidjet al naše najmoćnije oružje je naše hrvatsko srce !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije