Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Linićev prijatelj

Tužitelji žele Kalemu oduzeti 103 milijuna kuna od IGM-a Tounj

Jozo Kalem
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
13.03.2014.
u 16:07

Bivši vlasnik IGM-a: Kalemov Europetrol preuzeo je dug i upisao založno pravo na nekretnine, na kojima su već postojali tereti HPB-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podignulo je optužnicu protiv Joze Kalema jer je svojoj tvrtki navodno nezakonito osigurao 103 milijuna kuna.

Riječkog poduzetnika, kojeg se u javnosti često spominje kao prijatelja ministra financija Slavka Linića, Državno odvjetništvo tereti za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjere neistinitog sadržaja, a njegovu tvrtku Ri-petrol također za prijevaru. Središte priče je u Tounju, mjestu pokraj Ogulina, gdje više od stoljeća funkcionira kamenolom, odmah uz prugu Zagreb – Rijeka.

‘Aneks nije predočio’

Kalem je optužen da je 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s direktorom IGM-a Tounj, u to vrijeme najveće građevinske tvrtke u Karlovačkoj županiji, koja je bila nositelj koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina u Tounju, Ivanom Pađenom potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, a isti dan i dodatak, koji je sadržavao raskidnu klauzulu s rokom do kada Kalem mora izvršiti svoje obveze. Po DORH-u, Kalem nikada nije imao namjeru svoje obveze iz aneksa ispuniti, pa je bez Pađenova znanja 31. srpnja iste godine gruntovnici predočio samo glavni ugovor i uknjižio svoju tvrtku kao vlasnika zemljišta. Potom je 1. rujna 2009. godine jednoj banci predao dokaz o vlasništvu, odnosno nekretnine ponudio kao osiguranje za kredit Ri-petrolu.

– Naša policija slaže ovo od 2009. – komentira Pađen. Objašnjava da je druga Kalemova tvrtka, Europetrol, u tounjsku priču ušla 2008. godine.

Pod istragom i Modibit

– Naša dugovanja prema tvrtki Grič petrol iznosila su oko 72 milijuna kuna, a sljedeće godine Kalemov Europetrol preuzima taj dug i upisuje založno pravo na nekretnine, na kojima su već postojali tereti Hrvatske poštanske banke. Kad smo već trebali započeti otplatu, zatražio je stečaj IGM-a – kaže Pađen. Trgovački sud u Karlovcu je prijedlog stečaja odbio, no IGM nikako nije uspio dobiti kredit za restrukturiranje.

– U lipnju 2009. godine Kalem predlaže da Ri-petrol nekretninama osigura kredit od 103 milijuna kuna za otplatu vjerovnika i tada smo potpisali ugovor koji se spominje u optužnici i ankes po kojem je u 59 dana trebao ispuniti obveze da se upiše kao vlasnik – kaže Pađen.

S Kalemom dosad nismo uspjeli stupiti u kontakt, kao ni sa stečajnim upraviteljem IGM Tounja Borisom Debelićem. Navodno policija istražuje i poslovanje Kalemovih tvrtki s Modibitom. Zatražili smo komentar Vlade Rožića, ozaljskog poduzetnika, vlasnika Modibita. I on je, blago rečeno, nezadovoljan suradnjom s Kalemom, ali kaže da to nema veze s ovom optužnicom. Tužitelji traže da se Kalemu oduzmu 103 milijuna kuna.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

>> Što je Jozo Kalem radio u Podravci s ministrom Linićem?

>> U 'dobroj vjeri' Kalemu oprostili milijun kuna

Komentara 61

FI
fiberglas
16:22 13.03.2014.

A Vrhovnik? A riječke tržnice, a INA? A pogodovanja...jojoj...sssss isomikiii, Cvitane, opleti!

PK
puši kurac
16:29 13.03.2014.

ti mater, ovaj linić ima super frendove!!!!

ZD
zdepar
16:30 13.03.2014.

linićevi igrači izlaze na svjetlo dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije