Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako će se 'tući' u kampanji?

Plenković neće s Milanovićem u ulične borbe, ali će ga 'rezati'

milanović plenković
Foto: Pixsell
1/3
30.07.2016.
u 16:46

Oštrina kojom je šef SDP-a šamarao HDZ i Plenkovića sugerira da će dio strategije u kampanji biti osobni napadi Milanovića na šefa HDZ-a

Reketari, papci, neradnici i muljatori – neki su od epiteta koje je šef SDP-a Zoran Milanović prišio HDZ-u i njegovu novom predsjedniku Andreju Plenkoviću. Govoreći o neuspjehu hrvatske diplomacije da Srbiju natjera da promijeni svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, Milanović je rekao da se SDP neće ponašati “papački i kukavički” i da će Srbija morati promijeniti zakon, a potom je poentirao: “HDZ-ovci su bahati i beskrupulozni kod kuće, a u inozemstvu su manji od makova zrna.”

Dio strategije, a ne incident

Zato što je primio diplomatski zbor, Plenković je za šefa SDP-a “ćato i činovnik” za razliku od njega koji je, kako sam za sebe tvrdi, “lider”. HDZ je optužio da je njegova politika indirektno motivirala i rasistički ispad u Rajevu Selu. Oštrina kojom je šef SDP-a šamarao HDZ i Plenkovića u Zadru prije tri dana sugerira kako je lako moguće da će značajan dio SDP-ove strategije u kampanji biti osobni napadi Milanovića na novog šefa HDZ-a.

A to je umnogome drugačije od svega u što nas je nekoliko visokih dužnosnika u posljednjih tjedan dana uvjeravalo: da će SDP voditi pozitivnu kampanju, da će govoriti i debatirati o programima, ekonomiji, školstvu, zdravstvu... i da ova kampanja neće biti personalizirana kao prošla u kojoj je glavno oružje SDP-a bio Milanović i njegovi konstantni, oštri napadi na tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako Milanovićevi napadi na HDZ i Plenkovića nisu incident, nego dio strategije.

– Milanović će stalno dokazivati da je Plenković zgodno lice ružne stranke, da svojom pojavom ušminkao stranku, ali ne i promijenio. Prikazivat će ga kao čovjeka koji je koristan HDZ-u i neiskusnog političara koji se dao iskoristiti – kaže Puhovski. A što se tiče Plenkovićeve strategije, Puhovski smatra da će se od Milanovićevih napada braniti govoreći “istog smo backgrounda, ali ja sam pristojniji”.

HDZ neće napadati Most

HDZ neće ulaziti u “ulične borbe” i neće koristiti ulične izraze u sučeljavanju sa SDP-om. No treba očekivati da će Milanović dobivati odgovore koji neće biti “prosti”, ali će biti za njega bolni. Već se vidjelo da Plenković i svojim “diplomatskim” jezikom i nastupom itekako može “rezati” protivnika. U HDZ-u su kao glavnog protivnika naciljali SDP i Milanovića, dok ostale na političkoj sceni ne drže protivnicima, možda tek suparnicima i odgovarat će samo na napade.

To se odnosi uglavnom na Most, koji HDZ neće napadati i čuvat će se upućivanja “teških riječi”, s obzirom na to da je svima jasno da je Most glavni potencijalni postizborni saveznik HDZ-u. Udarat će po Milanovićevoj Narodnoj koaliciji kao trgovačkoj uniji koja je i prije predstavljanja programa prvo podijelila fotelje.

>> Andrej Plenković: Smanjujemo PDV za 1 posto već iduće godine

Komentara 75

77
777CRO
17:01 30.07.2016.

Milanović - cetnickokomunisticko djete ... SDP - zločinačka partija koja je od postojanja proganjala hrvatski narod i bila protiv samostalne hrvatske hrvatske drzave ... Ko u SDP vidi hrvatsku stranku i na osnovu čega ? Da li hrvatski narod imaa veće neprijatelje od Jovanovića , ostojica , vasica , stazica , Pupovca , grcica , stanimirovica , Martića , vucica , Nikolica ???

AN
AnteizmalogZGa
17:21 30.07.2016.

A što su Milanović i njegova "UN ministarka" Pusićka napravili na vanjskoj politici? pa mogu vrijeđati Plenkovića kako je "ćato i pisarčić" posvađali su nas sa svim susjedima, sa Njemačkom, unazadili su nas 100 godina. Čak su se uspjeli posvađati i sa svojom majčicom Srbijom!!!

MA
markro3
17:04 30.07.2016.

Sve što partijaši znaju je otimanje i podmetanje. Šef im Milanović je inovirao vrijeđanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije