Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakov Bienenfeld:

Počašćen sam jer se kaje zbog žrtava ustaškog režima

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.07.2015.
u 19:54

Bivši predsjednik Ivo Josipović u izraelskom je parlamentu govorio o ustaškoj zmiji koja je oslabljena, ali u Hrvatskoj i dalje postoji

Iako bi netko gledajući sa strane u određenim situacijama zaista mogao ocijeniti da je Hrvatska zemlja u kojoj se blagonaklono gleda na ustaške simbole, pripadnici židovske zajednice, žrtve holokausta, o Hrvatskoj imaju sasvim drugačije mišljenje. Uostalom, i bivši predsjednik Ivo Josipović u izraelskom je parlamentu govorio o ustaškoj zmiji koja je oslabljena, ali u Hrvatskoj i dalje postoji.

I moja je predsjednica

Ugledni članovi židovske nacionalne manjine posebno su zadovoljni izjavom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za posjeta Jeruzalemu, u muzeju holokausta, izjavila kako se duboko kaje zbog svih žrtava holokausta u Hrvatskoj koje su stradale od ustaškog režima. Jakov Bienenfeld, član Židovske općine Zagreb, poduzetnik, sudionik Domovinskog rata, čija je obitelj stradala u holokaustu, kaže da je osobno počašćen tom izjavom Kolinde Grabar-Kitarović jer je ona i njegova predsjednica.

– Prvi se put tako bezrezervno i beskompromisno izjasnila o ustaškom režimu i sigurno joj to nije bilo jednostavno. Zaista sam sretan što je to učinila, to je bila izjava državnice – rekao je J. Bienefeld. Poneki opskurni desni portali napali su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog riječi izgovorenih u Jeruzalemu i ustvrdili da ju je sve teže razlikovati od “Yusipovića”. Bienefeld na to kaže kako je takvim svojim stavom dala veliki doprinos da se priča s ustaškim režimom zatvori, kao što su to prije nje učinili bivši predsjednici Mesić i Josipović.

– Hrvati se ne trebaju kajati za ono što su učinili ustaše. Ustaše su minoran dio hrvatskog naroda. Jednako tako nisu krivi Srbi za zločine u Domovinskom ratu, nego četnici. Velika je stvar da se država u kojoj se dogodio takav režim i takav zločin u Drugom svjetskom ratu s tim suočila i to priznala, ali hrvatski narod ne smije imati grižnju savjesti – ocijenio je Bienenfeld. Za razliku od bivših “lijevih” predsjednika, K. Grabar-Kitarović u Jeruzalemu je osudila sve totalitarne režime, uz nacizam i fašizam i – komunizam. Tako je proljetos odala počast i žrtvama bleiburškog pokolja koji su stradali od jugokomunističkih vlasti. I to je cijelo vrijeme njezina agenda, ali i HDZ-ova, da je i komunizam totalitarizam koji treba osuditi jer su ljudi ubijani uime režima i partije.

Iako je židovska zajednica podijeljena, u temeljnim je idejama složna. Tako je i Kotel Da-Don, rabin židovske vjerske zajednice Bet Israel, pozdravio riječi K. Grabar-Kitarović. Drago mu je što je izrazila kajanje za tu mrlju u hrvatskoj povijesti. Rabin u Hrvatskoj živi već 18 godina i kaže da ima više prijatelja nežidova nego židova te dodaje da u Hrvatskoj ne doživljava antisemitizam. Ipak, kaže da postoji manjina u hrvatskom društvu koja je trebala biti oštro sankcionirana zbog koketiranja s ustaškim simbolima (utakmice, Thompsonovi koncerti), ali da su to propustile učiniti i lijeve i desne vlade. Zato je posljedica da danas huligani na splitskom stadionu iscrtavaju svastiku.

Da se ne ponovi

– Takvu manjinu trebalo bi kažnjavati kao u Njemačkoj kada se negira holokaust – rekao je Kotel Da-Don. On napominje da je vlast ta koja se uvijek treba ispričati za zločine režima, na njih upozoravati i da se oni nikad više ne ponove. Jednako kao i Bienenfeld, kaže da hrvatski narod nije ni za što kriv.

>>Kolinda Grabar-Kitarović odlazi u radni posjet Izraelu

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Ustaški je režim bacio ljagu na Hrvate

Komentara 116

IA
Ian64
23:43 25.07.2015.

Kao prvo osudjujem zlocine pocinjene prema svima za vrijeme svih ratova, da me ne shvate krivo oni koji to namjeravaju, ali nije mi jasno, ako se jedan ili vise predsjednika koji su predstavnici cijelog naroda, ispricalo za pocinjene zlocine, da li to mora raditi svaki slijedeci. Razumijem kada posjetis muzej holokausta u Izraelu da trebas pricati o osudi monstruoznih zlocina, ali sam uvjerenja da nitko u nasem narodu ne opravdava takve zlocine ili da postoje kakvi ekscesi zbog kojih trebao svaki put upucivati isprike. Ili je to po protokolu tako da se mora....

KU
Kurciban
00:06 26.07.2015.

Holokaust je sigurno najveća tragedija i sramota u 20tom stoljeću. Šteta što narod, koji je doživio toliko zla u povijesti, od Egipćana, Babilonaca, Rimljana, kršćana i fašista radi slične stvari Palestincima...

NE
Nenadjebivi
05:00 26.07.2015.

I među samim ustašama je zapravo bio vrlo minoran dio antisemita , velika večina ustaša nije imala ništa protiv Židova niti su oni predstavljali bilo kakav problem u Hrvatskoj, naš problem je kako onda tako i danas prvenstveno bio saa Srbima i domačim jugoslavenima . Uostalom brojni Židovi su bili veliki hrvatski nacionalisti poput Franka a brojni visoko ustaški dužnosnici su imali majke ili žene židovskog porjekla . Antisemitski zakoni su bili doneseni pod pritiskom Njemačke koja je i formirala NDH i o kojoj je bila vrlo ovisna i podložna , bilo je to čisto hrvatsko sluganstvo kako onda tako i sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije