Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U MOSTARU

Plenković: Želimo da se pronađe model koji će osigurati normalno poslovanje Agrokora

Andrej Plenković i Dragan Čović
Foto: Vlada RH
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.04.2017.
u 10:11

Plenković je u cijelosti podupro stajališta hrvatske strane u BiH oko izmjena izbornog zakonodavstva

Andrej Plenković danas je u Mostaru rekao da Vlada želi da se pronađe model kojim će se osigurati likvidnost i normalno poslovanje Agrokora te će biti namireni i svi dobavljači. 

Istaknuo je i da je za Vladu bitan i dogovor vlasnika i kreditora.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Mostaru da Hrvatska smatra minimumom postizanje dogovora triju strana o izmjenama izbornog zakona u BiH, koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti, što do sada nije bio slučaj, dok je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio kako je preduvjet bošnjačke strane za to da se prestane s praksom zagovaranja stvaranja novih entiteta u zemlji.

"Ako je duh Daytonskoga mirovnog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog Daytonskog sporazuma bio da tri člana Predsjedništva, svaki bude iz jednog od ta tri konstitutivna naroda. Jako je važno da metodologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se zajamči izbor legitimnih predstavnika. To je, po mome sudu, minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a to je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji", rekao je Plenković.

Plenković podupire stajališta hrvatske strane

On se novinarima obratio nakon neformalne večere na kojoj su uz trojicu članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je bio domaćin uoči sutrašnjeg otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru, te Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, sudjelovali i srbijanski premijer Aleksandar Vučić i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Plenković je u cijelosti podupro stajališta hrvatske strane u BiH oko izmjena izbornog zakonodavstva.

"Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade je racionalna, normalna i, po mom sudu, nužna. Stoga bi pravodobno usvajanje tih nužnih izmjena osiguralo miran rad institucija u vremenu koje je sada na dnevnom redu", dodao je Plenković i istaknuo kako je Hrvatska najveći zagovaratelj i podupiratelj europskog puta BiH.

Bošnjačka strana spremna na ustupke

Izetbegović, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije, poručio je kako je u ime bošnjačke strane "spreman na ustupke", te da vjeruje u mogućnost dogovora.

"Što se tiče bošnjačke strane, očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu, Domovima naroda. Rekao sam što je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etnički baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli Bosne i Hercegovine, nikakvih referenduma. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo, mislim da postoji ta spremnost", rekao je Izetbegović.

Njegov hrvatski kolega Dragan Čović ocijenio je da se Hrvatima ničim ne može uvjetovati mogućnost biranja njihovih predstavnika u institucije.

"Tu je problem. Još uvijek netko vjeruje da može birati u ime drugih, ja uvjeravam da ne može. Moramo razumjeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH", istaknuo je Čović.

Bez bilateralnog susreta Plenković - Vučić

Plenković je u vezi susreta sa srbijanskim premijerom Vučićem rekao kako nije bilo nikakvih bilateralnih susreta, nego tek neformalna večera na kojoj su sudjelovali dužnosnici iz nekoliko zemalja u regiji.

Vučić je ranije tijekom dana nakon susreta s Čovićem rekao da je razgovarao kako unaprijediti suradnju u regiji ističući da "to znači bolji život za sve naše narode, ni na čiju štetu".

"Mislim da je budućnost u razvoju i to nije šuplja priča, već jedina moguća. Želim vjerovati da svi normalni ljudi hoće bolji život i spreman sam uložiti u to svu energiju", ustvrdio je srbijanski premijer.

U utorak prijepodne visoki dužnosnici iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore sudjelovat će na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru, a Plenković će ga službeno proglasiti otvorenim.

>> Vučić proglasio pobjedu pa najavio: S Plenkovićem ću razgovarati o Agrokoru

>> 'Europska unija ne smije oklijevati na zapadnom Balkanu'

Komentara 10

CA
calcaneus
10:00 04.04.2017.

Nije mi jasno na kojem su jeziku komunicirali i tko su im bili prevoditelji ?

TZ
Troja_zg
07:49 04.04.2017.

Jadni su Hrvati koje ovaj lik brani......ne hvala.

DU
Deleted user
10:35 04.04.2017.

gospodine ne morate tražiti nikakove ekonomske modele jer ne se najprije morate držati osnovnog modela u ekonomiji a to je model dobrog gospodara a ne da se ministrica gospodarstva smije na novinarskoj konfernciji kada je pitaju za za probleme u poslovanju trgovačkog društva agrokor, hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije