Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbe s poplavama

Sisak: Vodostaj pada, ali opasnost nije prošla

poplava Drnje
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/5
17.09.2014.
u 15:35

Na cijelom poplavljenom području stanovništvu i vatrogascima u obrani pomaže i više od 700 pripadnika oružanih snaga

15.35 sati – U poplavom ugroženim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji danas je, priopćava MORH, angažirano je 506 pripadnika Oružanih snaga RH te 49 teretnih motornih vozila, četiri sanitetska motorna vozila, jedan autobus, šest terenskih motornih vozila i pet čamaca.

Na području Jasenovca 130 vojnika sa 14 teretnih motornih vozila i tri terenska vozila utvrđuju nasip dok na punjenju vreća i utvrđivanju nasipa na području Sunjskog Selišća i Donje Letine radi 60 vojnika s tri teretna motorna vozila i sanitetskim vozilom. U Žažini je 50 pripadnika OSRH s četiri motorna vozila angažirano na nadzoru i utvrđivanju nasipa, a u Letovaniću 10 vojnika radi na kontroli nadzora nasipa.

Na području Starog Pračnog i Stare Drenčine 36 pripadnika OSRH s tri motorna vozila angažirana su na patroli nasipa. U poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke županije angažirano je i 7 pripadnika Zapovjedništva za potporu koji s trima vozilima dostavljaju hranu, vodu i opremu. Preostalih 213 pripadnika Oružanih snaga RH nalazi se u pripravnosti u vojarnama u Petrinji te će se, prema potrebi, priključiti ekipama na terenu.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

15.00 sati – Vrh vodenog vala kroz Osijek bi trebao proteći tijekom vikenda, a prema prognozama mogao bi biti visok između 420 i 430 centimetara.

– Vodostaj Drave stalno raste, ali nam to ne znači puno jer se šetnica na lijevoj obali kod Osijeka počinje plaviti na 370 centimetara dok je kruna nasipa visoka 660 centimetara. U gradu ne očekujemo bitnije probleme - izvijestio je danas novinare u Osijeku Davor Haničar, zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Sektora B koji pokriva područje Dunava i donje Drave. Više pročitajte ovdje.

10.50 sati – Opasnost od poplava na području općine Lekenik, uglavnom je prošla. Kod Letovanića, donedavno najugroženijeg pokupskog sela, vodostaj Kupe je noćas opao za pet centimetara. Sada su napori branitelja usmjereni na saniranje šteta i opskrbu stanovnika u dvadesetak još uvijek poplavljenih kuća.

– Zahvaljujući donacijama Mlina i pekara, kutinačke tvrtke Lonia, Dukata, petrinjske Privrede i drugih, imamo dovoljne količine vode, kruha i mlijeka. U pružanju pomoći angažirani su i djelatnici Crvenog križa i Caritasa. Sada se pokazalo da je glavni problem kanal Obed, preko kojeg nas je Kupa zaobalno ugrožavala. Izgradnja jedne ustave stajala bi mnogo manje nego što iznose štete od jedne poplave – rekao je načelnik Mjesnog odbora Letovanića Stjepan Kušan.

10.00 sati – Sava i Kupa danas su u vrhuncu u Sisku, a vodeni valovi polako prolaze grad. U sljedeća dva dana očekuje se stagnacija vodostaja, a nakon toga i pad.

– To ne znači da je opasnost prošla. Nakon pada vodostaja, još tri do četiri dana prijete zaobalne vode, tako da nas čeka još tjedan dana ozbiljnog posla i kontrole da sve prođe u redu – kazao je zamjenik gradonačelnice Marko Krička, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska.

Vrhunac vodenog vala Kupe na području Siska noćas je imao vodostaj 780 centimetara te je prošao nizvodno, a nizvodno od Siska je i dalje blagi porast vodostaja Save. U svim savskim nizinskim retencijama vodostaji su u porastu, a nasipi u retencijama spremni su za prihvat velikih voda. Trenutačno je u pet nizinskih retencija akumulirano 1,6 milijardi kubika savskih voda, čime je smanjen intenzitet vodenog vala iz Siska nizvodno. Sva kritična mjesta na tom području se pregledavaju i utvrđuju Ustava Palanjek i Trebež.

9.30 sati – Prošla je prava opasnost, no sljedećih 7 dana će se nastaviti borba – rekao je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija.

Također je utvrdio kako trenutačno najviše zabrinjava rast Mure, a i dalje je kritična Sisačko-moslavačka županija te Jasenovac. Više pročitajte ovdje.

7.00 sati – Drava je dignula na noge stanovnike Podravine, koji grade nasipe kako bi obuzdali nabujalu rijeku. Vodeni val dug 20 kilometara ovim će područjem prolaziti cijeli dan. Proglašena je opća opasnost u devet općina, javlja HRT.

U Žažini i Letovaniću mještani su podizali nasipe kako bi vrhunac vodenog vala Kupom prošao bez većih posljedica. Nasipi su uglavnom izdržali, a vodostaj je napokon prestao rasti. Najviši vodeni val Savom je prošao kroz Sisak, ali opasnost još prijeti Jasenovcu.

Na cijelom poplavljenom području stanovništvu i vatrogascima u obrani pomaže i više od 700 pripadnika oružanih snaga.

Drava neprestano pada pa tako vodostaj na Botovunu trenutačno iznosi 546 centimetara.

Iz HŽ-a javljaju kako su zbog velikih količina kiše te odrona i poplava na terenu još uvijek dodatno angažirane ekipe i radnici koji saniraju nastalu štetu na relaciji Novi Marof – Turčin na pruzi Zaprešić – Čakovec te je na snazi pojačana kontrola na pruzi Zagreb Glavni kolodvor – Sisak – Novska.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:51 17.09.2014.

Ništa nije učinjeno zaslugom Vlade i raznih političara koji putuju okolo s tjelohraniteljima i na naš trošak skupa s generalnim dir. Hrvatskih voda koji se ponaša kao da na njemu nema ni odgovornosti ni krivnje zbog ne održavanja kanala. Lokalno stanovništvo gradi zečje nasipe - a zašto ti nasipi ne stoje cijelo vrijeme na područjima koja SVAKE GODINE budu poplavljena kada već Vlada ne želi pokrenuti javne radove na izgradnji nasipa?

DU
Deleted user
13:35 17.09.2014.

ma taj novi mladi dogradonačelnik strelovito se uspinje sad je i šef kriznog stožera.... nemreš vjerovati, pa zar nema nikoga iskusnijeg koji je prošao nekoliko poplava...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije