Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Karlovcu počelo suđenje Jozi Kalemu

Poduzetnik tvrdi da IGM u Tounju nije kupio na prevaru i 'zaradio' 103 milijuna kuna

jozo kalem
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
28.04.2016.
u 17:57

Kalema se sumnjiči da je 2009. godine u slučaju kupnje tvrtke IGM iz Tounja nezakonito na kupnji tvrtke 'zaradio' 103 milijuna kuna, odnosno, da je svoju tadašnju tvrtku Ri- Petrol upisao u zemljišne knjige kao vlasnika tounjske tvrtke na nezakonit način

Dvije godine nakon podizanja optužnice, počelo je suđenje Jozi Kalemu, poduzetniku iz Rijeke, u javnosti često spominjanog kao prijatelja SDP-ovog ministra finacija Slavka Linića, za prijevaru u gospodarskom kriminalu i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Naime, sumnjiči ga se da je 2009. godine u slučaju kupnje tvrtke IGM iz Tounja  nezakonito na kupnji tvrtke 'zaradio' 103 milijuna kuna, odnosno, da je svoju tadašnju tvrtku Ri- Petrol upisao u zemljišne knjige kao vlasnika tounjske tvrtke na nezakonit način.

Kalem je optužen da je 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s Ivanom Pađenom, tada vlasnikom IGM-a u Tounju, tvrtke koja je eksploatirala kamenolom i tada bila najveća građevinska tvrtka u Karlovačkoj županiji, potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, a isti dan i dodatak, koji je sadržavao raskidnu klauzulu s rokom od 59 dana do kada Kalem mora izvršiti svoje obveze.

Po DORH-u, Kalem nikada nije imao namjeru svoje obveze iz aneksa ispuniti, pa je bez Pađenova znanja 31. srpnja 2009.  godine gruntovnici predočio samo glavni ugovor i uknjižio svoju tvrtku kao vlasnika zemljišta. Zatim je u rujnu iste godine Vaba banci predao dokaz o vlasništvu i nekretnine ponudio kao osiguranje za kredit Ri-Petrolu. Slučaj je Državno odvjetništvo istraživalo od 2009. , da bi 2014. podignuli optužnicu protiv Joze Kalema i njegove tvrtke koja je drugo optužena pravna osoba.

Nakon nekoliko dogoda početka suđenja, riječki je poduzetnik došao na karlovački Općinski sud gdje je na prvom ročištu kazao kako nije kriv, te kako u njegovom poslu oko kupnje IGM-a u Tounju nije bilo kaznenog djela za koje ga je prijavio Ivan Pađen od kojeg je kupio IGM Tounj. Odvjetnici Joze Kalema kažu kako je poduzetnik podmirio svoje obveze iz ugovora, odnosno kako je temeljem ugovora o kupoprodaji tvrtke isplatio IGM-u iznos od 89 milijuna kuna čime je i na teoretskoj razini otklonjena mogućnost da je Kalem imao namjeru ikoga prevariti. Ivan Pađen u svjedočenju je rekao kako je potpisao kupoprodajni ugovor s Jozom Kalemom, odnosno njegovom tvrtkom RI-Petrol, danas RI Most, kako bi Kalem, na temelju nekretnina tvrtke iz Tounj, podigao kredit od 103 milijuna kuna  kojim bi IGM Tounj otplatio dug HPB-u i Grič Petrolu. Dodao je kako su odvjetnici predložili takav ugvoor, iako mu nikada nije bila namjera prodati IGM Kalemu, već samo od njega uzeti kredit kako bi otplatio dugove svoje tvrtke, a dugovao je Grič petrolu, od kojega je kupovao gorivo još od 1998. godine, oko 72 milijuna kuna.

Nedjeljko Žaja i Vlado Rožić, vlasnici tvrtke Grič Petrol ujedinili su se s Jozom Kalemom u namjeri da od meni uzmu IGM Tounj zbog  najave gradnje nizinske pruge koja će proći tek 300 metara dalje od IGM-a. Kako sam imao dug, a račun mi je bio u blokadi zahvaljujući Nedjeljku Žaji, bio sam u situaciji da moram pristati na ugovor i aneks ugovora o kupoprodaji iako je dogovor bio da ugovor bude pokriće za kredit od 103 milijuna kuna koji bi IGM tijekom 15 godina vraćao, nakon čega bi se nekretnine vratile u vlasništvo IGM-a. No, Kalem nije osigurao kredit, nije isplatio novac, dobio sam samo kaparu u iznosu od 730.000 kuna, ali se Kalem, bez moga znanja, upisao s tvrtkom RI Petrol kao vlasnik IGM-a – kazao je I. Pađen. Dodao je kako su mu Kalema tada hvalili kao poštenog i pouzdanog čovjeka mnogi, pa i general Pavao Miljavac, te da je zbog toga pristao na dogovor s Kalemom kojemu je vjerovao da će mu pomoći da tvrtku IGM izvuče iz krize kreditom za restrukturiranje.

- Tražio me i da mu prodam dionice IGM-a, a ja sam bio vlasnik 99,2 posto dionica i rekao je da će mi za njih platiti pet milijuna kuna, samo da se maknem – dodao je Pađen.
Sudac je ustvrdio kako je aneks ugovora u suprotnosti s osnovnim ugovorom o kupoprodaji nekretnine jer u aneksu stoji da se nakon otplate kredita nekretnine vraćaju u vlasništvo prodavatelja, što nije uobičajeno u slučajevima kupoprodaje.

- Po meni, to je trebao biti ugovor o kreditu, a ne kupoprodajni ugovor, jer nikada nismo govorili o prodaji tvrtke, ali takav su ugovor sročili odvjetnici. Istina je da je Kalem morao postati vlasnik imovine kako bi na temelju toga dobio kredit. Tu me prevario, upisao se kao vlasnik, bez da je ispunio ikakve obveze o kreditiranju IGM-a – dodao je Pađen.
Suđenje će biti nastavljeno ispitivanjem svjedoka koji su bili potpisnici ugovora o kupoprodaji, odnosno, upoznati sa slučajem.

>>Kalem izgubio sudski spor i vraća zemljište IGM-u Tounj?

>>Kalem: Blate mene, ali Linić je meta. Pa sad kažu da je i moja crpka njegova

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
18:11 28.04.2016.

Dok je prijatelj Slavka Linica-sigurno je posten.Najveci dokaz je da je pravedan je taj sto on tvrdi da nije kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije