Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva nova spomenika

Pločama kip Franje Tuđmana, Pisak vratio partizanski

pisak
23.05.2015.
u 17:00

Spomenik Tuđmanu naručio je župnik don Petar Mikić, a obnova spomenika u Pisku financirana je dobrovoljnim prilozima

Dva spomenika bit će otkrivena ovoga vikenda u Dalmaciji. Danas u Pločama, pred crkvom Kraljice neba i zemlje, bit će otkriven dva i pol metra visok brončani kip dr. Franje Tuđmana, a u nedjelju, u Pisku nedaleko od Omiša, otkrit će se obnovljeni spomenik palim antifašističkim borcima, izvorno podignut 1977. godine, a miniran 1992.

Monumentalni spomenik prvom hrvatskom predsjedniku u Pločama ostvarenje je sna župnika don Petra Mikića koji ga je naručio od talijanske radionice "Ferdinand Stuflesser 1875." Don Petar, po čijoj je zamisli spomenik i izliven, organizator je pučke veselice koja započinje danas u 11 sati.

U Pisku će veselo biti u nedjelju u 11 sati kada će biti otkriven obnovljeni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora 1941.-1945. To je jedan od prvih obnovljenih partizanskih spomenika koji je 1992. miniran, kada je istu sudbinu doživjelo još 3000 njegovih "brončanih suboraca". Obnova je financirana dobrovoljnim prilozima, a proslavu organiziraju omiška Udruga antifašističkih boraca i Grad Omiš.

Oba spomenik već su na svojim lokacijama. Na obje će fešte doći i gradonačelnici. Omiškog, Ivana Kovačića, nismo uspjeli dobiti, a pločanski Krešimir Vejić kaže kako je iznimno sretan i ponosan što je inicijativa krenula tijekom njegova mandata.

– U Pločama je osnovan prvi općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj, dogodila se i prva pomorska bitka te osvojena prva vojarna. Kao gradonačelnik dao sam punu potporu ovoj inicijativi i ovaj čin s ponosom ističem kao prekrasan događaj kojim se mogu dičiti sve moje sugrađanke i sugrađani – kaže Vejić.

Komentara 49

DU
Deleted user
17:48 23.05.2015.

Koliko su u Pisku podigli spomenika, palim braniteljima u Domovinskom ratu?

Avatar navijač
navijač
18:16 23.05.2015.

Ako i danas imamo spomenike palima za "republiku srpsku krainu" u Vukovarskom sirem podrucju zasto se cudimo onim partizanskim.

DU
Deleted user
21:23 23.05.2015.

A tko plaća onaj u Pisku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije