Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Puhovski:

'Nikada aktualni predsjednik nije imao tako nizak rejting kao trenutačno Grabar-Kitarović. Razlog je odlazak Milanovića'

 Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
07.10.2016.
u 10:33

SDP praktički trenutačno ne postoji, a nije puno izgubio, dok je Živi zid koji se toliko osramotio i dalje četvrta politička snaga u zemlji

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62%), najbolji bi rezultat postigao HDZ koji bi bio izbor 30,6 posto birača, dok je na drugom mjestu SDP s potporom od 27 posto.

Anketa u jeku pregovora

Pokazalo je to prvo postizborno redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedeno u razdoblju između 3. i 5. listopada, dakle u jeku pregovora između HDZ-a i Mosta.

U usporedbi s prijašnjim rezultatima ovi najnoviji pokazuju da HDZ raste, a SDP pada, ali ne drastično jer je, primjerice, u kolovozu bio na 29,6 posto podrške. I po najnovijem Crodemoskopu Most je treća politička snaga sa 10,8 posto potpore, dok je Živi zid četvrti s 5,4 posto.

– Ovo su vrlo zanimljivi rezultati jer SDP praktički u ovom trenutku kao stranka ne postoji, a nije puno izgubio, a Živi zid, koji se toliko osramotio u zadnje vrijeme, i dalje je četvrta politička snaga u zemlji – kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Još je zanimljivija ljestvica pozitivnog doživljaja hrvatskih političara. Na tronu više nema predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović. Prvi je sada predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kojeg pozitivno doživljava 21,9 posto ispitanika. Drugo mjesto drži “nitko” (nijedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto, dok je predsjednica “pala” tek na treće mjesto s izborom od 14,3 posto. Strmoglav pad doživio je i još uvijek aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji je četvrti izbor s 8,2 posto.

– Još nikada aktualni predsjednik nije imao tako nizak rejting kao trenutačno Grabar-Kitarović. Razlog je odlazak Zorana Milanovića bez kojega je predsjednica postala činovnica bez sadržaja. Ako dođe do trzavica oko uspostave vlasti, njoj će rejting opet rasti. Neobično je visok rejting Milanovića. Iako je dosta izgubio na popularnosti, čovjek je i dalje tu, nije nestao i očito među biračima i dalje postoje stare simpatije. Što se tiče Plenkovića, on sada ima skok jer nije nikoga oštetio. I to mu je plafon – smatra Puhovski.

Inače, među deset “najpozitivnijih” su i SDP-ovac Tonino Picula s 5,9 posto, HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš s 3,9 posto, čelnik Mosta Božo Petrov s 3,0 posto, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović s 2,4 posto, Milan Bandić s 2,3 posto te tehnički premijer Tihomir Orešković s 1,6 posto. Istraživanje je pokazalo i da nešto više građana podupire smjer kretanja zemlje, njih 23,7 posto, a 59,6 posto ih misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 16,8 posto.

Most i HDZ će se dogovoriti

Izbori za Sabor najvažnija su tema ovog mjeseca, i to za čak 53,7 posto hrvatskih građana. Gledajući događaje pojedinačno, tri su zabilježila izbor veći od 3 posto. I to ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog šefa SDP-a (6,5%), ekonomska kriza i iseljavanje mladih (4,4%) te protesti studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (3,9%). Prema istraživanju, više od tri četvrtine građana drži da će se Most i HDZ dogovoriti i sastaviti Vladu.

> > Evo koliki je rejting stranaka u prvom istraživanju nakon izbora

Komentara 111

GA
Gajger
10:59 07.10.2016.

Žarko, nekadašnji predsjednik i osnivač UJDI-ja voli se javno tješiti. Josipović (koji naravno nikad nije bio "činovnik bez sadržaja") je imao navodnih 75% podrške mjesec dana prije izbora, govorili su slični "politički analitičari" da izbori nisu ni potrebni pa jee nekim čudom izgubio izbore baš od te nepopularne Kolinde. Plačite od muke i gledajte kako Predsjednica Republike Hrvatske osvaja i drugi mandat.

Avatar zirkus3
zirkus3
10:19 07.10.2016.

vjeruj samo u onu anketu/istrazivanje koje si sam manipulirao

DI
dirižabl
10:51 07.10.2016.

Jao, koja analiza Žarka Puhovskog, Milanović nije puno izgubio, a pao sa 21 na osam posto, što ti je lojalnost, Žarko je partiji lojalan još od 1971

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije