Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova rezanja?

Ovo je istina o plaćama učitelja! Kakva su zaista njihova primanja

Foto: Thinkstock
1/2
21.02.2014.
u 13:42

Koliko nas plaćaju, toliko nas i poštuju, komentirala je ravnateljica Klinger

“To je specijalni rat koji protiv budućnosti ovog naroda i ove zemlje vodi aktualna vlast. To je smišljena kampanja onih koji žele progurati i pripremiti teren za njima što bezbolnije daljnje rezanje prosvjetarskih plaća i dodatnu degradaciju profesije. Plaće su nam besramno male u odnosu na plaće drugih. Radimo i više nego mnogi drugi u ovoj zemlji.” To su samo neke od reakcija ogorčenih nastavnika, ravnatelja i njihovih sindikalnih predstavnika na višegodišnje, a posljednjih nekoliko mjeseci posebno intenzivne pokušaje da se učitelji i njihov rad potpuno diskreditiraju i obezvrijede. Zbog najnovijih najava o rezanju učiteljskih plaća, istražili smo kakva su zaista njihova primanja i koliko rade za, kako prosvjetari kažu, sramotne plaće.

Hajka protiv učitelja

Iako je aktualni ministar obrazovanja Željko Jovanović jednom prilikom kazao da će podnijeti ostavku budu li se rezale plaće nastavnika, činjenica je da su one sve manje, a da se najavljuju i nove restrikcije. Primjerice, plaća nastavnika početnika u Zagrebu iznosi oko 4400 kuna, sa 17 godina staža 5300 kuna, sa 31 godinom 5910 kuna, a nastavnika sa 38 godina staža s karlovačkog područja sa svim dodacima, o kojima se posljednjih tjedana toliko govori i na temelju kojih se stvara dojam da su plaće prosvjetara velike, 6600 kuna. Slične su plaće profesora čije platne liste objavljujemo i iz kojih je vidljivo da je srednjoškolski profesor sa 32 godine staža i sa svim dodacima za siječanj dobio 6374 kune. Njegova kolegica iz osnovne škole sa 23 godine staža za siječanj je, također sa svim dodacima, zaradila 6316 kuna. I da ne bi bilo zabune, riječ je o visokoobrazovanim osobama.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

(Foto: Robert Anic/PIXSELL)

– Koliko nas plaćaju, toliko nas i poštuju. Nije problem što imamo male plaće, nego je problem što ljudi koji rade društveno manje važan posao imaju veće – prokomentirala nam je Ljiljana Klinger, ravnateljica zagrebačke OŠ Matije Gupca, jedne od najboljih u Hrvatskoj. Nedavno je i bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić upozorila da je sramotno da njezina “profesorica sa 14 godina staža ima 5700 kuna plaće, a da osoba koja stavlja kazne na aute ima 5000 kuna”.

– Učitelji rade previše, gotovo svakodnevno posao nosimo kući, ali to nitko ne vidi. Doma donesem i po 150 radnih bilježnica, ispravljam ih do 4 ujutro, tjedno u nastavi provedem 24 sata, pripremam laboratorij za eksperimente, što uključuje i pranje opreme u hladnoj vodi, pripremam učenike za natjecanja i izvan dodatne nastave, što mi se ne plaća, nemam pola sata za gablec, a kad se sve zbroji, godišnje imam najviše 6-7 slobodnih tjedana – prepričava Sanja Lukić, profesorica kemije. Ravnatelj Osnovne škole Dugave Tomislav Cvitanović ističe da su njegovi učitelji vrijedni i odgovorni, a da je, primjerice, razredništvo zahtjevan dio posla, a ne zabava, i kad se ne bi uračunavalo u normu, razrednik nitko ne bi htio biti.

Ponavljanje laži

Predsjednik Preporoda Željko Stipić, osim što optužuje aktualnu vlast da radi protiv budućnosti zemlje, kaže da “čestim ponavljanjem laži, nažalost, postaju istina, argumenti se minoriziraju i stvara se slika da nastavnici uopće ne rade tri mjeseca, da općenito premalo rade i da su za svoj nerad previše plaćeni”. Njegov kolega, predsjednik Sindikata obrazovanja EU21 Dalimir Kuba zaključuje: – Imam 65 godina, radim u školi i nikad nisam radio više. Nismo lijenčine, ni slučajno, neradnici i lijenčine su oni koji nas prozivaju za nerad.

>> Učiteljima će srezati plaće za oko tisuću kuna!

Komentara 203

DA
daydream
14:44 21.02.2014.

Samo da se ne bi rezalo gdje treba, udara se po učiteljima i medicinarima. Što je sa županijama, općinama, gradovima, agencijama i ostalom gdje cure milijuni i miljuni kuna na plaće i privilegije, a rezultata nema nikavih ?

ZE
.zeitgeist.
13:58 21.02.2014.

Imamo 3.000 prekobrojno zaposlenih u HŽu, isto toliko u HEPu... U tim tvrtkama u državnom vlasništvu obični željzničari i električari imaju veće prihode od učitelja. Dajte više počistite prekobrojan javni sektor, a učitelje i med.sestre ostavite na miru.

IC
ico1
15:52 21.02.2014.

Sve čudno u ovoj slučajnoj zemlji, postaneš ministar bez dana radnog staža plaća 20 tisuća znanje upitno jer većina njih imaju diplom na partijski način znanje nikakvo a od onih koji zavisi budućnost ove države i oni koji odgajat trebajuu nove doktore oni ima 5-6 tisuća zar nije jadno naravno da ova država mora propast..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije