Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To je niža razina'

Plenković odgovorio na oštre kritike iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova

Andrej Plenković u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
23.11.2016.
u 15:14

– To je samo priopćenje jednog odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova – kazao je Plenković

– To je niža razina, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom vanjskom politikom – poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući oštre kritike koje su stigle na njegov račun zbog "miješanja" u ukrajinsko pitanje.

Podsjetimo, Ured za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova poručio je Plenkoviću da se bavi kroničnim problemom – kršenjem prava Srba i drugih manjina – a ne Ukrajinom, i to zbog njegove izjave da će Hrvatska prenijeti Ukrajini iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, primjenjiva na istočnu Ukrajinu.

– To je samo priopćenje jednog odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Moj službeni put u Ukrajinu bio je sadržajno fantastičan, razgovori su bili na najvišoj razini, predsjednik Porošenko, premijer Grojsman, predsjednik parlamenta, svi zastupnički klubovi, bio je fantastičan gospodarski forum, izuzetan interes stotinjak hrvatskih gospodarstvenika, imao sam vrlo dobro primljeno predavanje na Kijevsko-mogiljanskoj akademiji, medijski odjek je bio – top – kazao je Plenković.  Kaže da je iznenađen reakcijom "niže razine" Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

"Konfabulira se"

– Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentiramo na neke druge teme... Mi podržavamo Minski sporazum u kojem je 13 točaka i kad usporedimo njegove ciljeve i sjetimo se iskustva Hrvatske iz procesa mirne reintegracije, postoji niz sličnosti. Naša je poruka bila poruka mira, iskustva Hrvatske koja je imala okupirani teritorij i želi savjetodavnim putem pomoći da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Lugansk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine i tu bih stavio točku – rekao je predsjednik Vlade te dodao kako ima principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cijela Vlada.

Upitan je i kada će se imenovati veleposlanik u Moskvi kojeg nemamo već dvije godine.

– Tek smo tu četiri tjedna, a razgovaram s ministrom vanjskih poslova ne samo o Rusiji nego i o nizu drugih destinacija i bit ćete o tome pravodobno obaviješteni. Ako ću nešto napraviti brže od drugih, to će biti teme koje se tiču vanjske politike, mislim da smo tu vrlo aktivni i artikulirani i pitanje veleposlanika doći će na red do kraja godine – objasnio je Plenković.

Osvrnuo se i na najavu hrvatskih prosvjetara da će tužiti državu. – Mi smo formirali pregovarački odbor, na njegovu je čelu ministar rada i mirovinskog sustava, sutra se održava prvi sastanak. Pročitao sam najave iz sindikata Preporod, ali i izjave iz drugih sindikata koji prilično realistično pristupaju ovom problemu. Nastojat ćemo pronaći rješenje u okviru mogućeg i realnog s obzirom na financijske okvire kojima raspolažemo – poručio je premijer.

>>Rusi oštro kritiziraju zbog Plenkovićeva prijedloga Ukrajini: 'Cijena hrvatske integracije teritorija bio je progon 250.000 Srba'

>>Plenković u posjetu Ukrajini: Možemo im prenijeti naše svježe znanje oko ulaska u EU i pomoći im oko mirne reintegracije

Komentara 46

SN
sa-nja
18:47 23.11.2016.

"Niza razina" mu je odgovorila zato sto je i on nisko rangiran. Nije valjda ocekivao da mu odgovori Lavrov ili Putin. Debakl za debaklom, prvo u BiH pa u Ukrajini. Tako je to kad ti americko veleposlanstvo odredjuje vanjskopoliicke prioritete.

MO
modrulj
17:14 23.11.2016.

Pa šta se Plenkovic kao premijer drzavice s manje stanovnika nego jedan srednji americki grad uopce ima petljat u pitanje Ukrajine, a pola drzave crkava u siromastvu. Mi smo nitko i nista na medjunarodnoj sceni, to pitanje neka rijesi Ukrajina s velikim silama.

TH
than
16:40 23.11.2016.

Rusi imaju sa cime zveckati, a mi mozemo zveckati jedino s onim igrackama za djecu. Uskoro dolazi Trump na vlast i njegovo razmisljanje oko NATO-a i Europe je poprilicno drugacije od dosadasnjeg sa te strane. Plenkovicu je bolje da se bavi Hrvatskom. Ima kod kuce i vise nego dosta problema za rjesavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije