Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O proračunu i Orepiću

Plenković novinarima: 'Odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun

Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
10.12.2016.
u 12:23

Ja sam pobijedio na izborima, formirao vlast, napravio program koji jasno izražava prioritetne politike i ciljeve Vlade. Na rashodovnoj strani ćemo biti racionalni, servisirat ćemo sve obveze, to je sve predviđeno, prema tome, nema niti jedne slabe točke – poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas novinarima u Saboru da će proračun sigurno biti održiv jer kvalitetan i racionalan te održava kvalitetne trendove iz 2016. godine.

- On ide za smanjenjem deficita, bit će niži nego ove godine. Mislim da smo pokazali jednu vrlo trezvenu i racionalnu politiku po svim resorima, a uvažavajući i ono što smo činili s poreznom reformom, sagledavajući makroekonomske pokazatelje, naše okruženje. Očekujemo da ovaj proračun ispuni ciljeve iz programa Vlade, i kad je riječ o demografskoj politici, kad je riječ o važnom signalu prema hrvatskom gospodarstvu, poduzetnicima, obrtnicima, treba ga gledati u paketu s porezom reformom koja je usvojena. Nakon pet godine po prvi put je povećan proračun za Oružane snage RH, postali smo važnu poruku i prema hrvatskim braniteljima što mislim da je bitno, ali tu su i ostali aspekti, zaposleni u javnim službama, umirovljenici, kompenzacijske mjere, pomoći za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Proračun je usmjeren na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske u cjelini i poljoprivrede i ruralnog razvoja - kazao je Plenković. Najavio je da se 19. prosinca sastaje sa svim županima kako bi u čitavom mandatu zajednički pratili prioritete na županijskoj razini s onim što radi Vlada.

Upitan je i jesu li u sklopu povećanja sredstava za branitelje uračunate i mirovine za pripadnike HVO-a.

- To su pitanja koja su ostavljena za raspravu o jedinstvenom zakonu o pravima hrvatskih branitelja koji je još u fazi izrade – odgovorio je Plenković. Naglašava i kako još traju pregovori sa sindikatima javnih službi oko povećanja plaća.

Novinare je zanimalo kako to da rashodi proračuna rastu u godini za koju svi već godinama upozoravaju da će biti najteža zbog niza obveza koje dospjevaju Hrvatskoj na naplatu.

- Nemojte tako govoriti kad smo sad javno na sjednici rekli 2,5 milijardi i da će deficit biti manji. Nemojte raditi spin da je deficit veći nego što je bio ove godine, deficit je manji, radi se o trasferu sredstava iz EU proračuna u hrvatski proračun. Drugo, 'odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun. Ja sam pobijedio na izborima, formirao vlast, napravio program koji jasno izražava prioritetne politike i ciljeve Vlade. Na rashodovnoj strani ćemo biti racionalni, servisirat ćemo sve obveze, to je sve predviđeno, prema tome, nema niti jedne slabe točke – poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na kritiku koju je neki dan dao ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću zbog izjave o Ustavnom sudu.

- Ja sam sve rekao ministru Orepiću, ja sam rekao stav mene kao predsjednika Vlade i čitave Vlade, moramo štititi dignitet institucija hrvatske države i sukladno tome se kao članovi Vlade ponašati kao odgovorni obnašatelji vlasti – uzvratio je Plenković.

Komentara 44

JO
josipkucko59
12:30 10.12.2016.

Plenkovicu nek Vam bude na prvom mjestu sirotinja dajte ljudima posao i placu

TH
than
14:13 10.12.2016.

Covjek pravo zbori. Dobio je izbore, formirao vlast, napravio program, ali... Zar ne bi trebalo prvo napraviti program i onda sa njime pokusati dobiti izbore ? Nista od preizbornih obecanja nije ispunjeno. Sve isto kao i prije. Osnovni cilj zasjestiti na vlast, podijeliti plijen i preko kredita nekako preziviti do slijedecih izbora. Usput uvaliti koji harac narodu i to je to...

BE
beitsche
15:05 10.12.2016.

Covjek je u pravu. A danasnje novinarstvo je postalo jadno u stilu tracbabe kad se najdu na kavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije