Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI SPOMENIK

Plenković: 'Želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.12.2016.
u 22:03

Nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a, predsjednik te stranke odgovorio je novinarima i na aktualnu situaciju nastalu nakon što je Udruga dragovoljaca HOS-a postavila u Jasenovcu spomenik jedanaestorici svojih pripadniha poginulih u Domovinskom rat s natpisom "Za dom spremni".

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer kako želi jasno odbaciti insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva, ocijenio kako je delikatno da je sporni spomenik podignut baš u Jasenovcu, te najavio kako će se tražiti zakonsko rješenje koje će regulirati pitanja koja se odnose na totalitarne režime jer do sada to nije bilo riješeno na odgovarajući način

''Prije svega želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškome logoru Jasenovcu. Isto tako izražavam pijetet  prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku", istaknuo je Plenković komentirajući u Središnjici HDZ-a, na traženje novinara, postavljanje spomenika u Jasenovcu pripadnicima HOS-a poginulim u Domovinskom ratu.

Nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a, predsjednik te stranke odgovorio je novinarima i na aktualnu situaciju nastalu nakon što je Udruga dragovoljaca HOS-a postavila u Jasenovcu spomenik jedanaestorici svojih pripadniha poginulih u Domovinskom rat s natpisom "Za dom spremni". 

Plenković je ocijenio kako je "naravno delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu" , te podsjetio kako je "to grb udruge koja je dobila odobrenje službi u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjega Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade".

Tražit će se zakonski ovir i sudska praksa kada je riječ o totalitarnim režimima

Plenković je ustvrdio kako nam i ta situacija s postavljanjem spomenutoga spomenika u Jasenovcu "govori da nismo na odgovarajući način način postavili zakonski okvir i sudsku praksu kada je riječ o totalitarnim sustavima". Najavio je kako "zato želi pokrenuti institucionalnu  inicijativu koja bi odgovarajuće regulirala ovo pitanje". Predsjednik HDZ-a i premijer očekuje da će tomu dati doprinos stručnjaci i svi politički akteri.

"Tražit ćemo zakonsko rješenje jer u ovome trenutku nemamo mehanizma za rješavanje ovoga pitanja", istaknuo je Plenković.

>> Stier: Natpis na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

>> Hasanbegović o ploči u Jasenovcu: Nije podignuta blizu logora, to je službeni grb HOS-a

Komentara 22

ST
stefj
23:10 05.12.2016.

He, he, diplomata, ne znam kakav odgovor je bio očekivan... U svakom slučaju, ako se ide zabranjivati, onda treba zabraniti sve vezano uz totalitarne režime, a ako ne, onda treba dopustiti sve... Ja sam više da se dopusti, a onda će se sve samo regulirati. Ako prestanu mahati Jugoslavijom i Titom, brzo će nestati reakcije s U predznakom, postat će irelevantna i osuđeno od društva... Ovako se društvo samo dijeli, a još uvijek dijelovi društva nisu na čisto što znači pozdrav za dom spremni. Da li je Ustaški ili nije... Ova histerija koju sada imamu u svezi toga vuče korijene iz komunističke Jugoslavije gdje se stalno Hrvatimo nametala stigma nekakve kolektivne krivnje i nikada se povijest nije mogla objektivno sagledati... Pa i danas je tako, vidi se iz odnosa prema žrtvama komunističkog režima, gdje se na sve načine opstruira ekshumacija jama gdje su tisuće leševa. Ne samo da se opstruira, već se i medijski blokira...

IB
ivica.barac.62
23:15 05.12.2016.

VL.zasto ste mi obrisali komentar. HALO .....ovdije je 21 stolijece. ...DEMOKRACIJA. Znate li vi znacenje te rijeci ili se jos uvjek treba biti politicki podoban.

GU
gugo
01:51 06.12.2016.

Zar drzavljani drugih drzava nisu spremni za svoj dom. Neznam gdje je greska i sta je tu lose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije