Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebno 76 glasova

Podnesena 133 amandmana na proračun, vladajući traže više za manjince

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
28.11.2014.
u 15:12

Najveći broj amandmana podnio je HDZ-ov Željko Reiner

Saborski zastupnici podnijeli su čak 133 amandmana na prijedlog Proračuna za 2105. godinu o kojemu trebaju glasovati u utorak ujutro. Iako Klub HDZ-a kao stranka nije želio podnositi amandmane jer im ih vladajući, kako kažu, uvijek odbiju, najveći broj amandmana ipak dolazi od jednog člana te stranke – Željka Reinera čijih se čak 77 amandmana odnosi na obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj. Osim njega, pet amandmana podnio je i njegov stranački kolega Josip Đakić, a svi se odnose na hrvatske branitelje. Amandmane su od HDZ-ovaca podnijeli i Sunčana Glavak i Ante Babić, tu stigli su i amandmani Reformista, nezavisne zastupnice Jadranke Kosor te laburiste Mladena Novaka.

S obzirom da Kukuriku koalicija u Saboru ima 75 ruku, a potrebno ih je najmanje 76 da donesu Proračun, Vlada već danima pregovara s manjinskim zastupnicima čija im pomoć treba za izglasavanje glavnog financijskog dokumenta za iduću godinu. Vladajući odbacuju optužbe o trgovanju za glasove, ali kada se pogleda devet amandmana Kluba SDP-a, vidi se da se većina njih odnosi na više sredstava za nacionalne manjine.

- Kukuriku koalicija ima dovoljno ruku i parlamentarna je većina, nismo nikada s nikim trgovali. Ovdje ne postoji nikakva trgovina, to je opredjeljenje u odnosima prema pravima nacionalnih manjina od strane SDP i koalicijskih partnera, kao i prema svima onima za koje smatramo da su trebali dobiti dodatna sredstva. Kao što znate, u svakom proračunu, pa i u rebalansu se dogode stvari koje se previde, koje se onda mogu popraviti, zato i služe amandmani – opravdava se predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan.

Klub SDSS-a podnio je jedan amandman samostalno i tri zajedno s Klubom nacionalnih manjina, a tu je još i amandman manjinskog zastupnika Veljka Kajtazija. SDSS traži 15 milijuna kuna više za Državni ured za stambeno zbrinjavanje koji se bavi i sanacijom šteta od poplave. S Klubom nacionalnih manjina traže povećanja u Ministarstvu obrazovanja.

- Nismo tim amandmanima uvjetovali naše ruke, ali ćemo razgovarati o potrebi da se to prihvati, a ne vidimo razloga da se ne prihvati. Vidjet ćemo kako ćemo glasovati – kaže SDSS-ov Mile Horvat.

Klub HDSSB-a podnio je 18 amandmana teških gotovo 600 milijuna kuna s kojima, između ostalog, traže i milijun i pol kuna za subvencioniranje siromašne školske djece.

>>Prepucavanja SDP-a i HDZ-a u Saboru: Vi ste zaista kvalificirani govoriti o izgubljenim godinama

>>Jadranka Kosor: Hrvatski nogometni savez najodgovorniji za stanje u nogometu

Komentara 7

MI
mirtebi
16:45 28.11.2014.

Proracun za 2105. Tko zna sto ce biti do tada

DU
Deleted user
18:07 28.11.2014.

Tako je! Što više dati nacionalnim manjinama, najviše onoj najbrojnijoj. Dajte im stanove, zaposlite povratnike, četnicima dajte penzije. Možda onda prihvate državu Hrvatsku.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
17:56 28.11.2014.

Kakvi manjinci? Nema manjina,ili si Hrvat ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije