Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografi ogorčeni

Pogažena obećanja o 1000 eura za novorođenče, propala revitalizacija zemlje

Bernardica Juretić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.04.2016.
u 21:35

Demografi razočarani odustajanjem Vlade od cjelovite populacijske politike i donošenja niza pronatalitetnih mjera.

Vlada je odustala od rješavanja demografskih problema, koji su poslužili svrsi kao jedna od ključnih tema u predizbornoj kampanji, ali i od obećanja HDZ-a da će svako novorođeno dijete dobiti 1000 eura. Da su pogazili svoja obećanja, jasno je bilo iz izjave ministrice socijalne politike i mladih koja je poručila da će 1000 eura za rođenje djeteta dobiti oni kojima je to potrebno.

Dakle, naknada od 1000 eura koja je trebala biti tek jedna od pronatalitetnih mjera svodi se zapravo na socijalnu pomoć. Demografima s kojima smo razgovarali neshvatljivo je odustajanje Vlade od populacijske politike i prepuštanje zemlje izumiranju jer isplata 1000 eura temeljem imovinskog cenzusa, koja bi trebala startati od rujna, nije populacijska politika. Usto je Vlada jučer predložila Saboru da ne prihvati SDP-ov prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (ZRRP), a ta je stranka tek u opoziciji predložila delimitiranje roditeljskih naknada i 8000 kuna za svako novorođeno dijete.

Što će biti poslije?

Vlada navodi da podržava inicijativu SDP-a, ali, eto, novca nema. Usto, pravdaju se, nužno je utvrditi paket mjera usmjerenih poticanju demografskog razvoja. Samo kada!? Vlada obrazlaže da ne može podržati predloženi zakon jer da je za provedbu izmjena i dopuna ZRRP-a nužno 480 milijuna kuna u 2016. te u idućim godinama 640 milijuna kuna godišnje, a kako je država u proceduri prekomjernog deficita i u proračunu za 2016. nisu za to osigurana sredstva, od svega ništa. Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, podsjetimo, prije koji dan za Novu TV je kazala:

“Mislim da bi bio apsurd da se idemo razbacivati jer nekome tko ima možda milijune 1000 eura doći će da počasti prijatelje kad mu se rodi dijete. Za razliku od drugih kojima će tih 1000 eura itekako dobro doći da nekoliko mjeseci žive ili kupe svu opremu koja im je potrebna za novorođenče.”

Demograf prof. dr. Anđelko Akrap rezignirano kaže da ne može shvatiti, kao i njegovi kolege, takav odnos vladajućih prema demografskoj problematici o kojoj je sadašnja vlast dok je bila u opoziciji i u kampanji stalno govorila. Davanje naknade od 1000 eura za rođenje djeteta onima kojima je to potrebno, slaže se, samo je socijalna mjera.

– Nalazimo se u katastrofalnoj demografskoj situaciji, veliki prostori ostali su bez stanovništva i Hrvatska mora oblikovati populacijsku politiku, a ne svoditi naknadu od 1000 eura na socijalnu pomoć. To znači da Vlada odustaje od populacijske politike, što je neshvatljivo. Ne mogu shvatiti to odustajanje, kao da na vlasti nisu svjesni problema jer, ako se ne mogu pronaći sredstva za djecu, to znači da je Hrvatska prepuštena izumiranju. Nije to kritika ministrice, nego onih koji odlučuju i koji nisu svjesni da snose odgovornost za demografsku budućnost zemlje. Sve što je izgovoreno u predizbornoj kampanji ispada da nije bilo iskreno. Očito ljudi koji bi trebali odlučivati o koncipiranju demografske politike nemaju problem koji tišti mlade i niže socijalne slojeve koji muku muče s kreditima, nezaposlenošću i s tim kako prehraniti djecu – govori Akrap.

I prije je isticao da ni 1000 eura za svako dijete, što je dobrodošla mjera, neće dati rezultate bez niza mjera poput rješavanja stambene problematike mladih, izmjene radnog zakonodavstva koje će olakšati mladim obiteljima usklađivanje poslovnog i obiteljskog života, rješavanja egzistencijalnih problema mladih. Demograf s Instituta Ivo Pilar prof. dr. Nenad Pokos također ističe da mjera koja se sad najavljuje o 1000 eura po djetetu samo za siromašnije obitelji neće dati rezultate jer je to palijativna i socijalna mjera, usmjerena isključivo na nezaposlene i kategorije s najnižim primanjima.

Ništa od promjena

– Mjere obiteljske politike moraju biti univerzalne jer je svako dijete bitno, neovisno o sociodemografskom podrijetlu i socioekonomskom statusu roditelja. Takva bi politika trebala omogućiti jednaka prava i mogućnosti za svu djecu koja žive u Hrvatskoj jer u protivnom je riječ o socijalnoj politici s određenim pronatalitetnim obilježjima, kakva je u Hrvatskoj na djelu (mislim na dječje doplatke) i koja dosad nije dala zadovoljavajuće rezultate – ističe Pokos dodajući država mora donijeti skup mjera kojima bi se povećao broj rođene djece.

I demograf Stjepan Šterc slaže se da naknada od 1000 eura, koju neće dobiti ni sve bebe, bez ostalih mjera znači odustajanje od pronatalitetne politike.

– Kad su vladajući već došli u tu situaciju, to davanje naknade od 1000 eura ovisno o imovinskom cenzusu čista je socijalna mjera i neka je vladajući tako i nazovu jer to nije mjera populacijske politike. Demografska revitalizacija zemlje i stimuliranje rodnosti ne mogu biti stavljeni u okvire socijalnih programa. Cijela klima u društvu mora se promijeniti i niz zakona i mora se reći na razini Vlade da žele demografsku revitalizaciju zemlje i tako posložiti resore u Vladi – ističe Šterc.

Populacijska politika, kaže, mora biti temelj gospodarskog razvoja i, dok se ne naprave izmjene Zakona o Vladi koji regulira djelokrug ministarstva i dok se demografskom problematikom ne počne baviti samostalan resor pri Vladi, ništa se neće promijeniti. 

38.142 - Toliko je djece rođeno lani, što je najmanje otkako se u Hrvatskoj prate statistike, a podaci DZS-a za siječanj i veljaču pokazuju da je ove godine rođeno manje djece nego u istom razdoblju lani.

Komentara 58

DU
Deleted user
22:07 20.04.2016.

U Hrvatskoj ne zele ni izbjeglice iz Sirije živjeti a kamoli da NETKO tko dobro poznaje situaciju jos zbog 1000€ želi vise djece nego sto si mogu priuštiti. To se i za to kaze živi iznad svojih mogucnosti. A kako bi bilo da Hrvatska bude useljenička zemlja? Kao njemacka np.

T1
t111
23:08 20.04.2016.

Najjeftiniji oblik pronatalne politike: ne mjenjajte skolske knjige svake godine, nego omogucite da se knjige prenose s generacije na generaciju. Mogli bi, kad vas ne bi izdavacki lobiji drzali za nesto. Pitanje je, zasto vas drze, tj. cime?

MA
maddog
23:42 20.04.2016.

pa nije valjda da domoljubi lažu,nemoguće pa oni su tako bili zabrinuti za demografski oporavak da smo skoro ministarstvo dobili a kad ono mućak kao i sve u ovoj Vladi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije