Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bLEIBURG

Počast žrtvama totalitarnih režima odavati na isti dan

bleiburg
Željko Hladika/PIXSELL
16.04.2012.
u 22:30

Obljetnica pada Vukovara obilježavat će se kao spomendan na sve žrtve koje su pale za Hrvatsku

Hoće li Sabor i dalje biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu pitanje je koje bi u utorak na sjednici Predsjedništva Sabora trebalo dobiti odgovor. Kako neslužbeno doznajemo, vladajuća koalicija neće mjesec dana prije komemoracije mijenjati "pravila" te će se u proračunu predviđenih 500 tisuća kuna za organizaciju i ove godine isplatiti.

Premijer ide u Tezno

No to što će se dati novac, za koji u vladajućoj koaliciji ne kriju kako nisu sigurni da se trošio transparentno, ne znači da će se na Bleiburgu pojaviti i saborsko izaslanstvo. I iako bi i ta odluka trebala biti donesena danas na Predsjedništvu, prema našim informacijama, vjerojatnije je da od službenog izaslanstva neće biti ništa. A premijer Zoran Milanović, kako doznajemo, godišnjicu Križnog puta obilježit će polaganjem vijenca kod masovne grobnice u Teznu. Isto je tako vrlo vjerojatno da će ovo biti zadnja godina u kojoj će Sabor biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu.

Naime, od vladajućih doznajemo da se za iduću godinu priprema novi model. A novi model znači i novo mjesto, ali i možda novi datum. Isto tako razmišlja se da se na isti datum obilježe stradanja svih žrtava totalitarnih režima. A kao potencijalni datum zasad se spominje i Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koji se u EU obilježava u kolovozu. Mjesto obilježavanja tek će se utvrditi. A groblje Mirogoj, na kojem će Vlada financirati gradnju spomenika u čast svima koji su dali život za Hrvatsku, nije isključeno kao mogućnost.

Vladajući planiraju još jednu promjenu. Naime, 18. studenog, na dan kada je JNA nakon višemjesečne opsade ušla i okupirala Vukovar, bit će spomendan na sve žrtve koje su pale za Hrvatsku.

Šefica HDZ-a Jadranka Kosor najavila je u ponedjeljak kako će danas Predsjedništvu Sabora uputiti zahtjev da se pokroviteljstvo komemoracije na Bleiburgu ne ukida.

Zabava za narod

Kosor je poručila kako je to providni pokušaj da se narod u ovo teško vrijeme zabavi raspravama o Bleiburgu i da se ne bave životom svagdašnjim.

– A to su povećanje cijena struje, plina i svega drugoga, kao i povećanje broja nezaposlenih – rekla je šefica HDZ-a.

Komentara 70

VB
Veseli Bekrija
23:59 16.04.2012.

Obitelji žrtava jedine mogu odlučiti gdje će i kako odati počast svojima koji su stradali na Križnom putu. Neće im to odrediti ni Sabor ni Josipović

MA
malamlak
07:10 17.04.2012.

Kmeri sramite se, tako dugo dok skrivate kosti koje su ostale iza vaših otaca ne imali mira ni blagoslova. Okupljati ćemo se mi i dalje na Beliburgu i kod Jazovker i svijet upozoravati na zločine vaših otaca, ne će tee ih moći skriti ni iza vukovarskih žrtava! Kako su vaši otci bili velikodušni i pošteni prema hrvatskom narodu bio tako netko jednoga dana i pošten prema vama i vašoj djeci, od srca vam želim ukoliko se ne posramite i ne priznate pokolje koje je počinila vaša zločinačke organizacije!

IG
igor1063zg
23:05 16.04.2012.

Bleiburg će zauvijek ostati glavno mjesto obilježavanja hrvatske tragedije iz 1945. i to nikakve vlade ne mogu promijeniti! ... Zato je možda i bolje da se Sabor i vlada-e ne petljaju u to jer samo smetaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije