Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrtka ovum

'Znam da to sigurno nije popularan potez, no napravili smo to i nadam se da će sve ispast OK'

Konzum
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
06.04.2017.
u 14:03

U službenom registru kao suvlasnik tvrtke navodi se sin Nikice Valentića, Ivan Valentić, a direktor tvrtke je Marko Brajević.

Tvrtka Ovum iz Zagreba podnijela je krajem ožujka Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Konzumom zbog duga od 9,5 milijuna kuna, doznaje se iz tog suda. Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9,575 milijuna kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, koji se temelji na ugovoru o kupoprodaji, odnosno za isporučenu, a neisplaćenu robu, navodi se u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. Tvrtka Ovum d.o.o. svoj prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Konzumom temelji na odredbama Stečajnog zakona, a kao stečajni razlog navodi "prezaduženost".  Prijedlog pokretanja stečaja nad tim trgovačkim lancem još je jedan u nizu pokazatelja o krizi u Agrokoru zbog koje se već danima vode pregovori između banaka, velikih i malih dobavljača i inih dionika u rješavanju problema u tom koncernu.

Tvrtka Ovum d.o.o. na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirana je za trgovinu na veliko mlijekom, mliječnim proizvodima, jajima, jestivim uljima i mastima. U službenom registru kao suvlasnik tvrtke navodi se sin Nikice Valentića, Ivan Valentić, a direktor tvrtke je Marko Brajević, koji je i direktor najveće hrvatske farme jaja Perfa-bio.

Ivan Valentić za Večernji list je izjavio da se ne slaže sa svojim partnerom te je objasnio:

– Niti ja niti moja firma koja je dobavljač Ovuma nemamo potraživanja prema Ovumu ili Konzumu. Perfa bio (moj partner u Ovumu) ima potraživanje i na temelju njega je poduzela radnje s kojima se ja kao partner ne slažem, niti imam ikakve koristi. Podržavam Agrokor i obitelj u naporima da se situacija stabilizira i zbog navedenog postupka razmišljam o izlasku iz partnerstva u Ovumu.

- Znam da to sigurno nije popularan potez, a iz današnje perspektive ni najpametniji, no napravili smo to i nadam se da će sve ispast OK i za njih i za nas – kazao je za Večernji list direktor trgovačke tvrtke Ovum i proizvodnje jaja Perfa-Bio Marko Brajević. 

Ovum je podnio zahtjev za stečaj Konzuma zbog duga od 9,57 milijuna kuna, ali je on, ističe Brajević i puno veći, oko 16 milijuna kuna, što je otprilike bruto vrijednost 16 milijuna jaja, oko četvrtine ukupne godišnje proizvodnje Perfe-Bio. Zbog dugovanja, Konzumu su jaja prestali isporučivati otprije tri tjedna. 

– To je bilo za očekivati. I svi se sada čude što smo mi to napravili, a mi se čudimo što nam Konzum još nije platio – kaže Brajević. Nije istina da Konzum ne plaća, tko to kaže - laže, objašnjava Brajević. Činjenica je da ne prate dinamiku isporuke. Od 100 jaja plate 50, i tako dalje. A konstantna isporuka ide i dug se povećava. – I nismo mi tu u Ovumu sami, tu je više proizvođača jaja, mlijeka, mesa, prerađivača, prodavača, uvoznika... - naglašava

Danas se, pak, u Saboru očekuje glasovanje o tzv. lex Agrokoru, kojemu je cilj zaštititi interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora.

U srijedu je Nadzorni odbor Konzuma donio odluku da sadašnjeg predsjednika Uprave Slavka Ledića i člana Uprave Domagoja Jelenca zamijeni Teo Vujčić, dosadašnji predsjednik Uprave Dijamanta u Zrenjaninu.

Kasno sinoć sastali su se premijer Andrej Plenković i glavni direktor za restrukturiranje Agrokora Antonio Alvarez III., a nakon razgovora poručili su da je najvažnije vratiti povjerenje u koncern, kako vjerovnika tako i dobavljača i kupaca.

"Mislim da je to najbitnija poruka javnosti, medijima i za sve aktere u ovoj cijeloj situaciji... Najbitnije je da se u ovom trenutku i zakonskim okvirom i signalom prema potencijalnim kreditorima pošalje poruka povjerenja, restrukturiranja, dugoročne održivosti poslovanja kompanije i stabilnosti hrvatskog gospodarstva", rekao je Plenković.

Alvarez je kazao kako je situacija u Agrokoru jedna od najtežih s kojom se dosad susreo.

"Riječ je o trgovačkom lancu pred kojim su brojni izazovi i zapravo je najveći problem gubitak povjerenja. Da nije došlo do tog gubitka povjerenja, mogli bismo reći da kompanija posluje i radi uobičajeno", rekao je Alvarez.

>>Alvarez najavljuje sastanke, Todorić smjenjuje direktore

>>Ivan Todorić bio mu je vjenčani kum, a danas Ivan Valentić traži stečaj Konzuma

>>Što nakon potpisivanja sporazuma? Konzum je ključan i za spas izvrsnih domaćih proizvoda

>>Todorić došao pred glavne dobavljače i iznio plan za stabilizaciju Agrokora

Ključne riječi

Komentara 40

MA
Machak
11:41 06.04.2017.

Ne razumijem zašto svi guraju glave u pijesak. Agrokor je gotov. Tko se prvi dočepa plijena taj će nešto dobiti, a svi ostali će ostati praznih rukava. Banke će popaliti što se popaliti da, a Todorić i društvo će i dalje stolovati u Dvorcu, voziti se helikopterima i uživati u lovi spremljenoj u poreznim oazama. Sve ovo , od Lex Todorić do dance spašavatelja je samo bacanje prašine u oči da bi se vidjelo kako eto netko nešto radi za spas onih jadnika koji su svojim zdravljem platiti ponos hrvatske privrede. Gadite mi se svi.

AA
aabbcc
10:42 06.04.2017.

Trule firme nisu spas za radnike. Radnicima je svejedno za koga ce raditi i kako ce im se zvati firma i zato pojedince koji su upropastili konzum ne treba spasavati na racun radnika.

FI
Fisherman
10:46 06.04.2017.

Postavlja se pitanje odkud sinu Valentica toliko novaca da uz dug od 9,5 milijona kuna on jos uvjek uspjesno posluje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije