Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tečaj samoobrane za Karlovčanke

'Pobijedite paniku, pokušajte se obraniti i bježite'

tečaj samoobrane u karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac
1/9
25.04.2015.
u 18:46

Djevojke piće nikada ne smiju ostavljati bez nadzora u kafiću zbog bojazni da im netko ne ubaci neku vrstu droge

Na dvosatnom tečaju tridesetak Karlovčanki danas je imalo prilike naučiti kako se obraniti ukoliko dođu u neželjene situacije. Krađa torbice, fizički napad, pokušaj silovanja, samo su neke od situacija koje se ne događaju samo na filmovima, već i u stvarnom životu i dobro je znati što svatko od nas može napraviti da si pomogne. Što učiniti i kako se postaviti pojasnio im je Daniel Bjelivuk, predsjednik Karate kluba Karlovac, u Fitness studiju za žene Magic Well, koji je bio organizator tečaja.

 - Dobacivanja muškaraca treba ignorirati, pokušati se izvuči iz svake situacije koja bi mogla postati opasna za vas, no kada se ipak dogodi neka situacija u kojoj vidite da nećete moći izbjeći neku vrstu nasilja, prva stvar koju možete napraviti je pokušati kontrolirati strah kojeg ćete osjetiti, što je posve normalno,. No, morate savladati paniku, najbolje dišući duboko, a nakon toga najjednostavnijom metodom pokušati se obraniti, koristeći tehniku koju znaš. Prilikom udarca, udarajte najjače što možete, a nakon toga, ukoliko uspijete na trenutak zaustaviti napadača, bježite i tražite pomoć. Najbolje je pobjeći u neku trgovinu, taksi, kafić i pozvati policiju - pojasnio je Daniel Bjelivuk. Dobro je, ukoliko idete van, u torbici imati i neke korisne stvari, poput suzavca.

- U prvi mah možete se obraniti i ključevima, kišobranom, bilo čime što će van dati prostor da pobjegnete i potražite pomoć. Ukoliko vam napadač priđe na metar udaljenosti i bliže, možete se  hvatanja za ruke ili oko vrata obraniti nekim metodama. Primjerice, udarcem nogom u bedrenu kost napadača, udarcem u međunožje nogom ili koljenom ukoliko je napadač blizu, udarcem palcem u vrat. Svrha je na neko vrijeme onesposobiti napadača i tražiti pomoć - dodao je Bjelivuk.

Pojasnio je da djevojke piće nikada ne smiju ostavljati bez nadzora u kafiću zbog bojazni da im netko ne ubaci neku vrstu droge, da se nakon podizanja novca s bankomata isti odmah mora spremiti, a ne brojati nasred ulice, da se noću iz automobila izlazi podignute glave, a ne kopajući po torbici, te da se automobil u koji moću ulazite otključava kada do njega dođete, a ne iz velike udaljenosti.

- Noći, u nekim mračnim dijelovima grada uvijek morate biti pažljivi i osluškivati što se oko vas događa kako biste bili spremni na vrijeme reagirati - kazao je Daniel Bjelivuk. 

>> Savjeti karate majstora ženama: Iz auta nikad ne izlazite pognute glave

Komentara 2

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:02 25.04.2015.

U nas se treba otrganizirati tecaj obrane od bankara jer ljudi se ne napadaju po ulici nego na salterima banaka gdje ih se pljacka i stavlja u duznicko ropstvo.

MI
mismis
01:16 26.04.2015.

jedino onaj ko nije dozivio napadaj panike moze napisat pobjedite paniku i obranite se te pobjegnite. ako vas uhvati panika vec je gotovo jer taj nalet straha te paralizira. dakako ako govorite o pravom napadaju panike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije